Σε μαζική διεκδίκηση αναδρομικών προχωρούν και οι κληρικοί

Αναδρομικά, δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα) και επίδομα αδείας αποφάσισαν να διεκδικήσουν, μαζικά, οι κληρικοί, ύστερα από απόφαση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ). 

Σε ανακοίνωσή του, ο ΙΣΚΕ αναφέρει ότι προβαίνει σε αυτή την ενέργεια όπως ακριβώς έπραξαν «σχεδόν όλοι οι δημοσιοϋπαλληλικοί κλάδοι σήμερα στην πατρίδα μας», ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων και δεκάδων κατώτερων δικαστηρίων «που πρόσφατα δικαίωσαν μαζικά, όλες τις κατηγορίες Δημοσίων Υπαλλήλων».

Οι κληρικοί αναφέρουν ότι απευθύνθηκαν στο νομικό τους σύμβουλο κ. Αλέξη Μητρόπουλο και «βρισκόμαστε σε επαφή με τον ίδιο και τους συνεργάτες του προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων των κληρικών αναφορικά με τη συγκεκριμένη διεκδίκηση».

Η οδηγία που έλαβε ο ΙΣΚΕ είναι μέχρι το τέλος του έτους και, αν είναι εφικτό μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2018, «να καταθέσουμε και να κοινοποιήσουμε τις αγωγές διεκδίκησης αναδρομικών, αλλιώς μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία να έχουμε υποβάλει αιτήσεις διακοπής της παραγραφής με δικαίωμα να εγείρουμε τις αγωγές μέχρι τον Ιούνιο του 2019». Οι κληρικοί εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο δικαστικός τους αγώνας «θα έχει οπωσδήποτε αίσιο τέλος, με πολλαπλά οφέλη, οικονομικά και θεσμικά, σε μια κρίσιμη φάση για το μέλλον το δικό μας, των οικογενειών μας και της Εκκλησίας εν γένει».

Ο ΙΣΚΕ ζητά την έγκαιρη και μαζική ανταπόκριση των κληρικών «στον αγώνα που θα δώσουμε» και αναφέρει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στη διαδικασία διεκδίκησης (αίτηση/προσωπικά στοιχεία, εξουσιοδότηση με βεβαίωση γνησίου της υπογραφής, σύμβαση εντολής – παράσταση δίκης, μισθοδοτική κατάσταση δώρων και επιδόματος αδείας του 2012).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον π. Ευάγγελο Φεγγούλη, τακτικό μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μισθωτών Δημοσίου Τομέα του ΕΦΚΑ (ΤΠΟΕΚΕ), πλέον, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή δώρων και επιδομάτων και σε συνταξιούχους κληρικούς, για τις μνημονιακές περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Ο π. Ευάγγελος υποστηρίζει ότι οι συνταξιούχοι κληρικοί μπορούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά για τα πέντε τελευταία έτη (2012- 2016), σύμφωνα με το Νόμο, ενώ οι εν ενεργεία για τα έτη 2015-16.