Ικανοποίηση των απαιτούμενων αναγκών για την εγγραφή όλων των βρεφών

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε σήμερα επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στον Δήμο Πατρέων.

Στην επιστολή του αναφέρει:
Κύριε Υπουργέ,

Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ώριμες τις συνθήκες κάθε παιδί να εντάσσεται σε δομές προσχολικής αγωγής γιατί πρόκειται για σημαντική παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά στην ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του.
Υποστηρίζει τη θέση όλα τα παιδιά από την βρεφική έως τη νηπιακή ηλικία να έχουν θέση σε δημόσια δωρεάν δομές, είτε σε παιδικούς σταθμούς είτε σε νηπιαγωγεία με ευθύνη του κράτους, χωρίς voucher, τροφεία, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονέων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, εξόδων, πολιτιστικών δράσεων.
Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την θεσμοθέτηση πανελλαδικά της δίχρονης δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Να εξασφαλίσει μέσω της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των απαραίτητων κατασκευών κτιριακών εγκαταστάσεων, προσλήψεων μόνιμου προσωπικού (εκπαιδευτικού – βοηθητικού) – με μέγιστο αριθμό μαθητών και μαθητριών ανά τμήμα τους 15, υποδομών σίτισης και ξεκούρασης των παιδιών.
Στο Δήμο μας η Κυβέρνηση οφείλει όπως έχει υποχρέωση, να συμβάλει στη δημιουργία ισχυρών και ικανών προϋποθέσεων ώστε η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής στο νηπιαγωγείο να γίνει πράξη, με το όσο δυνατόν μικρότερα προβλήματα. Συγκεκριμένα αναφέρουμε:
1.Για τα 27 νηπιαγωγεία που αφορούν περίπου σε (800) νήπια με (67) τμήματα και λειτουργούν με ελλείψεις σε μισθωμένες ισόγειες αίθουσες.
Άμεση δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών χρηματοδότησης από την Κυβέρνηση, εκτεταμένου προγράμματος κατασκευής σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων σε δημοτικά οικόπεδα και σε άλλα που θα εντοπιστούν και θα αγοραστούν, με διαδικασίες που θα διευκολύνουν χρονικά την κατασκευή τους.
2.Προσθήκες αιθουσών διδασκαλίας λόγω αύξησης νηπίων.
Με βάση την παρουσίαση των δεδομένων που αφορούν στην προσθήκη νέων αιθουσών διδασκαλίας εκ μέρους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 13/04/2018, εμφανίζονται 9 νηπιαγωγεία όπου αυξάνεται ο αριθμός των νηπίων και απαιτείται η ενίσχυσή τους με αίθουσες διδασκαλίας. Σημειώνεται πως και τα εν λόγω (9) νηπιαγωγεία λειτουργούν σε μισθωμένα κτίρια, η πλειοψηφία των οποίων δεν μπορεί να υποδεχθεί μεγαλύτερο αριθμό μαθητών και μαθητριών. Αν δεν υπάρχει διαφοροποίηση στα στοιχεία πρέπει άμεσα να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση πρόγραμμα κατασκευής νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, κατά προτεραιότητα στα συγκεκριμένα νηπιαγωγεία και σε κάθε περίπτωση σε όσα απαιτούνται προσθήκες αιθουσών διδασκαλίας.

3. Την αποσυμφόρηση για την ομαλή λειτουργία δημοτικών σχολείων όπου συστεγάζονται με νηπιαγωγεία.
Να αποσταλούν δύο (2) πλήρη συγκροτήματα νηπιαγωγείων βαρέως τύπου (αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία νηπιαγωγών, WC, αποθηκευτικοί χώροι) που θα τοποθετηθούν στα χαρακτηρισμένα οικόπεδα ως σχολικοί χώροι εντός των δημοτικών σχολείων 60ο Δημοτικό και 62ο Δημοτικό όπου θα στεγαστούν αντίστοιχα τo 42o νηπιαγωγείο και το 49ο νηπιαγωγείο.

4.Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (εκπαιδευτικού – βοηθητικού) όπου απαιτείται για τα νέα τμήματα.

Η δημιουργία νέων τμημάτων που θα καλύψουν την αύξηση των νηπίων, απαιτεί και την αντίστοιχη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, στον τομέα των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού – καθαριστριών, τραπεζοκόμων, φυλάκων – για την ομαλή λειτουργία τους.

1. Αναγκαίος εξοπλισμός.

Να δρομολογηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες του απαραίτητου εξοπλισμού επάνδρωσης των νέων τμημάτων σε καρεκλάκια, τραπεζάκια, στρωματάκια, πίνακες εργασιών, βιβλιοθήκες, παιγνίδια, ηλεκτρονικές συσκευές, γραφείο και καρέκλα νηπιαγωγών κλπ που να καλύπτει τις ανάγκες τους με βάση τον αριθμό ανά νηπιαγωγείο των νηπίων και των νηπιαγωγών.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Ο στόχος και στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς, πρέπει να είναι η ικανοποίηση των απαιτούμενων αναγκών για την εγγραφή όλων των βρεφών.
Αυτό στην πράξη σημαίνει:
1. Κάλυψη δαπανών για την μετατροπή των νηπιακών τμημάτων σε βρεφικά.
2. Κάλυψη δαπανών για δημιουργία νέων βρεφικών τμημάτων στους ήδη υπάρχοντες Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.
3.Δημιουργία 2 νέων Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών σε ιδιόκτητα οικόπεδα του Δήμου. Συγκεκριμένα στην Αγυιά, στο ΟΤ 1842 και στα Ζαρουχλέικα στο ΟΤ1159Ζ.
4.Προσλήψεις απαραίτητου προσωπικού, ανάλογων ειδικοτήτων.
Η εκτιμώμενη δαπάνη για τα παραπάνω, ανέρχεται στο ποσό των 3.000.000 ευρώ.
Με βάση την αποτύπωση της πραγματικότητας και την αναγκαιότητα να εντάσσονται, α)στην προσχολική αγωγή όλα τα παιδιά της ηλικίας αυτής, β) όλα τα βρέφη στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας, θα πρέπει να καλυφθούν, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι παραπάνω προϋποθέσεις και να ξεκινήσουν άμεσα οι απαιτούμενες διαδικασίες.