ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Σήμερα, το αντιφασιστικό μονοήμερο Μνήμης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τις 13 Δεκέμβρη 1943 και το ολοκαύτωμα, που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα σε βάρος του λαού των Καλαβρύτων, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας πραγματοποιεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αντιφασιστικό μονοήμερο μνήμης.
Γιατί Καλάβρυτα;
Ως πολιτική οργάνωση, θεωρούμε ότι η επαφή με την ιστορία ενός μαρτυρικού τόπου είναι εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί φάρο για τους αγώνες που δίνουμε στο σήμερα.
Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, που η άνοδος της ακροδεξιάς σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο είναι ραγδαία, δεν μπορούμε να ξεχνάμε τις θηριωδίες που υπέστη η χώρα μας από τους ναζί και τους εγχώριους συνεργάτες τους. Απέναντι σε πρακτικές διαστρέβλωσης ή υποβάθμισης των ιστορικών γεγονότων, που επιχειρούνται συστηματικά το τελευταίο διάστημα, οφείλουμε να διατηρούμε την συλλογική μνήμη ζωντανή.
Για εμάς, η ιστορία δεν μπορεί να μένει μόνο στα μουσεία και τα βιβλία, αλλά είναι ζωντανός οργανισμός. Τα παραδείγματα του παρελθόντος μας προσφέρουν θάρρος και διδάγματα για τις σύγχρονες μάχες σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα, τη δημόσια δωρεάν παιδεία, τα κοινωνικά δικαιώματα.
Δεν αφήνουμε σπιθαμή στους πολιτικούς απογόνους του Χίτλερ και του Μουσολίνι.
Μνήμη ενάντια στη λήθη! Μνήμη σημαίνει αντίσταση! Ποτέ ξανά Φασισμός!
Πρόγραμμα Αντιφασιστικού Μονοήμερου
• Ξενάγηση στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
• Επίσκεψη στον μαρτυρικό λόφο του Καπή
• Ελεύθερο πρόγραμμα (καφές – φαγητό – βόλτα στην πόλη)