Η διοίκηση της Eurobank λανσάρει το deal με την Grivalia σε ξένους επενδυτές – Κρίσιμο τεστ και για την Ελληνική οικονομία

Το κοινό επιτελείο της Eurobank και της Grivalia, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των δυο εταιριών Φωκίων Καραβία και Γιώργου Χρυσικού, θα βρεθεί στην Νέα Υόρκη όπου θα παρουσιάσουν σε θεσμικούς επενδυτές τις τεχνικές πτυχές της συμφωνίας και του σχεδίου για την ριζική μείωση των προβληματικών δανείων. Χθες και την Δευτέρα το επιτελείο των δυο εταιριών, που με την ένωσή τους, ουσιαστικά δημιουργούν μια «νέα» Eurobank απαλλαγμένη σε μεγάλο βαθμό από το μέγα πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων βρέθηκε στο Λονδίνο πραγματοποιώντας δεκάδες συναντήσεις με εκπροσώπους θεσμικών επενδυτών, επενδυτικών τραπεζών και αναλυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μεγάλο και η ανταπόκρισή τους στη συμφωνία είναι πολύ θετική διακρίνοντας ισχυρή επιχειρηματική λογική και για τις δύο πλευρές. Η αίσθηση που αποκομίζουν οι επενδυτές είναι ότι με την κίνηση αυτή η Eurobank αποκτά προβάδισμα και ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες τράπεζες σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «καθαρίζοντας» τον ισολογισμό της ενισχύοντας ταυτόχρονα την αποδοτικότητα και την κερδοφορία της.

Η βασική ερώτηση των επενδυτών είναι πόσο γρήγορα θα υλοποιηθεί το σχέδιο της συγχώνευσης και της μεταφοράς των προβληματικών δανείων στο ειδικό όχημα (SPV) και αν υπάρχουν νομικά ζητήματα που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την υλοποίηση του σχεδίου. Η διοίκηση της τράπεζας παρουσίασε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα σημειώνοντας ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου 2019 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της «νέας» Eurobank ενώ σε ότι αφορά τις απαιτούμενες βασικές εγκρίσεις αυτές μπορούν να ληφθούν έως τα μέσα του 2019 και το σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2019.

Οι περισσότεροι επενδυτές αποτιμούν πολύ θετικά το σχέδιο της διοίκησης της Eurobank ενώ οι μόνες αιτιάσεις έγιναν από ορισμένους που προτιμούν να παραμείνουν επενδυμένοι καθαρά στο real estate.

Η μετοχή της Eurobank, παρά την γενικότερη νευρικότητα και μεταβλητότητα που δημιουργεί στη χρηματιστηριακή αγορά η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, έχει κινηθεί ανοδικά αποκομίζοντας, μετά την ανακοίνωση του deal, κέρδη της τάξης του 5% ενώ στο ίδιο διάστημα ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών υποχωρεί κατά 2,84%.

Την ιδιαίτερα θετική αντίδραση των επενδυτών στο σχέδιο αποτυπώνει και η μετοχή της Grivalia η οποία το τελευταίο τριήμερο έχει ενισχυθεί κατά 8,4%.