Σφαλιάρα τέλος στη Γαλλία -Βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πλήρους απαγόρευσης στα παιδιά από τους γονείς τους

Mε συντριπτική πλειοψηφία (51 ψήφοι υπέρ και 1 κατά) οι Γάλλοι βουλευτές ενέκριναν νόμο που απαγορεύει στους γονείς να χαστουκίζουν τα παιδιά τους.

Ο νόμος περί «σωματικής τιμωρίας ή ταπείνωσης», τον οποίο καλείται τώρα να επικυρώσει και η Γερουσία, αποβλέπει στο να διασφαλίσει ότι η γονική εξουσία θα ασκείται χωρίς τη βία σε μια χώρα όπου το 85% των γονέων καταφεύγουν στη σωματική τιμωρία. Αν και η πρακτική αυτή έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια στα γαλλικά σχολεία, όλες οι προηγούμενες προσπάθειες απαγόρευσής της στο σπίτια είχαν αποτύχει. Η βουλευτής Μοντ Πετίτ, του κόμματος του Γάλλου προέδρου Μακρόν, η οποία προώθησε το νομοσχέδιο, είπε ότι ο στόχος του είναι να ενθαρρύνει την κοινωνία να αλλάξει στάση ως προς το ζήτημα αυτό.

Στη Γαλλία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η άσκηση βίας σε παιδιά διώκεται ποινικά, αλλά αναγνωρίζεται στους γονείς το δικαίωμα να λαμβάνουν άλλα πειθαρχικά μέτρα.

Η υπερψήφιση του νόμου από τη Βουλή έρχεται λίγες μέρες μετά τον ξυλοδαρμό έως θανάτου ενός εννιάχρονου με σκουπόξυλο στη Μυλούζ, επειδή είχε αρνηθεί να διαβάσει τα μαθήματά του. Η αστυνομία συνέλαβε τον μεγαλύτερο αδελφό του ως βασικό ύποπτο και δύο αδελφές και τη μητέρα του ως συνενόχους.