Spiegel: «Η υπόθεση της Ελληνίδας καθαρίστριας έχει προκαλέσει εθνική αγανάκτηση»

«Στην Αθήνα μία γυναίκα καταδικάστηκε σε φυλάκιση, γεγονός που έχει προκαλέσει εθνική αγανάκτηση», γράφει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» σχολιάζοντας την υπόθεση της καθαρίστριας με το πλαστογραφημένο απολυτήριο δημοτικού.

Το επίμαχο δημοσίευμα επισημαίνει ότι η 15ετή ποινή φυλάκισής της είναι δυσανάλογα μεγάλη.

«Σε 15 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε καθαρίστρια στην Ελλάδα επειδή πριν από 20 χρόνια παραποίησε κάποιο στοιχείο σε απολυτήριο. Έντονη κριτική ασκούν οι πολίτες. Τώρα ένα δεύτερο δικαστήριο θα εξετάσει την απόφαση»,αναφέρει το επίμαχο ρεπορτάζ και προσθέτει:

«Τα στοιχεία στο απολυτήριο ήταν πειραγμένα μόνο σ’ ένα μόνο σημείο. Είχε συμπληρώσει ότι έχει έξι χρόνια προυπηρεσία σε δημοτικά σχολεία ενώ είχε πέντε…Τα έξι χρόνια ήταν προϋπόθεση για να εργαστεί ως καθαρίστρια. Για να την προσλάβουν, παραποίησε τα στοιχεία.Έπιασε δουλειά στο νηπιαγωγείο και εκεί η γυναίκα εργάστηκε σχεδόν επί 20 χρόνια».

Για το περιοδικό «Spiegel», «Η απόφαση του δικαστηρίου επικρίθηκε σκληρά από τα ελληνικά ΜΜΕ και το ευρύ κοινό».

spiegel_kleiner

«Η ποινή φυλάκισης είναι δυσανάλογα μεγάλη. Την ίδια ώρα, οι επικριτές της απόφασης αναφέρονται και σε μια άλλη υπόθεση. Πριν από λίγες ημέρες, μία γυναίκα από την Κρήτη κατηγορήθηκε στο δικαστήριο για παραποιημένο πανεπιστημιακό πτυχίο. Στη συνέχεια όχι μόνο αφέθηκε ελεύθερη, αλλά της επετράπη να επιστρέψει στη θέση που είχε στο δημόσιο», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό.

«Το δικαστήριο των Αθηνών, το οποίο αρχικά καταδίκασε την καθαρίστρια γυναίκα, την άφησε ελεύθερη – τουλάχιστον προς το παρόν. Το Ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο (Άρειος Πάγος) θέλει να επανεξετάσει την υπόθεση, όπως μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ.Κατά τη διάρκεια της δίκης, η γυναίκα εξηγήσει τους λόγους για την πράξη της: ήταν σε απελπιστική κατάσταση. Είχε δύο παιδιά κι έναν ανάπηρο άνδρα να φροντίσει»,προσθέτει το περιοδικό «Spiegel».