(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Οι Ευρυτάνες της Αχαΐας και τα Πολυσπόρια τους

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα Πολυσπόρια 2018 το Σάββατο 24.11.2018 στο κέντρο Κληματαριά στην Πάτρα από τους Ευρυτάνες Αχαΐας.
Διατηρώντας το έθιμο της παρασκευής και προσφοράς των πολυσπορίων, της «ευχαριστήριας πανσπερμίας» προς την Παναγία, Μητέρα και προστάτιδα των πάντων, ακόμη και της φύσης, αυτό συνδέεται με την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, της εισόδου της Παναγίας σε νηπιακή ηλικία στο Ναό, στα Άγια των Αγίων. Στη λαϊκή μνήμη όμως τα «εισόδια» συνδέονται με την «εσοδεία», που σφραγίζει το τέλος της σοδειάς και την αρχή του χειμώνα, την εποχή που η καλοκαιρινή σοδειά έχει καταναλωθεί κατά το ήμισυ, αλλά και που όλοι οι καρποί έχουν συγκεντρωθεί στον οίκο, για τον υπόλοιπο χειμώνα. Έτσι, η 21η Νοεμβρίου λογίζεται ως ιδανική να προσφερθούν στην Παναγία τα «Πολυσπόρια» για την (ήδη) καλοσοδειά και τη (μελλοντική) γονιμότητα της γης.
Με αυτήν την παράδοση συνδέουν την καθιερωμένη και πλέον αγαπητή εκδήλωση από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, αλλά και από Πατρινούς επιχειρηματίες που στηρίζουν την εκδήλωση ως χορηγοί ή δωροθέτες, οι Ευρυτάνες Αχαΐας.
Ο Σύλλογος Ευρυτάνων Αχαΐας, λοιπόν, διοργάνωσε και υλοποίησε τη φετινή μεγάλη συνεστίασή του, με λαχειοφόρο, συνεχίζοντας μια παλαιότερη συνήθεια της οικογένειας του κ. Ελευθέριου Λαμπαδάρη, συνταξιούχου Φιλόλογου, κατά την οποία η σύζυγός του Κική έβραζε και προσέφερε τα Πολυσπόρια, ως πρώτο πιάτο, στα μέλη του Συλλόγου την ημέρα της εορτής. Με τη συνέχιση και διάδοση του εθίμου διευρύνεται η έννοια της «σοδειάς» από το αγροτικό περιεχόμενο σε κάθε είδους επιθυμητό αποτέλεσμα της καθημερινής μας δράσης, αναφορικά με την ακαδημαϊκή, πνευματική και επαγγελματική εξέλιξη και επιτυχία, την οικογενειακή και κοινωνική ανάπτυξη, την προκοπή.
Στη φετινή θερμή συγκέντρωση των συμπατριωτών μας που διαμένουν και βιοπορίζονται στην Αχαΐα συμμετείχαν ο βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογιώργος, ο οποίος χαιρέτισε και επαίνεσε τη συνέχιση του εθίμου, ο π. Παναγιώτης Χατζής εφημέριος στη Ναύπακτο, ο κ. Χαρίλαος Χρήστου, πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Ναυπακτίας, η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη, ο αντιπρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κλειτορολευκασίων Αργύρης Αγγελόπουλος, πρόεδροι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων παλαιότερων Δ.Σ. του Συλλόγου (κ. Κώστας Ραυτογιάννης, κ. Χρήστος Τσιλιμέκης).
