Πρωτοφανής ήττα της Μέι: Οι βουλευτές ψήφισαν ότι η κυβέρνηση τους περιφρονεί

Μια ήττα πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του βρετανικού κοινοβουλευτισμού βιώνει η Τερέζα Μέι, καθώς το κοινοβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι η κυβέρνηση περιφρονεί να ενημερώσει τους βουλευτές για νομικά ζητήματα και αρνείται να δημοσιοποιήσει έγγραφα που παίζουν σημαντικό ρόλο για το Brexit.

Το ζήτημα ετέθη σε ψηφοφορία, που οδήγησε σε πρωτοφανή ήττα της Τερέζα Μέι, την πρώτη ημέρα της πενθήμερης συζήτησης για τη συμφωνία που πέτυχε με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Η τελική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 11 Δεκεμβρίου.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ανήκουν στο κόμμα DUP που θεωρούνται σύμμαχοι της Τερέζα Μέι, κέρδισαν μια νίκη σε αυτό το ζήτημα, καθώς θεώρησαν ότι οι υπουργοί δεν τήρησαν το δεσμευτικό ψήφισμα που προβλέπει τη δημοσίευση του συνόλου των νομικών συμβουλών για το Brexit.

Μετά την σημερινή ψηφοφορία, η Τερέζα Μέι βρίσκεται στην τελική ευθεία προς την ψηφοφορία για τη συμφωνία ακόμη πιο αποδυναμωμένη και δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι απειλείται η θέση της στην πρωθυπουργία και η κυβέρνησή της.

«Βόμβα» από τον Γενικό Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ

Λίγες ώρες νωρίτερα, «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό προκάλεσε η γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ, που έκρινε ότι η Βρετανία μπορεί μονομερώς να ακυρώσει το αίτημά της για έξοδο από την Ένωση.

Η γνωμοδότηση εκδόθηκε μετά από προσφυγή Σκοτσέζων πολιτικών, που διαφωνούν με το Brexit και προσέφυγαν στο δικαστήριο με το ερώτημα εάν υπάρχει δυνατότητα αναστολής της εφαρμογής του άρθρου 50 για την έξοδο χώρας από την Ε.Ε. και αν αυτή μπορεί να γίνει μονομερώς.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Μανουέλ Κάμπος Σάντσεθ-Μπορντόνα, εισηγήθηκε ότι η Βρετανία έχει τη δυνατότητα μονομερούς ανάκλησης εφαρμογής του άρθρου 50, έως και την τελευταία στιγμή, πριν από την οριστικοποίηση του «διαζυγίου» μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Αν και η εισήγησή του δεν είναι δεσμευτική, το Δικαστήριο στην πλειονότητα των περιπτώσεων δέχεται τις εισηγήσεις των εισαγγελέων του, ωστόσο άγνωστο παραμένει πότε θα εκδοθεί η απόφαση.