Ο Πατραϊκός Λαός το αναγνωρίζει καθημερινά

Στην διημερίδα «Μιλάμε για την Πόλη» που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και το ινστιτούτο «ΠΡΟΣΩΠΑ» και στην ενότητα Διαχείριση Απορριμμάτων, παρουσίασε εισήγηση ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Μηχανολογικού Εξοπλισμού Χρήστος Κορδάς.
Το θέμα της ομιλίας ήταν «Διαχείριση Απορριμμάτων».
Στην ομιλία του ο Αντιδήμαρχος σημείωσε:
«Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας προχωρά με αποφασιστικά βήματα στην λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να υλοποιηθούν έργα συνολικού ύψους 40 εκ. ευρώ που θα επιλύσουν το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο για το Περιβάλλον και την οικονομική επιβάρυνση των δημοτών.
Συγκεκριμένα με την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας στου Φλόκα και με επέκταση του εκεί ΧΥΤΑ, με κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης για την μεταφορά των σκουπιδιών στου Φλόκα, με πολλαπλασιασμό της ποσότητας ανακυκλώσιμων και με αναβάθμιση του Κέντρου Ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ), με μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών, με Πράσινα Σημεία και Πράσινες Γωνιές, με πρόγραμμα συλλογής χαρτιού, με ενημέρωση των πολιτών κλπ.
Έχουμε αναφέρει επανειλημμένα και αναλυτικά στον πατραϊκό λαό και σε Συλλόγους της περιοχής ότι η υλοποίηση των ανωτέρω θα οδηγήσουν στο ΚΛΕΙΣΙΜΟ του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας το συντομότερο δυνατόν.
Είναι γνωστό ότι αποτρέψαμε να πληρώνει ο πατραϊκός λαός 15 εκ. ευρώ ετησίως σε επιχειρηματικό όμιλο που θα κατασκεύαζε και θα λειτουργούσε μεγάλο ιδιωτικό εργοστάσιο στου Φλόκα (μέσω ΣΔΙΤ) πράγμα που είχε δρομολογηθεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις. Έτσι, σε τέτοιους δύσκολους για το λαό μας καιρούς, θα αυξάνονταν κατακόρυφα τα ανταποδοτικά τέλη προς όφελος μονοπωλιακών επιχειρήσεων.
Εμείς, αντίθετα από τους προηγούμενους, προχωρήσαμε αμέσως, και με τη μεγάλη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, στη σύνταξη ενός νέου τοπικού σχεδίου, το οποίο εναρμονίστηκε με το πριν 2 χρόνια εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) και με τον εθνικό σχεδιασμό (ΕΣΔΑ).
Αυτό το σχέδιο υλοποιείται με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα λαμβανομένου υπόψη των τεράστιων γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών των κρατικών υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα:
1. Όσον αφορά στην λειτουργία της Ξερόλακκας (η οποία είναι αδειοδοτημένη) αυτή υπερέχει θεαματικά σε σύγκριση με το παρελθόν. Εκεί γίνεται επιμελώς η υγειονομική ταφή των απορριμμάτων, τα στραγγίσματα μαζεύονται και οδηγούνται μέσω δεξαμενών και αγωγών στον βιολογικό καθαρισμό της Πάτρας. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή και τρίτης μεγάλης δεξαμενής για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη χωρητικότητα στραγγισμάτων στις περιπτώσεις μεγάλων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων.
Καμία διαρροή λυμάτων δεν έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία για την δημοπράτηση του έργου καύσης του βιοαερίου στο υπάρχον κύτταρο ύψους 400.000 ευρώ, έργο με εξασφαλισμένη πίστωση από πόρους του Δήμου. Λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα υλοποίησης ενός συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης (κάμερες) για την αστραπιαία αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιάς.
2. Ολοκληρώνεται από μεγάλο μελετητικό γραφείο της Αθήνας και έχει επιδοθεί στις υπηρεσίες για έλεγχο η μελέτη κατασκευής εργοστασίου στου Φλόκα προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ περίπου.
3. Έχουν συμβασιοποιηθεί με ανάλογα μελετητικά γραφεία και πραγματοποιούνται οι μελέτες α) επέκτασης του ΧΥΤΑ Φλόκα β) περιβαλλοντικής αδειοδότησης με χρονικές προθεσμίες τεσσάρων μηνών.
4. Ολοκληρώνονται οι μελέτες για δημιουργία Πράσινων σημείων και Πράσινων γωνιών από τις Υπηρεσίες του Δήμου, για να αυξηθεί η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.
5. Υπάρχουν μελέτες εφαρμογής για την μεταφόρτωση (Σ.Μ.Α.) των απορριμμάτων σε τέσσερα τεράστια κλειστά φορτηγά τα οποία θα οδηγούν τα απορρίμματα από την Ξερόλακκα στου Φλόκα χωρίς καμία αρνητική περιβαλλοντική επίπτωση. Για αυτό το έργο έχουμε υποβάλλει πριν 2 χρόνια στο ΕΣΠΑ αίτηση χρηματοδότησης ύψους 2 εκ. ευρώ αλλά δυστυχώς εκκρεμεί η έγκρισή της. Μόλις εγκριθεί η χρηματοδότηση αμέσως μετά υπάρχει ετοιμότητα για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.
6. Η μονάδα κομποστοποίησης, που προβλέπεται από τον περιφερειακό σχεδιασμό, θα μειώσει κατά πολύ το βιοαέριο και τα στραγγίσματα στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, ενώ θα παράγεται χρήσιμο λίπασμα.
7. Ο τοίχος αντιστήριξης, που ήδη κατασκευάζεται και ολοκληρώνεται σε 3-4 μήνες, γίνεται αφενός για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατολίσθησης στο ΧΥΤΑ με οδυνηρές επιπτώσεις και αφετέρου για να εξασφαλιστεί χρόνος για την εναπόθεση των απορριμμάτων εν όψει υλοποίησης του εργοστασίου στου Φλόκα
8. Αναγνωρίζοντας έμπρακτα την επιβάρυνση από την λειτουργία του ΧΥΤΑ των κατοίκων της εκεί περιοχής, τους απαλλάξαμε από δημοτικά τέλη και προχωρούμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων έργων (ασφαλτοστρώσεις δρόμων, πλατεία Άνω Συχαινών προϋπολογισμού 660.000 ευρώ κλπ).
Η Δημοτική Αρχή προχωρά σε αγορά μεγάλου χώρου και κτιρίου στην νότια πλευρά της πόλης για να μεταφέρει από την Ξερόλακκα τις εκεί εγκαταστάσεις (Συνεργείο, απορριμματοφόρα, στόλο οχημάτων και μηχανημάτων, το συνεργείο των κάδων κλπ). Επίσης ολοκληρώνεται η κατασκευή νέου σύγχρονου δρόμου για την αξιοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου της Βούντενης που θα αναβαθμίσει την περιοχή.
Η Δημοτική Αρχή αναγνωρίζοντας την ανάγκη για το γρηγορότερο δυνατόν κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, εργάζεται με συνέπεια και κατά προτεραιότητα προς την κατεύθυνση αυτή, όμως όπως όλοι γνωρίζουν οι χρόνοι χρηματοδοτήσεων, υλοποίησης και έγκρισης μελετών και έργων δεν εξαρτώνται από την Δημοτική Αρχή, αφού η γραφειοκρατία των υπουργείων και των Υπηρεσιών είναι ανεπίτρεπτα μεγάλη και δεν δρομολογούνται fast truck διαδικασίες όπως έχουμε ζητήσει.
Ο πατραϊκός λαός, οι κάτοικοι της περιοχής, πρέπει να γνωρίζουν ότι, παρά τις δυσκολίες, η Δημοτική Αρχή θα είναι αυτή που θα πετύχει την υλοποίηση του όλου σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων κατά τρόπο που συμφέρει τον λαό και όχι μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που προσβλέπουν σε μεγάλα κέρδη από την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Φιλοδοξούμε να είμαστε εμείς που επιτέλους θα κλείσουμε τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας. Κυρίως φιλοδοξούμε να έχουμε την χαρά να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό προς το συμφέρον της Πάτρας και όλων των γειτονικών Δήμων .

