Υπόθεση Ριχάρδου: Πώς έστησε την μυθική κομπίνα, τι λέει η δικογραφία

Μέσα από μία καλοστημένη οργάνωση, με ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία λειτουργούσε κάτω από ένα πέπλο νομιμοφάνειας, κατάφερνε και λειτουργούσε η εγκληματική συμμορία του χρυσού.

Το πολυσέλιδο διαβιβαστικό που συνοδεύει την δικογραφία του κυκλώματος, καταγράφει κινήσεις ευφυών και χαρισματικών ατόμων, με τον «χοντρό», δηλαδή τον γνωστό τηλεοπτικό ενεχυροδανειστή, να είναι υπεύθυνος για 88 καταστήματα που λειτουργούσαν ως «βιτρίνα» για την εγκληματική οργάνωση. Τα σχέδια ήταν μεγαλόπνοα, αφού ο Ριχάρδος, ανέφερε μάλιστα στις εμφανίσεις του ότι το επόμενο του βήμα θα γινόταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στο Λας Βέγκας!

Ήξερε όμως και να προστατεύεται, αφού όπως σημειώνουν οι αστυνομικές αρχές, ενώ δεν έκρυβε την αδυναμία του για τα ταξίδια, και τα ακριβά αυτοκίνητα, την ίδια ώρα προέβαλε το προφίλ του άνδρα που κάνει αγαθοεργίες  για να ρίχνει στάχτη στα μάτια. Το περασμένο καλοκαίρι μάλιστα φέρεται να αγόρασε από την Paris Hilton κοσμήματα για να τα…. διαθέσει στη συνέχεια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πολλαπλός ο ρόλος του Ριχάρδου 

Ο ρόλος του στην οργάνωση φέρεται να ήταν τριπλός. Σύμφωνα με τις αρχές είχε αναλάβει την συγκάλυψη της δράσης των μελών της Οργάνωσης, μέσω των ενεχυροδανειστηρίων του, της τροφοδότησης της με «χρυσό» από το δίκτυο καταστημάτων της επιχείρησης «βιτρίνα» αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων.

«Βασικό του εργαλείο στην επίτευξη των ρόλων του ήταν – σύμφωνα με την κατηγορία- η ομαλή λειτουργία, επέκταση και εν τέλει της εγκαθίδρυσης στη συνείδηση των πολιτών της εταιρείας «Ενεχυροδανειστήρια Ρ.» ως η ηγέτιδας δύναμης στο χώρο μέσω της οποίας αποκτούσε νομιμοφάνεια η εγκληματική οργάνωση και κατά συνέπεια επεκτεινόταν ασφαλώς η δράση της». Ηγετικό ρόλο μαζί με τον Ριχάρδο είχε και ένας Τούρκος.

Τα τρελά ποσά που διακινούσαν

Η οργάνωση του Ριχάρδου φαίνεται να διακινούσε καθημερινά απίστευτα για την εποχή χρηματικά ποσά.

Τα μεγέθη των χρημάτων είναι τέτοια που θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτά που απαιτεί η λειτουργία μία μεγάλης βιομηχανίας.

Στα στοιχεία της Αστυνομίας αναφέρεται πως μόνο για τη λειτουργία των 88 καταστημάτων του γνωστού ενεχυροδανειστή, καθημερινά διέθεταν ποσό άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Μάλιστα, στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω οργάνωση χαρακτηρίζεται «αριστουργηματικά οργανωμένη».

Ο Σύρος επιχειρησιακός αρχηγός

Η οργάνωση φαίνεται να διοικείται από τον ενεχυροδανειστή και έναν Σύρο πολίτη, ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία είχε ρόλο «επιχειρησιακού αρχηγού».

Ο κατηγορούμενος αλλοδαπός φέρεται ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα, «αυθεντία στον χρυσό» με ευρεία γκάμα γνωριμιών, όπως ο δήμαρχος μεγάλης τουρκικής πόλης που φαίνεται ότι, μέσω τρίτου, απευθύνθηκε πρόσφατα σε αυτόν. Ο Τούρκος δήμαρχος φέρεται να ενδιαφέρθηκε να του παραδώσει στην Ελλάδα ποσό περίπου 130 χιλιάδων ευρώ, που είχε στην Ελβετία για να τα πάρει στην Τουρκία όταν σημειώθηκε απώλεια στην τιμή της τουρκικής λίρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, άλλωστε, η οργάνωση διέθετε τουλάχιστον τέσσερα συνεργαζόμενα καταστήματα ή εταιρίες στην Τουρκία, τα οποία παραλάμβαναν «νομιμοφανώς μέσω τελωνείου ποσότητες χρυσού».

