Ιερώνυμος: Ο Τσίπρας αναγνώρισε ότι το Δημόσιο κατέλαβε εκκλησιαστική περιουσία

Με την γραμμή της Ιεραρχίας προχωράει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το θέμα της συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος, όπως προκύπτει από την τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιερά Συνόδου εμμένει των θέσεων του για τη συμφωνία περιγράφοντας τα γεγονότα αλλά όπως φαίνεται κατάλαβε οτι δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την Ιεραρχία και τον κλήρο.

Οπως αποφασίστηκε στην Ιερά Σύνοδο θα συγκροτηθεί Επιτροπή για να συζητήσει με την πολιτεία τα σχετικά ζητήματα στην οποία εκτός από Μητροπολίτες συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ, ο οποίος φαίνεται οτι είναι «ο μεγάλος κερδισμένος». Στην ουσία οι απλοί ιερείς έγιναν βασικοί συνομιλητές έχοντας καταφέρει μία νίκη του απλού κλήρου.

Σχολιάζοντας εκκλησιαστικοί κύκλοι τις εξελίξεις έκαναν λόγο οτι «ο Συριζα πέτυχε να ταυτιστεί με τη δεσποτοκρατία και να δημιουργήσει ένα κίνημα παπάδων».

Στην απόφαση της ΔΙΣ τονίζεται: «Υλοποιώντας την από 16ης Νοεμβρίου ε.έ. απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεκρότησε την Ειδική Επιτροπή για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας, αποτελούμενη από τα ακόλουθα Μέλη:

1. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Πρόεδρος

2. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος

3. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος

4. Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

5. Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

6. Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής, Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος

7. Ελλογιμώτατος κ. Βασίλειος Κονδύλης, Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

8. Εντιμότατος κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παραλλήλως, η ως είρηται Επιτροπή εξουσιοδοτείται να έχει την δυνατότητα να προσκαλεί Αρχιερείς και επιστήμονες (κληρικούς και λαϊκούς), οι οποίοι κατέχουν ειδικές γνώσεις επί των προς συζήτηση θεμάτων.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα απόφαση της Ι.Σ.Ι., ο καρπός του διαλόγου της Επιτροπής αυτής με την Πολιτεία θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων”.

Επίσης «Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνει ότι εκ της διεξαχθείσης την Κυριακή 29 Ιουλίου ε.έ. δισκοφορίας υπέρ των πυροπλήκτων της Αττικής (Μάτι, Ραφήνα, Κινέτα), σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, πλην των όσων έχουν απ’ ευθείας δοθεί στις Ιερές Μητροπόλεις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και Μεγάρων και Σαλαμίνος, έχει συγκεντρωθεί το ποσόν των 636.000 ευρώ, εκ των οποίων 300.000 ευρώ αποτελούν δωρεά της Εκκλησίας της Ρουμανίας».

Η Σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Μέλη: οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, Κορίνθου κ. Διονύσιος Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος Ιωαννίνων κ. Μάξιμος Ελασσώνος κ. Χαρίτων Γρεβενών κ. Δαβίδ

Δείτε την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

ier01
ier02
ier03
ier04
ier05