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Το 2018 έγιναν παραπέρα βήματα από την Διεύθυνση Καθαριότητας με πολύ θετικά αποτελέσματα που ο Πατραϊκός Λαός το αναγνωρίζει καθημερινά. Συγκεκριμένα την τελευταία τριετία αντικαταστάθηκαν με νέους 4036 μεγάλους κάδους ή το 74% τω 5.200 κάδων του Δήμου μας και επί πλέον 884 μεταλλικοί κάδοι.

Μεγάλη διευκόλυνση στην συλλογή απορριμμάτων δίδουν τα 5 νέα μεγάλα (10m3) μεταλλικά απορριμματοκιβώτια με συμπιεστή που τοποθετήθηκαν σε νοσοκομεία κ.λ.π. Επίσης ο Δήμος εντός του έτους θα διαθέτει συνολικά 13 νέα απορριμματοφόρα. Παραμένουν τα προβλήματα στην συλλογή με μηχανικά μέσα των κλαδιών που εναποτίθενται παρά ταύτα από δημότες ιδιαίτερα στις περιοχές του Ρίου, Αγίου Βασιλείου. Χαρακτηριστικά το 2018 θα έχουν συλλεγεί  περίπου 2.000 φορτηγά !!!

Εντός του έτους προστέθηκαν στον στόλο του Δήμου 3 νέα φορτηγά (τα δύο με αρπάγη),3 νέα jcb  και 2 μικροί φορτωτές τύπου Bobcat με τα οποία, εάν έχουμε προσωπικό να τα επανδρώσουμε πλήρως, λίγο πολύ θα προσεγγίσουμε την επίλυσή του. Επίσης ήδη έχουμε προμηθευτεί ένα τεράστιο τεμαχιστή ογκωδών απορριμμάτων με το οποίο θα μειωθεί σημαντικά ο όγκος ταφής τους.

Στην παρούσα θητεία μας στο Δήμο θα έχουν προστεθεί 29 νέα οχήματα-μηχανήματα –απορριμματοφόρα κ.λ.π. πρωτοφανής πράγματι αριθμός που θα εκτινάξει τις δυνατότητες μας για καλύτερες υπηρεσίες στον Πατραϊκό Λαό. Αυτό χωρίς νέα δάνεια και με μείωση των ανταποδοτικών τελών που συνολικά θα ανέλθει σε περίπου 25% !

Θέλουμε να εξάρουμε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα από τον εργάτη μέχρι τον Διευθυντή συμμετείχαν σε νέα μεγάλα έργα που αφορούν συντηρήσεις δρόμων, πλατειών και ελεύθερων χώρων, ποτάμια, Πλατανόδοσος, Κόκκινος Μύλος, Λεύκα, παιδικές χαρές ,σχολεία κ.λ.π. και αξίζουν κάθε έπαινο, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες υπηρεσίες που εμπλέκονται».

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLOSpQDs9W9GkxRw5LkZbJzM6hZ46oDaE4