Εφτιαξαν και εταιρεία εμπορίας ρολογιών

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στο πλαίσιο της δράσης της οργάνωσης για το ξέπλυμα χρημάτων δημιουργήθηκε εταιρία εμπορίας ρολογιών, στην οποία συμμετείχε ένα μέλος της και ένας γνωστός επιχειρηματίας στον χώρο του χρυσού. Το σχήμα αυτό φαίνεται να πέτυχε την παρουσία του, με κατάστημα, σε πολύ γνωστό ξενοδοχείο της Αττικής.

Η σχέση με γνωστό παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής

Ο αρχηγός της ομάδας που διαφήμιζε ο ίδιος τα καταστήματά του, φαίνεται να είχε κάνει συμφωνία με γνωστό παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής για την προβολή του, συμφωνία από την οποία «προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις» για παράνομες πληρωμές με «μαύρα ποσά».

Ηθελε να φθάσει στο… Λας Βέγκας ο Ριχάρδος

Στη δικογραφία της υπόθεσης που έρχεται σήμερα στο φως της δημοσιότητας, ο γνωστός ενεχυροδανειστής περιγράφεται στα δικόγραφα ως άριστος γνώστης του marketing, µε χρηματοδότηση από τα ταμεία του κυκλώματος, ο οποίος προέβαινε σε μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «διαφημιζόταν σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης καθώς και σε εκπομπές τις οποίες απαιτούσε». «Μέσω των τηλεοπτικών δεκτών έμπαινε και στο τελευταίο ελληνικό σπίτι. Είχε σκοπό να επεκταθεί στο Λας Βέγκας… Για να υποστηρίξει ακόμα περισσότερο το προφίλ του ως υγιούς επιχειρηματία, προέβαινε σε αγαθοεργίες, φροντίζοντας αυτές να λάβουν δηµοσιότητα.

Απόλυτη συνωμοτικότητα

Σύμφωνα με τις αρχές, τα μέλη ήταν συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα εμπιστοσύνης και «η δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης ήταν κλειστός κύκλος πλήρως ελεγχόμενος σε κάθε στάδιο και άμεσα συνδεδεμένος με δεύτερο κύκλο νομιμοποίησης των κερδών τους, ο οποίος επίσης ήταν ελεγχόμενος από του ίδιους».

Τα μέλη μάζευαν χρυσό από όλη την Ελλάδα, ενώ υπήρχαν και οι γυρολόγοι, οι οποίοι συγκέντρωναν χρυσό η αλλά πολύτιμα  μέταλλα από συναλλαγές του δρόμου.

Οι δουλειές του κυκλώματος ήταν καλά διαχωρισμένες: ο πρώτος κύκλος ασχολείτο με την συγκέντρωση του χρυσού τη συγκάλυψη της δράσης, τη διαδικασία μετατροπής σε σκραπ , την εξαγωγή και την πώληση των κομματιών. Ο δεύτερος περιλάμβανε τον κύκλο νομιμοποίησης που ήταν η τοποθέτηση των κερδών σε νομιμοφανή επιχείρηση «μανδύα». Αυτόν τον ρόλο είχαν τα 88 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία ουσιαστικά λειτουργούσαν ως «βιτρίνα».Μάλιστα, για να λειτουργήσει η εταιρεία εμφανίζεται να χρηματοδοτείτο καθημερινά από τα ταμεία της οργάνωσης κατά μέσο όρο με 100.000 ευρώ.

Η πληρωμή των υπαλλήλων της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων

Από την καταγραφή των τηλεφωνημάτων της ομάδας προέκυψε πως οι υπάλληλοι της γνωστής αλυσίδας ενεχύρων, πληρώνονταν κυρίως με “μαύρα χρήματα”, εμφανιζόμενοι ότι έχουν τον βασικό μισθό. Συγκεκριμένα, υπάλληλοι των καταστημάτων της εταιρίας στην Αττική, εμφανίζονται να έχουν μισθό 450 ευρώ το μήνα το οποίο τους καταβάλλονταν τραπεζικά. Στην πραγματικότητα, η πληρωμή τους ήταν 50 ευρώ ημερησίως, δηλαδή περίπου 1000 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι υπάλληλοι συμπλήρωναν το πραγματικό μηνιαίο ποσό πληρωμής τους από τα 3000 ευρώ, χρήματα που τους παραδίδονταν κάθε μέρα για τις αγορές χρυσού.

