Γαλλία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υποχωρεί μετά τις αντιδράσεις των Κίτρινων Γιλέκων

Αναστολή στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας για ένα εξάμηνο ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το μέτρο στους πολίτες, αλλά και το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση.

Μετά την αναστολή του μέτρου, ο Εντουάρ Φιλίπ εμφανίστηκε θετικός μεν σε διαδηλώσεις, όμως διαμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί βιαιότητες, σχολιάζοντας και τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου.

«Η κυβέρνηση της Γαλλίας δεν δέχεται βιαιότητες», τονίζει ο Εντουάρ Φιλίπ και προσθέτει: «Όλοι οι Γάλλοι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν. Αλλά όλοι οι Γάλλοι έχουν επίσης το δικαίωμα στην ασφάλεια. Η κυβέρνηση δεν δέχεται βία…Οι υποκινητές αυτών των πράξεων θα τιμωρηθούν. Εάν πραγματοποιηθεί μία νέα κινητοποίηση το Σάββατο, πρέπει να γίνει ήρεμα».

«Τώρα είναι η ώρα για διάλογο. Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι όταν βάζουμε τους Γάλλους γύρω από ένα τραπέζι, βρίσκουμε λύσεις. Αυτό προτίθεμαι να κάνω», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Φιλίπ ανέφερε ότι «εάν οι φόροι μειωθούν, τότε και οι δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν, ενώ προανήγγειλε δημόσιο διάλογο για τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες που θα ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου.