ILO: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στη μείωση μισθών το 2017 -Οι μεγαλύτερες μειώσεις από το 2013

Τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη στους πραγματικούς μισθούς είχαν οι Ελληνες εργαζόμενοι το 2017, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε την περασμένη χρονιά κατά 3,5% το υψηλότερο ποσοστό μείωσης στις χώρες της ΕΕ όπως προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα του Οργανισμού, η οποία επικεντρώνεται στην ανισότητα των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η μείωση του 3,5%, όπως φαίνεται και στον πίνακα του ILO, που ακολουθεί, είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε από το 2013.

Μεγαλύτερη μείωση από τους μισθούς των Ελληνων εργαζομένων το 2017 καταγράφεται στο Τουρκμενιστάν (-5,9%) και στο Αζερμπαϊτζάν (-6,4%).

Μειώσεις πραγματικών μισθών την ίδια χρονιά είχαν η Αυστρία (-1,5%), η Ισπανία (-1,8%), η Ιταλία (-1,2%), το Καζακστάν (-2,1%), το Βέλγιο (-0,3%), το Μοντενέγκρο (-0,5%), η Ολλανδία (-0,3%), καθώς και η Ελβετία και η Βρετανία -0,1%).

Συνολικά την περίοδο 2008-2017 ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειωνόταν με ρυθμό 3,1%. Το χάσμα στους μισθούς ανδρών- γυναικών είναι πάντως μικρότερο σε σχέση  με άλλες χώρες, στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Επιβράδυνση στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

Παγκοσμίως οι μισθοί από το 2008 αυξήθηκαν με βραδύτερους μισθούς. Το 2017 η αναπροσαρμογή ήταν μόλις στο 1,8% αισθητά χαμηλότερο από το 2016, όπου οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,4%.

Στις ανεπτυγμένες χώρες του G20 η αύξηση του πραγματικού μισθού ήταν μόλις 0,4% πέρυσι, ύστερα από άνοδο 0,9% το 2016. Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες του G20 οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν 4,3% το 2017 ύστερα από άνοδο 4,9% την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

«Είναι αξιοσημείωτο γιατί είναι τόσο αργή η αύξηση των μισθών στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ το ΑΕΠ ανακάμπτει και η ανεργία υποχωρεί» σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ILO, Guy Ryder. Τα τελευταία 20 χρόνια ο μέσος πραγματικός μισθός έχει σχεδόν τριπλασιαστεί στις αναπτυσσόμενες χώρες του G20, ενώ στις ανεπυγμένες έχει αυξηθεί μόλις 9%.

O πίνακας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που αποτυπώνει τις μεταβολές των πραγματικών μισθών από το 2013 έως το 2014

O πίνακας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που αποτυπώνει τις μεταβολές των πραγματικών μισθών από το 2013 έως το 2014

Βρούτσης: Παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης

Tην έκθεση του ILO σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι η έκθεση «δείχνει πως η Ελλάδα με ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εχει την χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη στους μισθούς εργαζομένων!!! Μείωση μισθών το 2017 κατά -3,5%!!! Το 2014 αυξηση +1,9%».

«Tα στοιχεία της έκθεσης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για το 2017 επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Οι Έλληνες εργαζόμενοι αποτελούν τα θύματα της ιδεοληπτικά εμμονικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με την έκθεση του ILO οι μισθοί στην Ελλάδα το 2017 μειώθηκαν κατά 3,5%, ποσοστό που αποτελεί τη χειρότερη αρνητική επίδοση στην Ευρώπη. Η έκθεση διαψεύδει τα σαθρά κυβερνητικά επιχειρήματα περί βελτίωσης του κλίματος στην αγορά εργασίας. Η γενιά των φτωχών εργαζομένων και της μερικής απασχόλησης είναι δημιούργημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εξαιτίας αυτής της μείωσης, οι μισθοί κυμαίνονται πλέον σε επίπεδα χαμηλότερα του 2014, χρονιά κατά την οποία οι εργαζόμενοι είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις απολαβές τους καθ’ ολη τη διάρκεια της κρίσης καθώς αυτές τότε αυξήθηκαν κατά 1,9%. Συγκεκριμένα το 2014 επί διακυβέρνησης Σαμαρά, η αύξηση των μισθών ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που, σε συνδυασμό με την θετική πορεία της οικονομίας, έφερε απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα και την τσέπη των εργαζομένων για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης. Κάτι το οποίο δυστυχώς ανετράπη στις αρχές του 2015 μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι χώρες που βγήκαν πραγματικά από το μνημόνιο -όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος- καταγράφουν αυξήσεις το 2017 για τους μισθούς των εργαζόμενων τους.

Η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) έρχεται να προστεθεί στη συνέχεια εκείνης της Eurostat που κατέτασσε την Ελλάδα τελευταία και στη δυνατότητα αντιμετώπισης της φτώχειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».