(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Εκδήλωση με θέμα: «Ανακαλύπτουμε και Στηρίζουμε τις Παιδικές Δεξιότητες»

Την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση με θέμα: «Ανακαλύπτουμε και Στηρίζουμε τις Παιδικές Δεξιότητες» σε συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το εργαστήριο INTERACT του τμήματος Λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας και το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο», στην αίθουσα Εκδηλώσεων «ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΗ».
Η Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο υλοποίησης των Συνοδευτικών Μέτρων που στοχεύουν στην ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελούμενων του ΤΕΒΑ/FEAD (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους), συνεργάστηκε με το τμήμα Λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Δυτ. Ελλάδας (Εργαστήριο INTERACT) και το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο» για μία διατομεακή δράση με επίκεντρο τα παιδιά των ωφελουμένων ΤΕΒΑ ηλικίας 4 έως 6 ετών και τους γονείς.
Με δεδομένο ότι δεξιότητες ομιλίας, λόγου και επικοινωνίας και κοινωνικοί παράγοντες συσχετίζονται με την ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού, και δυνητικά με την μαθησιακή του πορεία είναι σημαντικό για τους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ, να υλοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης, πρώιμης ανίχνευσης, στήριξης και αυτοεκτίμησης με στόχο την συμβολή στην εξασφάλιση ισότιμων ευκαιριών που, μεταξύ άλλων, δρουν αντισταθμιστικά στις κοινωνικές ανισότητες που προκαλούνται λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι συνεργάτες και το επιστημονικό προσωπικό της Π.Ε. Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του εργαστηρίου INTERACT του Τμήματος Λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. και του «Καραμανδανείου» Νοσοκομείου Παίδων, συνένωσαν τις δυνάμεις τους διατομεακά και με οργανωμένο τρόπο προσέγγισαν παιδιά 4-6 ετών δικαιούχων ΤΕΒΑ και γονείς για να συμβάλλουν με προτάσεις για την θετική συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Στόχος της προσέγγισης ήταν η αξιολόγηση της ομιλίας, του λόγου και της επικοινωνίας ώστε σε ένα πρώτο στάδιο να σχεδιαστούν δράσεις στήριξης των παιδικών δεξιοτήτων. Η αξιολογήσεις πλαισιώθηκαν από συμβουλευτική καθοδήγηση και ψυχοκοινωνική στήριξη των γονέων/κηδεμόνων, δράσεις δημιουργικής έκφρασης και προβολικές τεχνικές όπως εργαστήρια κεραμικής και ζωγραφική για τα ίδια τα παιδιά καθώς και βιωματικές και εκπαιδευτικές δράσεις για μεγάλους και μικρούς όπως παραστάσεις και ξεναγήσεις με στόχο την ανάπτυξη «παιδοκεντρικής αντίληψης». Οι δράσεις πλαισιώθηκαν επίσης και από την συγκεκριμένη κεντρική εκδήλωση με έκθεση κεραμικής και άλλα δρώμενα για μικρούς και μεγάλους.
Απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, η Διοικήτρια Νοσοκομείου Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο» Βασιλική Γεωργιοπούλου, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ευάγγελος Πασσάς και ε εκ μέρους του Μητροπολίτη Πατρών, ο π. Νικόλαος.
Ακολούθησαν οι παρακάτω ομιλίες:
-«Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Λόγου, Ομιλίας στην Προσχολική Ηλικία» από την Ελευθερία Γερονίκου, PhD Λογοθεραπεύτρια , Ε.Τ.Ε.Π., Τμήμα Λογοθεραπείας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας.
-«Η Τεχνολογία και η Ενίσχυση Λόγου και Επικοινωνίας στην Προσχολική Ηλικία» από τη Βούλα Γεωργοπούλου, Καθηγήτρια Νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής στη Λογοθεραπεία, Εργαστήριο INTERACT, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας.
-«Παιχνίδια για τη Γλωσσική Ανάπτυξη και την Ψυχοκοινωνική Εξέλιξη του Παιδιού» η Μαρία Κορίνα Στεφοπούλου, MSc Επικουρική Λογοθεραπεύτρια ΓΝΠΠ Καραμανδάνειο & Δημήτριος Ράπτης, Κοινωνικός Λειτουργός-Νοσηλευτής, ΓΝΠΠ Καραμανδάνειο.
-«Παιδικός Λόγος: Εξερευνούμε και Στηρίζουμε την Πολυδιάστατη Επικοινωνία του» από την Μαίρη Ξένου, MSc Υγειονολόγος Τ.Ε.- Λογοθεραπεύτρια, Π.Ε. Αχαΐας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας & Θεοδώρα Παπαναστασοπούλου Νηπιαγωγός-Εικαστική Θεραπεύτρια R.N.C.P., Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας και Έρευνας, Εικαστική Θεραπεία Arles Γαλλία.
-«Η Συμβολή και ο Παιδαγωγικός ρόλος της Οικογένειας» από την Γεωργία Φατούρου, Πρόεδρος, Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων Τριών Παιδιών N. Αχαΐας.
-«Ενδυναμώνοντας την Ψυχική Ανθεκτικότητα των Παιδιών μας» από τον Εμμανουήλ Σουρής, Μsc Ψυχολόγος – Κοινωνικός Σύμβουλος, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών.
Την παρουσίαση και το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος Μαρία Σπ. Ορφανού.
Παράλληλα, διεξήχθησαν εργαστήρια Δημιουργικής Κεραμικής από την Κεραμίστρια, Μαρία Κανελλοπούλου και Θέατρο Σκιών-Παράσταση Καραγκιόζη για τους μικρούς φίλους με το «Θεοδωροπούλειον» Θέατρο Σκιών Πάτρας, με τον Νίκο Θεοδωρόπουλο και τον Θωμά Αγραφιώτη.