Χαιρετίζουμε την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

O Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών χαιρετίζει την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας και ανακοίνωσε επίσημα η Πρύτανις κα Βενετσάνα Κυριαζοπούλου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή την επέτειο εορτασμού των 54 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου στις 30/11/2018.

Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών δεν ήρθε ως δώρο από την τότε Κυβέρνηση, η οποία δεχόμενη πιέσεις από τον πανίσχυρο Αβέρωφ – Τοσίτσα «φλέρταρε» με την ιδέα το πανεπιστήμιο να ιδρυθεί στην Ήπειρο (Ιωάννινα) όπου ήταν και ο τόπος καταγωγής του. Αντιθέτως, αποτέλεσε κατάκτηση της πόλης και όσων πίστεψαν στο εγχείρημα.

Ο ΕΕΣΠ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών (Γ΄Πανεπιστημίου) με τον αείμνηστο τότε Πρόεδρο Ανδρέα Χ. Παπανδρέου. Ο αγώνας ήταν διαρκής και επίμονος έως τη δικαίωσή του στο τότε δίλημμα των Φορέων για τη διεκδίκηση ίδρυσης Πανεπιστημίου ή απλά μιας Ανώτατης Σχολής. Συγκεκριμένα στις 3/1/1957 ο ΕΕΣΠ συγκαλεί σύσκεψη φορέων και αποφασίζονται δυναμικές κινητοποιήσεις. Στις 7/1/1957 κλείνουν τα καταστήματα, πραγματοποιείται συλλαλητήριο και η Επιτροπή της πόλης ανεβαίνει στην Αθήνα για συνάντηση με τον Υπουργό. Με την λειτουργία του Πανεπιστημίου (1965) με εκ νέου επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, ο ΕΕΣΠ ζητάει την ίδρυση Νομικής Σχολής στηρίζοντας τον παράλληλο αγώνα των φορέων της πόλης για το ίδιο θέμα.

Σήμερα, ο αγώνας για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητα του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών. Με την ίδρυση και λειτουργία Νομικής Σχολής το Πανεπιστήμιο Πατρών ολοκληρώνεται. Οφείλουμε με την ίδια δυναμική να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να συμβάλλουμε τα μέγιστα ώστε η σχέση πόλης – Πανεπιστημίου να είναι αμφίδρομη επιφέροντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη και για τις δύο πλευρές. Πολλές καταστάσεις που καθόρισαν το μέλλον της πόλης όσο κι αν φαίνονταν δεδομένες, προέκυψαν από προσπάθειες, πρωτοβουλίες και δυναμικές διεκδικήσεις. Η ιστορία εξάλλου έχει γραφτεί. Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών έχει βάλει την σφραγίδα του.

Γιωργος Ρωρος