Το ΝΑΤΟ κατηγορεί επίσημα τη Ρωσία για παραβίαση συνθήκης για τα πυρηνικά -Τελεσίγραφο 60 ημερών από ΗΠΑ

Επίσημα πλέον, το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον έθεσε στη Μόσχα τελεσίγραφο 60 ημερών, προκειμένου να ομολογήσει τις παραβιάσεις της συνθήκης. Σε αντίθετη περίπτωση, διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να ξεκινήσουν εξάμηνη διαδικασία αποχώρησης από την Συνθήκη.

«Οι Σύμμαχοι κατέληξαν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει και τοποθετήσει ένα πυραυλικό σύστημα, το 9M729, που αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης INF και εγείρει σημαντική απειλή στην ευρωατλαντική ασφάλεια», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Στηρίζουμε σθεναρά τα ευρήματα των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της βάση της Συνθήκης INF», επισημαίνεται ακόμη.

Η εν λόγω Συνθήκη είχε υπογραφεί το 1987, μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενωσης και απαγορεύει την ανάπτυξη, παραγωγή ή αποθήκευση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές και δραστικό βεληνεκές από 500 μέχρι 5.000 χιλιόμετρα.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει «πολλές συστοιχίες με πυραύλους SSC-8», δήλωσε ο Πομπέο, αναφερόμενος στο σύστημα πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα παραβιάζει την INF. «Το βεληνεκές τους θέτει άμεση απειλή στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει στις 20 Οκτωβρίου ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την ΙNF, αλλά η ΕΕ ζήτησε να προστατευθεί η Συνθήκη, χαρακτηρίζοντάς την κρίσιμη για την ασφάλεια. Η Ουάσινγκτον, για να μην υλοποιήσει την απειλή για αποχώρηση, θέλει να παραδεχθεί η Ρωσία ότι προσπάθησε να εξαπατήσει τις ΗΠΑ αλλά κυρίως να καταστρέψει τους πυραύλους που παραβιάζουν τη Συνθήκη.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, Reuters