Στα «σκαριά» ρύθμιση 48 μηνιαίων δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Σε νέα τμηματική ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία πρόκειται να προχωρήσει το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 το Υπουργείο Εργασίας .Αυτό δήλωσε χθες η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου,με αφορμή την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, που όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) έφτασαν το γ τρίμηνο του έτους στα 34,3 δις ευρώ από 33,8 δις ευρώ το β τρίμηνο του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα απευθύνεται στο 1,25 εκατομμύριο ληξιπρόθεσμους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων (ανάμεσά τους κι όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους η τα μπλοκάκια) με την υποχρέωση ,εκτός των δόσεων για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών τους ,να εξυπηρετούν ταυτόχρονα και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους για το 2019.

Η ρύθμιση που θα προβλέπει εξόφληση των οφειλών σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, και θα αφορά και οφειλές προς την εφορία, μιας και σχεδιάζεται να αντικαταστήσει, εφόσον το εγκρίνουν και οι δανειστές, την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων που ισχύει σήμερα.

Η απόφαση για νέα ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία εξετάζεται ιδιαίτερα σοβαρά καθώς αρκετές δεκάδες χιλιάδες οφειλετών απώλεσαν, λόγω αδυναμίας πληρωμής κάποιων δόσεων, τις ρυθμίσεις χρεών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και στις οποίες είχαν υπαχθεί.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σήμερα ενεργή παραμένει σχεδόν μόνο μία στις τρεις ρυθμίσεις, ήτοι, μόλις 128.370 οφειλέτες βρίσκονται σε ρύθμιση έναντι 417.942 που είχαν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής… Ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν «χαθεί» 48.049 αιτήσεις για συνολικά χρέη 2,1 δισ. ευρώ και πλέον, παραμένουν ενεργές 63.782 που αφορούν 1,5 δισ. ευρώ οφειλές.

Επίσης, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, είχαν υποβληθεί 3.342 αιτήσεις για εξωδικαστική ρύθμιση, από οφειλέτες που έχουν οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Από αυτές, οι 1.021 προχωρούν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Οι 182 αφορούν διμερή διαπραγμάτευση με το ΚΕΑΟ, ενώ οι υπόλοιπες 2.139 είναι αιτήσεις για οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών.

Το τρίμηνο Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2018, το ΚΕΑΟ εισέπραξε 356,19 εκατ. ευρώ, ενώ από την έναρξη της λειτουργίας του έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εισπραχθεί, μέσω ρυθμίσεων, εξοφλήσεων ή κατασχέσεων 3,8 δισ. ευρώ.