(Φωτο)-Μαύρα Χριστούγεννα υπόσχονται στον Μακρόν τα «Κίτρινα Γιλέκα»

έτος δεν θα κάνουμε Χριστούγεννα. ∆εν θα κάνουµε γιορτές. Θα είµαστε στους δρόµους» προεξοφλεί αποφασιστικά, µιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο Ροµπέρ Β., εκπαιδευτικός στη δηµόσια Μέση Εκπαίδευση στο Παρίσι, ο οποίος, λόγω θέσεως, δεν του επιτρέπεται να τοποθετηθεί επωνύµως για πολιτικά ή θρησκευτικά ζητήµατα.

Ο ίδιος, µάλιστα, αµέσως µετά την κουβέντα µας µέσω Messenger, ετοιµαζόταν να βγει στους δρόµους φορώντας το κίτρινο γιλέκο του, µαζί µε άλλους συµπολίτες του, για να… χτίσουν τη είσοδο της Εφορίας στην περιοχή τους. «Της Εφορίας;» τον ρωτάω. «Το βράδυ χτίζουµε τις εισόδους των Εφοριών και ανοίγουµε τα διόδια για να περνάει ο κόσµος» µου εξηγεί, αναµένοντας το µεγάλο ραντεβού που ήταν προγραµµατισµένο να πραγµατοποιηθεί χθες (Σάββατο) στα Ηλύσια Πεδία, ένα ραντεβού για το οποίο συνέρρευσαν τα «Κίτρινα Γιλέκα» από όλη τη Γαλλία.

Σύµφωνα µε αναρτήσεις στη σελίδα Gilets Jaunes («Kίτρινα Γιλέκα»), εκεί επρόκειτο να παιχτεί η «τρίτη πράξη: Μακρόν, παραιτήσου!». Περίπου 4.000 αστυνοµικοί των δυνάµεων των ΜΑΤ είχαν πάρει θέσεις «µάχης» για να περιφρουρήσουν τα Ηλύσια Πεδία, ενώ άλλοι 4.000 αστυνοµικοί βρίσκονταν επί ποδός σε άλλα σηµεία της µεγαλούπολης. «Είµαστε σε κατάσταση πολέµου. Και δεν υποχωρούµε. Ο Μακρόνείναι αδιάλλακτος» προσθέτει ο Ροµπέρ Β.

Σύµφωνα µε στοιχεία του Ιnsee, το κίνηµα των «Κίτρινων Γιλέκων» υποστηρίζεται από το 85% της κοινωνίας

kitrina1.jpg

Μεγάλη απήχηση

Πώς ξεκίνησε όµως αυτή η ιστορία, η οποία σήµερα, παρ’ όλες τις επιφυλάξεις αρκετών Γάλλων και αναλυτών, σύµφωνα µε στοιχεία από το Ιnsee (Institute Nationale de la statistique), υποστηρίζεται από το 85% της γαλλικής κοινωνίας; «Από ένα βίντεο. Από το βίντεο µια νοσοκόµας, της Ζακλίν Μορό (Jacline Μouraud), πήρε φωτιά το Facebook» µε πληροφορεί ο συνοµιλητής µου.

Τα αίτια της αγανάκτησης είναι η υπερφορολόγηση της βενζίνης, σύµφωνα µε τον διεθνή Τύπο. Ισχύει; «Το θέµα των καυσίµων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Μακρόν έχει επιβάλει φόρους παντού. Αντιδρούµε κατά των άµεσων και έµµεσων φόρων. Οι πολίτες αισθάνονται εγκαταλελειµµένοι από το κράτος, τις δηµόσιες υπηρεσίες, αισθάνονται αόρατοι, ειδικά αν ζουν στην περιφέρεια» διευκρινίζει ο ελεύθερος επαγγελµατίας Ματιέ Σαζάλ, που κάθε φορά έρχεται από το Μπορντό για να πάρει µέρος στα µεγάλα ραντεβού των «Κίτρινων Γιλέκων» στα Ηλύσια Πεδία.

kit3.jpg

«Το κάλεσµα µέσω του Facebook και η συλλογή υπογραφών έγιναν βασικά κατά των φόρων» συνεχίζει ο Γάλλος εκπαιδευτικός Ροµπέρ Β., ο οποίος εκτιµά ότι επειδή ο κόσµος που κινητοποιείται είναι απρόσµενα πολύς, η κυβέρνηση «τροµοκρατηµένη, παίζει κρυφτούλι και υπεκφεύγει». Ωστόσο, δέχεται τις αντιπροσωπείες των «Κίτρινων Γιλέκων». Την Παρασκευή ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, συναντήθηκε µε εκπροσώπους τους.

