ΑΧΑΪΑ: «Πράσινο φως» από το ΣτΕ για «σπάσιμο» βουλευτικών εδρών – 9 οι έδρες στο νομό

Στο προεκλογικό πλαίσιο που έχει ήδη ξεκινήσει ανακατανέμονται και με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας οι βουλευτικές έδρες των εκλογικών περιφερειών της χώρας και από 56 που είναι σήμερα αυξάνονται σε 59.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρο Χαρίτση, είχε διαβιβάσει για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχεται ανακατανομή των βουλευτικών εδρών στην Β΄ Αθηνών, στο νομό Αττικής και στο νομό Αχαΐας (κερδίζει μια έδρα), ενώ στους υπόλοιπους νόμους της χώρας δεν γίνεται καμία αλλαγή στις έδρες.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η Β΄ Αθηνών σπάει στα τρία, αλλά οι έδρες παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή 44. Αναλυτικότερα, η Β΄ Αθηνών σπάει σε Βόρειο τομέα με 15 έδρες, σε Δυτικό τομέα με 11 έδρες και Νότιο τομέα με 18 έδρες.

Στην ίδια λογική κινούνται και έδρες στο νομό Αττικής, ο οποίος σπάσει στα δύο, σε Ανατολική Αττική με 10 έδρες και Δυτική Αττική με 4 έδρες (σύνολο 14). Μέχρι τώρα οι έδρες στην Αττική ήταν 15.

Η μία έδρα της Αττικής που «έφυγε» πήγε στο νομό Αχαΐας και οι έδρες του από 8 γίνονται 9, ενώ οι προστιθέμενες έδρες λόγω υπολοίπου στην Αχαΐα από μηδενικές γίνεται μία.

Το σύνολο των βουλευτικών εδρών σε όλη τη χώρα παραμένει στις 288, όπως παραμένουν στις 25 και οι προστιθέμενες έδρες λόγω υπολοίπου.

Η κατανομή των εδρών, κατά τον υπουργό Εσωτερικών, έγινε σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γενικής απογραφής πληθυσμού της χώρας που διεξήχθη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή το διάστημα από 10 έως 24 Μαΐου 2011.

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που έγιναν έχουν ως εξής:

Τώρα, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 225/2018 γνωμοδότησή του (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Παπανικολάου) έκριναν νόμιμο το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα πάρει το δρόμο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εν συνεχεία για το Εθνικό Τυπογραφείο για να καταχωρηθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.