Η πρόεδρος Κατερίνα Τσιούμα στον χαιρετισμό της βραδιάς εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το διοικητικό συμβούλιο, αλλά και όλους τους χορηγούς και δωροθέτες της εκδήλωσης. «Σαφώς τα πολυσπόρια είναι έθιμο της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, ωστόσο η παραδοσιακή συνταγή των Πολυσπορίων… αυτή είναι αυστηρά ευρυτανική υπόθεση! Εμείς, λοιπόν, οι Ευρυτάνες της Αχαΐας φροντίζουμε να ανταμώνουμε, να αναβιώνουμε το έθιμο και παρά τις δύσκολες εποχές να χτίσουμε νέες γέφυρες συνεργασίας και αλληλεγγύης! Τα Πολυσπόρια σε κάθε περίπτωση στηρίζονται στην εθελοντική εργασία όλων μας προς χάριν της καταγωγικής πατρίδας μας και της αναβίωσης του εν λόγω εθίμου […] Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, αλλά και όσους στις προετοιμασίες ενός μήνα περίπου στάθηκαν δίπλα μας, γιατί χωρίς αυτούς, την ευγενική και πρόσχαρη στήριξή τους δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε: με εθελοντική εργασία, με χρόνο που στέρησαν από τις ζωές τους, ανθρώπους του συλλόγου που στήριξαν τη διάδοση και κοινοποίηση της αναβίωσης (χορηγούς & ΜΜΕ), αλλά και φίλους του συλλόγου που αγκάλιασαν την ιδέα προσφέροντας πρόθυμα 63 συνολικά προϊόντα και υπηρεσίες ως δώρα για τη λαχειοφόρο μας. Είναι συλλογική η προσπάθεια, άρα και το γλέντι των Πολυσπορίων ανήκει σε όλους!»Î Î¬Ï„ρα:Οι Ευρυτάνες της Αχαΐας και τα Πολυσπόρια (Φωτο)
Αξίζει να αναφερθούν οι χορηγοί: Κατάστημα εσωρούχων Χρήστος Φιλιππόπουλος, Αθηνά Τραχήλη-Κτηνίατρος, Κομνηνός Γεώργιος-Φαρμακείο, Diesel-κατάστημα ενδυμάτων, Κάλλιστρος-underwear, Καραμούζης-οπτικά, Τσιρώνης-βρεφικά ρούχα, καφέ-εστιατόριο Παναχαϊκόν, Φώτιος Κουτσοδήμας-Εργαστήριο Αργυροχρυσοχοΐας, Ιωάννης Κουτσοδήμας- Κοσμήματα – Ωρολόγια, Σαββόπουλος-Μαρινόπουλος γραφείο ταξιδιών, Τροχός-Παπαθεοδώρου Α.Ε., Γερασιμόπουλος Χρήστος-ΟΠΑΠ
Οι δωροθέτες: Ξενοδοχείο “ΕΛΒΕΤΙΑ” (Καρπενήσι), Τουριστικό γραφείο: “RANIA TOURS”, Υπηρεσίες μασάζ “Body & soul massage”, CAR & TRUCK MARKET – ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, Εκδόσεις Πικραμένος, Ζαχαροπλαστείο “CARAVEL”, ο συγγραφέας Πέτρος Ψωμάς, Παιδικές Εκδόσεις: “Κόκκινη Κλωστή Δεμένη”, Newton Park – Νηνεμία (Καρπενήσι), Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία, Θέατρο ACT, Εστιατόριο Σινιάλο, Γεωργαντάς Λεωνίδας, Δήμου Σπύρος, Εταιρεία Πετρελαιοειδών Westernenergy, Κατάστημα εσωρούχων Χρήστος Φιλιππόπουλος, Κατάστημα κυνηγετικών ειδών Τσιανίκας, Κατάστημα Ενδυμάτων Μόρφης Παναγιώτης, Οινολογικό χημείο Μαρία Σιαμπάνη, Κατάστημα Γεωργόπουλος Παναγιώτης, Φαρμακείο Μεντέ, είδη αυτοκινήτου Αθανάσιος Κατσαδούλας, είδη αυτοκινήτου Καπάτος, Κομμωτήριο ΝΤΙΝΑ, Κατάστημα φυτών Κουτρούμπα, Λογιστικό Γραφείο Γεωργίου Τσιάκου