Ποιος είναι όµως αυτός ο κόσµος, ποια είναι η πολιτική και κοινωνική ταυτότητα του; «Στα “Κίτρινα Γιλέκα” συναντώνται η εργατική και η µεσαία τάξη. Απουσιάζουν οι εκατοµµυριούχοι σύµµαχοι του Μακρόν» λέει ο Ροµπέρ Β. «“Κίτρινα Γιλέκα” είναι καθηγητές, εργάτες, δικηγόροι, δήµαρχοι (έγιναν πολλές περικοπές στους δήµους), µαθητές, ταξιτζήδες, πωλητές, έµποροι, συνταξιούχοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ακόµη και αστυνοµικοί».

Κυριαρχεί µια πολιτική απόχρωση στο κίνηµα; «Οχι, “Κίτρινα Γιλέκα” είναι ψηφοφόροι όλων των κοµµάτων, κάποιοι, λίγοι εξ αυτών, έχουν ψηφίσει και Μακρόν. Αλλά δεν θέλουν σε καµία περίπτωση πολιτικές ετικέτες. Είναι απλοί άνθρωποι, κυρίως από την περιφέρεια» προσθέτει ο Ματιέ Σαζάλ, υπογραµµίζοντας ότι «µέχρι στιγµής τα “Κίτρινα Γιλέκα” είναι ένα απολίτικο κίνηµα, που προσελκύει την άκρα ∆εξιά και την άκρα Αριστερά, οι οποίες θέλουν κυρίως να το εκµεταλλευθούν».

Η στάση που κρατά, πάντως, απέναντι στους πολιτικούς είναι σαφής. Παρότι βουλευτής του Μελανσόν, ο Ζ.-Χ. Ρατενόν και ο ανεξάρτητος σήµερα Ζαν Λασάλ τιµωρήθηκαν µε πρόστιµο 1.500 ευρώ για την εµφάνισή τους µέσα στη Βουλή µε κίτρινο γιλέκο, τα «Κίτρινα Γιλέκα» κρατούν µακριά κάθε πολιτικό που έχει επιχειρήσει να τους προσεγγίσει ή «καπελώσει». Σε ανακοίνωσή τους ξεκαθάρισαν µε στοµφώδη τρόπο: «∆εν έχουµε ανάγκη κανέναν καλλιτέχνη ή πολιτικό, η αλήθεια πρέπει να βγει από εµάς».

kit2.jpg

Παρ’ όλα αυτά η Μπριζίτ Μπαρντό, µεταξύ των γνωστών Γάλλων καλλιτεχνών που πήραν θέση, εµφανίστηκε στον προσωπικό της λογαριασµό στο Twitter, µε τους 44.000 ακολούθους, σε φωτογραφία που φοράει κίτρινο γιλέκο, δηλώνοντας: «Μαζί σας!». Βροχή τα ενθουσιώδη µηνύµατα που λαµβάνει έκτοτε.

Στο µεταξύ, συνεχίζονται τα µπλόκα στους δρόµους της χώρας. «Ο κόσµος πάει φαγητό και κουβέρτες σε αυτούς που βρίσκονται σε αυτά. Τώρα αρχίζουν και µπλοκάρουν και όλες τις Εφορίες και τα εµπορικά κέντρα». Μέχρι πού µπορούν να φτάσουν τα «Κίτρινα Γιλέκα» στην περίπτωση που ο Εµανουέλ Μακρόν δεν ανταποκριθεί στα αιτήµατά τους; «Είναι αποφασισµένοι να φτάσουν µέχρι τέλους, γιατί ο Μακρόν είναι αποσυνδεµένος από την πραγµατικότητα» εκτιµά από την πλευρά του ο Ματιέ Σαζάλ.