ΠΑΤΡΑ: Αναγκαιότητα ρύθμισης στα φανάρια των Ταμπαχάνων – Περί τα 46.000 οχήματα περνούν καθημερινά- Κάτοικοι επιμένουν σε κυκλικό κόμβο

Ρυθμίσεις στα φανάρια στα Ταμπάχανα αναμένεται να γίνουν στο προσεχές διάστημα, σημείο στο οποίο παρατηρείται μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνσης λόγω της μικρής περιμετρικής και των φωτεινών σηματοδοτών που έχουν τοποθετηθεί στο σημείο.

Από τις 24 Νοεμβρίου, τον μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο που δέχεται καθημερινά και ιδίως τις ώρες αιχμής ο κόμβος των Ταμπαχάνων κατέδειξε η μελέτη που διεξήχθη το προηγούμενο διάστημα για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Η έρευνα αυτή οδηγεί τους επιστήμονες που την πραγματοποίησαν ότι με τις απαιτούμενες ρυθμίσεις των φαναριών που θα ακολουθήσουν το πρόβλημα μπορεί να μειωθεί έως και 40%.

 

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που κατέγραψε είναι ότι καθημερινά περνούν από τα Ταμπάχανα 46.000 οχήματα με τις ώρες αιχμής μέσα σε 60 λεπτά τα οχήματα να φτάνουν ακόμα και τα 3.400.

Στις κυκλοφοριακές μετρήσεις που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, μετρήθηκε ο κυκλοφοριακός φόρτος των οχημάτων που εισέρχονται στον κόμβο από τις οδούς 3ου Ορειβατικού, Μεσσάτιδος και Γερμανού με στόχο να εκπονηθεί νέα μελέτη Φωτεινής Σήμανσης με τους πραγματικούς κυκλοφοριακούς φόρτους, που θα βελτιώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στον κόμβο.

Η νέα μελέτη των φωτεινών σηματοδοτών είχε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και κατόπιν της έγκρισής της από τη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα υλοποιηθεί άμεσα.

Από τις μετρήσεις που έγιναν, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, προκύπτουν οι εξής κυκλοφοριακοί φόρτοι:

-Συνολική μέση ημερήσια κυκλοφορία (και στις δύο κατευθύνσεις της ΜΠΠ): 16.640 οχήματα το 24ωρο.

Μέγιστη ωριαία: 1.337 οχήματα την ώρα.

Προς Κουρτέση (από Ταμπάχανα): 9.340 οχήματα το 24ωρο.

Μέγιστη ωριαία: 800 οχήματα την ώρα.

Προς Ταμπάχανα (από Κουρτέση): 7.300 οχήματα το 24ωρο.

Μέγιστη ωριαία: 605 οχήματα την ώρα.

-Κόμβος πλατείας Ταμπαχάνων, δηλαδή τα οχήματα που εισέρχονται στον κόμβο.

Συνολική μέση ημερήσια κυκλοφορία: 46.000 οχήματα το 24ωρο.

-Μέγιστη ωριαία: 3.400 οχήματα την ώρα.

Υπενθυμίζεται ότι κάτοικοι και επαγγελματίες ζητούν τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στο σημείο ενώ η καθυστέρηση λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου στην περιοχή φτανει και τα 10 λεπτά για απόσταση λίγων μέτρων, μέχρι την είσοδο της Περιμετρικής στα Ταμπάχανα.