37.000 ευρώ αποζημίωση από τη Ρωσία στις Pussy Riot

Η ρωσική κυβέρνηση απέτυχε στην προσπάθειά της να ανατρέψει τη νίκη των Pussy Riot στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το δικαστήριο του Στρασβούργου αποφάσισε ότι τον Ιούλιο ότι η Ρωσία πρέπει να καταβάλει τρεις ακτιβιστές περίπου 37.000 δολάρια σε αποζημίωση για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους όταν συνελήφθησαν το 2012 μετά από μια περφόρμανς που έκαναν σε έναν καθεδρικό ναό. Η πληρωμή οφείλεται στους ακτιβιστές εντός τριών μηνών. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι η σύλληψή τους και η κράτηση για τη διαμαρτυρία τους στη Μόσχα ήταν «εξαιρετικά σοβαρή».

Τα τρία μέλη της φεμινιστικής ομάδας Alyokhina, Nadya Tolokonnikova και Katya Samutsevich, συνελήφθησαν μετά από μια συναυλία πανκ μουσικής στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος της Μόσχας, καταγγέλλοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών για “χουλιγκανισμό με υποκίνηση θρησκευτικού μίσους”. Η Samutsevich απελευθερώθηκε λίγους μήνες μετά την ετυμηγορία και οι άλλες δύο γυναίκες αποφυλακίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2013.

Σε μια ακρόαση τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η “εξαιρετικά σοβαρή” καταδίκη τους ήταν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών. Το δικαστήριο υπογράμμισε την έλλειψη προσοχής που δόθηκε στους στίχους της “Punk Prayer” οι οποίοι επέκριναν τον Πούτιν αλλά δεν υποκινούσαν βία ή θρησκευτικό μίσος.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ρωσία είχε παραβιάσει πέντε άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη σύλληψή τους και την κράτηση τους.

Η Ρωσία προσέβαλε την απόφαση, αλλά στις 4 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση. Ο δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τσέβιτ Τσίκοφ, δήλωσε ότι η απόφαση έχει πλέον τεθεί σε ισχύ, γράφοντας: “Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν το δικαίωμα να παραπέμψουν την υπόθεση περαιτέρω».

Η Alyokhina και η Tolokonnikova δικαιούνται αποζημίωση € 16.000, η Samutsevich θα λάβει € 5.000 ($ 5.600). Οι τρεις δικαιούνται επιπλέον € 11.760 για να καλύψουν τα δικαστικά τους έξοδα. Η νομική τους ομάδα είναι οι διάσημοι «μάγοι της νομικής» Chikov, Ira Khrunova, και Damir Gaynutdinov.