Στη δικογραφία, ωστόσο, γίνεται ξεκάθαρο ότι τα καταστήματά του «ζούσαν» από τα µαύρα ταμεία της εγκληματικής οργάνωσης: «Τα καταστήματα πραγματοποιούσαν αγορές χρυσού µε χρήματα αποκλειστικά από τα ταμεία της οργάνωσης και σε ποσά που άγγιζαν καθημερινά τα 100.000 ευρώ. Από την έρευνα προέκυψε ότι εάν δεν χρηματοδοτούνταν από µαύρα χρήματα δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν χρυσό και θα έκλειναν».

Στη Μύκονο με την Πάρις Χίλτον

Ενδεικτικά αναφέρεται η επίσκεψή του στη Μύκονο το καλοκαίρι του 2018 και η αγορά κοσμημάτων από την Πάρις Χίλτον για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Διήγε πολυτελή βίο, έχοντας βίλα µε πισίνα στην Σαρωνίδα, θαλαμηγό, πολυτελή αυτοκίνητα και έντονη νυχτερινή ζωή» αναφέρεται στη δικογραφία.

Οι επικοινωνίες 

Η επικοινωνία του µε τα υπόλοιπα µέλη γινόταν µέσω καθημερινών meetings στην έδρα της εταιρείας του στην οδό Πατησίων, που αποτελούσε το «φανερό στρατηγείο» της οργάνωσης.

Όπως κάθε εγκληματική οργάνωση έτσι και αυτή, επικοινωνούσε μέσω viber και χρησιμοποιούσε κώδικες ονομασίες: Ο γνωστός ενεχυροδανειστής αναφέρεται ως «χοντρός» ενώ καταγράφονται ακόμη λέξεις… κλειδιά όπως  «παππούς» , «μαύρος», «ψηλός» αλλά και «Βλάχος» ενώ ο χρυσός η τα αντικείμενα που έφθασαν στα χέρια τους αποκαλούνταν «ζάχαρη» ή «κίτρινο»,  «Fine» το χρυσό 24 καρατίων, ενώ οι λίρες Αγγλίας είχαν τον κωδικό τα «κορίτσια».

Κρυφό στρατηγείο

Η αλλιώς καβάτζα στην όσο Αριστείδου όπου βρισκόταν ο χώρος της συγκέντρωσης του χρυσού.  Εκεί παραδίδονταν ο χρυσός και στη συνέχεια μεταφερόταν στην οδο Σουρνάρη, στο χυτήριο της οργάνωσης. Εκεί γινόταν η τήξη των μετάλλων και ο διαχωρισμός σε νομιμοφανή και παράνομη εξαγωγή.  Ο χώρος, μάλιστα, ήταν απέναντι από την πλαϊνή είσοδο του Πολυτεχνείου, μια τοποθεσία η οποία σύμφωνα με τις αρχές, δεν επελέγη τυχαία καθώς δυσχεραίνει την παρουσία- επιτήρηση από αστυνομικούς της ασφάλειας. Ο χρυσός μεταφερόταν από τους «ταχυμεταφορείς» οι οποίοι τον έκρυβαν στον αποθηκευτικό χώρο που έχουν κάτω από τη σέλα τους στα σκούτερ.

Η έξοδος των ράβδων χρυσού από τη χώρα, όπως προέκυψε από τις έρευνες, γινόταν με δυο τρόπους. Είτε έφευγαν για την Τουρκία μέσω τουριστικών λεωφορείων όπου το πακέτο με το χρυσό πήγαινε «χέρι με χέρι» είτε μέσω του τελωνίου του αερολιμένα Αθηνών. Από τα τιμολόγια που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί, η γνησιότητα των οποίων ελέγχεται,  προκύπτει ότι μέσα στο 2017 πραγματοποιήθηκαν 156 εξαγωγές κράματος χρυσού και ασημιού σε σκράπ συνολικού βάρους 3.537, αξίας μεγαλύτερης των 13 εκατομμυρίων. Το πρώτο οκτάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκαν 142 εξαγωγές κράματος συνολικού βάρους 2.649, αξίας περίπου 17,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειωθεί ότι την υπεράσπιση του Ριχάρδου ανέλαβε ο Αλέξης Κούγιας.

 

advertisement