(ΗΧΗΤΙΚΟ)-ΑΧΑΪΑ: Εν ισχύ οι αγωγές πολιτών για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις – Κολλάει σε πιθανά “αντίποινα” άλλων χωρών προς την Ελλάδα

Η πρόθεση της Κυβέρνησης να εισάγει αμέσως μετά τις γιορτές στη Βουλή προς ψήφιση το Πόρισμα που εξέδωσε η Διακομματική, με την αξίωση αποζημίωσης της χώρας με ποσό της τάξης των 371,4 δισ. ευρώ, για τις συνέπειες της γερμανικής Κατοχής, σήμανε συναγερμό στους Δικηγορικούς Συλλόγους Πατρών, Αιγίου και Καλαβρύτων.
Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ενωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, στον Δικηγορικό Σύλλογο Πάτρας, έγινε ενημέρωση για το ψήφισμα από το Συνέδριο του Βιάννου (Χανιά) όπου, νομικοί που ανήκουν σε 46 Πρωτοδικεία, απαιτούν να συμπληρωθεί το Πόρισμα του 2016 με τα απαραίτητα στοιχεία για τα θύματα, προ πάντων για εκείνα που δεν έχουν καταθέσει έως τώρα αγωγές.
«Επιβάλλεται να συγκροτηθεί άμεσα από Βουλή και Κυβέρνηση επιτροπή και, σε συνεργασία με υπουργεία, αυτοδιοίκηση, μαρτυρικές πόλεις και χωριά, οργανώσεις θυμάτων, αντιστασιακές οργανώσεις και το νομικό κόσμο, σύντομα να αξιοποιηθούν στοιχεία από δεκάδες χιλιάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί. Να κωδικοποιήσει αγωγές και αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που έκαναν δεκτές αγωγές θυμάτων και οικογενειών. Είναι προτιμότερο μετά από 73 χρόνια αναμονής και την έγερση των πρώτων αξιώσεων από την Γερμανική κυβέρνηση, να δαπανηθεί λίγος χρόνος ακόμη» αναφέρει στην «Π» ο πατρινός νομικός Βασίλης Κυριαζής, πρόεδρος της ΠΕΔ.
Στις 21 Νοεμβρίου η ΠΕΔ ενημέρωσε το Δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, να υιοθετήσει το ψήφισμα στην επικείμενη συνεδρίαση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1940-’45, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στα Καλάβρυτα.

Στον ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4 μίλησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιώργος Μπέσκος