Παρεμβάσεις στον τομέα εξισορρόπησης του φθίνοντος αγροτικού εισοδήματος

Κύριε Υπουργέ,
Με πραγματική έκπληξη και απορία ενημερωθήκαμε για την αρ. 158 / 08-11-2018 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α., σύμφωνα με την οποία οι αναγγελίες από 27-09-2018 έως 02-10-2018 καθίστανται ουσιαστικά ανενεργές, ακυρώνοντας έτσι τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκείνων των ημέρων, που έθεσαν τον κρατικό μηχανισμό και τις περισσότερες περιοχές της χωράς σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής.
Στο Δήμο Ερυμάνθου έγιναν αναγγελίες για Ανεμοθύελλα την 27-09-2018 σε όλες σχεδόν τις Τοπικές Κοινότητες. Από τις παραπάνω αναγγελίες παρελήφθησαν πάνω από 1.000 δηλώσεις ζημιάς, γεγονός πρωτόγνωρο για το Δήμο Ερυμάνθου, ο οποίος δεν φτάνει αυτόν τον αριθμό δηλώσεων ζημιάς ούτε σε διάρκεια πενταετίας. Οι παραγωγοί αθρόα και αυτόβουλα έσπευσαν στους ανταποκριτές ΕΛ.Γ.Α. του Δήμου, προκειμένου να υποβάλουν δήλωση ζημιάς και μετά την εξέταση των αγροτεμαχίων τους να λάβουν ή όχι αποζημίωση για την απώλεια της παραγωγής τους. Να σημειωθεί εδώ πως λόγω της πρωτοφανούς πρόθεσης για υποβολή δήλωσης ζημιάς και λόγω της κοσμοσυρροής, οι αιτούντες παραγωγοί υπέστησαν σημαντική ταλαιπωρία, ενώ κατόπιν αιτήματος του Δήμου Ερυμάνθου παρατάθηκε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων ζημιάς.
Όπως σας είναι γνωστό, οι παραγωγοί έχουν προπληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές με την υποβολή των ετήσιων δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης, ενώ με τη δήλωση ζημιάς ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν και τέλη εκτίμησης, παραλόγως σύμφωνα με την άποψή μου, αφού έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, τηρώντας έτσι από την πλευρά τους τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον κανονισμό ασφάλισης του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.
Η πρακτική των προηγούμενων ετών έχει δείξει ότι για να εξεταστούν πάνω από 1.000 δηλώσεις απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα ορισμένων μηνών. Προκαλεί συνεπώς πραγματική απορία το γεγονός πώς μέσα σε μερικές ώρες διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική ζημία. Πραγματικά θα θέλαμε να ενημερωθούμε για την επιστημονική μεθοδολογία εκτίμησης που ακολουθήθηκε, καθώς και το δείγμα που εξετάστηκε, αφού μόνο για τον δικό μας Δήμο οι περίπου 1.000 δηλώσεις που κατατέθηκαν πιθανόν να αφορούν πάνω από 4.000 αγροτεμάχια.
Πέρα από τα παραπάνω, η αρ. 158 / 08-11-2018 απόφαση αφήνει περιθώριο να υποθέσει κάποιος πως όλοι αυτοί οι παραγωγοί που μαζικά προσήλθαν στους Δήμους και ενυπόγραφα κατέθεσαν δηλώσεις ζημιάς, είτε ψεύδονται για την απώλεια της παραγωγής τους είτε, παρά την εμπειρία δεκαετιών που έχουν στην ελαιοκαλλιέργεια, δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν εάν έχει υποστεί ζημία η καλλιέργειά τους ή όχι. Σας ενημερώνω λοιπόν πως όσον αφορά τουλάχιστον στους παραγωγούς του Δήμου Ερυμάνθου, τίποτα από τα δυο παραπάνω δεν ισχύει, πρόκειται για τίμιους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής και από την καθημερινή συναναστροφή και αλληλεπίδραση μαζί τους είμαι σε θέση να γνωρίζω πως έχουν βαθειά και πολύπλευρη γνώση της ελαιοκαλλιέργειας, που αποτελεί άλλωστε κύρια καλλιέργεια της περιοχής επί σειρά αιώνων.
Αντιλαμβάνομαι πως πιθανόν να υπάρχουν εγγενή λειτουργικά προβλήματα στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων που του απαγορεύουν να ανταπεξέλθει σε ταυτόχρονη εξέταση πολύ μεγάλου αριθμού δηλώσεων ζημιάς. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσει η κεντρική διοίκηση, χωρίς να αδικούνται οι παραγωγοί, οι οποίοι με την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών επιβάλλεται να έχουν δίκαιη αντιμετώπιση από τον Οργανισμό και να εξετάζεται το κάθε αίτημά τους κατά περίπτωση και πάντα με γνώμονα την επιστημονική μεθοδολογία.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θέλω να τονίσω πως πέραν της παραπάνω πραγματικά ατυχούς απόφασης, δεν έχω να προσάψω κάτι άλλο αρνητικό στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων για τις υπηρεσίες που προσφέρει στην Ελληνική ύπαιθρο και τους παραγωγούς.
Όπως και σε προηγούμενη επιστολή μου σας είχα αναφέρει, θεωρούμε ότι το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, όπως πολλές φορές έχει πράξει και στο παρελθόν, ώστε να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν η απώλεια οικονομικής προσόδου για τους ελαιοκαλλιεργητές και τους αμπελουργούς του Δήμου Ερυμάνθου, αλλά και των άλλων περιοχών που επηρεάστηκαν από την ομολογουμένως καταστροφική φετινή συγκυρία, καθώς αυτή είναι απόρροια εξωγενών κλιματολογικών παραγόντων που δεν ήταν δυνατό να αποφευχθούν με καλλιεργητικούς χειρισμούς των παραγωγών.
Παραμένοντας στη διάθεσή σας για όποια άλλη συνεργασία, αναμένουμε με αγωνία τις δικές σας παρεμβάσεις στον τομέα εξισορρόπησης του φθίνοντος αγροτικού εισοδήματος.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΘΑΝΟΣ ΚΑΡΠΗΣ