Επί ποδός πολέμου Ουκρανία και Ρωσία: Αγωνία για την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα

Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου σε μέρος της Ουκρανίας και έως τις 27 Ιανουαρίου από τον πρόεδρο της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, με την έγκριση της τοπικής βουλής, επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της κατάστασης στην περιοχή της Κριμαίας. Η Ουκρανία ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία ύστερα από την κατάφωρα επιθετική ενέργεια των Ρώσων το βράδυ της Κυριακής. Τρία πολεμικά πλοία του ουκρανικού ναυτικού μαζί με 24 μέλη από τα πληρώματα των ουκρανικών σκαφών έχουν συλληφθεί από τον ρωσικό στρατό.

Τα ρωσικά πλοία άνοιξαν πυρ εναντίον των τριών πλοίων της Ουκρανίας στον Πορθμό Κερτς, ένα θαλάσσιο δίαυλο μεγάλης στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει τη Μαύρη με την Αζοφική Θάλασσα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι Ουκρανοί ναυτικοί. Μετά από την κατάληψη των ουκρανικών σκαφών και τις συλλήψεις, οι Ρώσοι τοποθέτησαν ένα μεγάλο φορτηγό πλοίο κατά πλάτος της εισόδου στον Πορθμό Κερτς, μπλοκάροντας εντελώς το θαλάσσιο πέρασμα.

Στο παρακάτω βίντεο εικονίζεται η προσέγγιση μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών πλοίων στην Θάλασσα του Αζόφ, όπου το ρωσικό Ναυτικό αιχμαλώτισε τρία ουκρανικά σκάφη και τα πληρώματά τους

Μπροστά σε αυτή την ακραία επιθετικότητα των Ρώσων, ο Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από τη βουλή να εγκρίνει κατεπειγόντως την επιβολή του στρατιωτικού νόμου σε ορισμένα εδάφη της Ουκρανίας και για 30 ημέρες, από την 28η Νοεμβρίου και εξής. Ύστερα από οξεία αντιπαράθεση κατά τη συζήτηση στο ουκρανικό κοινοβούλιο, το αίτημα του Ποροσένκο εγκρίθηκε με πλειοψηφία 276 βουλευτών έναντι 30 οι οποίοι καταψήφισαν. Στην τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα της Ουκρανίας, στην αντίδραση του Ποροσένκο διακρίνουν τον φόβο του αυταρχισμού: Φοβούνται ότι ο Ποροσένκο, με την πειστική πρόφαση της εμπόλεμης κατάστασης, θα ματαιώσει τις προγραμματισμένες για τις 31 Μαρτίου του 2019 προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. Τις οποίες, σύμφωνα με τα προγνωστικά, θα χάσει.

Ο ίδιος, όμως, διαψεύδει μετ’ επιτάσεως οποιαδήποτε υστεροβουλία τέτοιου είδους. Και διαβεβαιώνει τους πάντες ότι οι εκλογές θα διενεργηθούν κανονικά. Ο Πέτρο Ποροσένκο ισχυρίζεται πως ο στρατιωτικός νόμος ενδείκνυται, καθώς ως πρόεδρος της χώρας πρέπει να έχει αυξημένες εξουσίες σε περίπτωση κανονικής κήρυξης πολέμου με τη Ρωσία.

Ο στρατιωτικός νόμος σημαίνει ότι απαγορεύονται οι μαζικές συγκεντρώσεις και τα ΜΜΕ τίθενται υπό κρατικό έλεγχο. Οι περιοχές της Ουκρανίας στις οποίες επιβάλλεται ο στρατιωτικός νόμος είναι 5 τμήματα της χώρας που συνορεύουν με τη Ρωσία, δύο στα σύνορα με τον ποταμό Μολδάβα και την Υπερδνειστερία (το αυτονομημένο κομμάτι πέρα από τον Δνείστερο), καθώς και τρία κομμάτια της ακτογραμμής στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα. Τις επόμενες ώρες και ημέρες οι εξελίξεις θα είναι κρίσιμες σχετικά με την έκβαση ενός πολέμου που, μέχρι στιγμής, παραμένει ακήρυχτος. Αλλά που για τη Ρωσία, τον Γολιάθ στον συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων, είναι ένας πόλεμος που, με λάφυρο την Κριμαία, μοιραία θα ξεσπάσει εναντίον της Ουκρανίας. Η οποία επιμένει να αντιστέκεται στις επεκτατικές ορέξεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος από τη Σούδα κατευθύνθηκε στη Μαύρη Θάλασσα

Από τη Σούδα της Κρήτης απογειώθηκε τα ξημερώματα ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα,σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Το «Boeing RC – 135 V» κόβει… βόλτες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την ώρα που ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή με την Ρωσία και την Ουκρανία να επιδίδονται σ’ έναν λεκτικό πόλεμο και τον ΟΗΕ όπως και το ΝΑΤΟ να προσπαθούν να εκτονώσουν την κρίση.

Όπως αναφέρει ουκρανικό στρατιωτικό portal, το αμερικανικό κατασκοπευτικό, μετά την απογείωσή του κατευθύνθηκε ανατολικά. Θα κάνει μία αποστολή αναγνώρισης στην εύφλεκτη περιοχή.

Οι οθόνες στα ραντάρ πτήσης δείχνουν ότι το κατασκοπευτικό αεροσκάφος να ίπταται κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, ρωσική επικράτεια στη Μαύρη Θάλασσα.

Το αμερικανικό «μάτι»« στην περιοχή έρχεται λίγες ώρες αφότου η Ρωσία άνοιξε πυρ εναντίον ουκρανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και συνέλαβε 23 από τους ναυτικούς της πυροδοτώντας φόβους για ανάφλεξη. Την ίδια ώρα, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσίας και κάλεσε την Μόσχα να επιστρέψει τα ουκρανικά πλοία.

Χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ενέκρινε την επιβολή στρατιωτικού νόμου για περίοδο 60 ημερών σε όλη την επικράτεια της χώρας, εν μέσω της σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία.

Το Κίεβο εκφράζει φόβους ότι η Μόσχα ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση ενώ η κυβέρνηση Πούτιν κατηγορεί την Ουκρανία για «πολεμο-υστερία».