Η προστασία των γυναικών, είναι μια υποχρέωση της πολιτείας

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Αιγιαλείας της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, συστήθηκε με το άρθρο 70 του Ν.3852/2010 Πρόγραμμα Καλλικράτης.
Με την παραπάνω διάταξη δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους συγκρότησης Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων.
Στην Επιτροπή αυτή, σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Δύο Φύλων του ΥΠ.ΕΣ. τον Οκτώβριο του 2011, μπορούν συμμετέχουν αιρετοί/ές (Παπαχριστοοπούλου, Φιλιππόπουλος Β.), στελέχη της Υπηρεσιακής Μονάδας Πολιτικών Ισότητας των Φύλων του Δήμου ή του ΝΠΔΔ (Καΐτσας Δημήτριος), καθώς και εμπειρογνώμονες σε θέματα ένταξης της διάστασης του φύλου στις τοπικές πολιτικές και εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων της περιοχής (Γιαννοπούλου και Κοττά).

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Αιγιαλείας ενδεικτικά έχει τις εξής αρμοδιότητες:

– Εισήγηση προτάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και προώθηση, με κάθε πρόσφορο μέσο σε επίπεδο Δήμου του γενικότερου στόχου για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς.
– Ευαισθητοποίηση/ενημέρωση και πληροφόρηση των κατοίκων στο ζήτημα της ισότητας με διοργάνωση εκδηλώσεων, ελεύθερων συζητήσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων και μέτρων δράσης.
– Εντοπισμός και προσπάθεια εξεύρεσης και προώθησης λύσεων των προβλημάτων που προκύπτουν σε τοπικό επίπεδο από διακρίσεις που γίνονται σε βάρος του ενός φύλου στον τομέα της εργασίας, της παιδείας, της εκπαίδευσης, των οικογενειακών σχέσεων, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης.
– Επιδίωξη μόνιμης και στενής συνεργασίας με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας, τους ΟΤΑ του Νομού, τις τοπικές συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις, τους μαζικούς φορείς και τις ΜΚΟ.
– Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στον Δήμο σε θέματα και πολιτικές ισότητας των φύλων.

Η τοπική αυτοδιοίκηση ως βασικός φορέας πολιτικής και παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας των φύλων. Οι Δήμοι αποτελούν τη βαθμίδα διακυβέρνησης που βρίσκεται εγγύτερα στον/στην πολίτη και ως εκ τούτου αποτελούν το καταλληλότερο δυνατό πεδίο για την καταπολέμηση της διαιώνισης και της αναπαραγωγής ανισοτήτων, και την προώθηση μίας πραγματικά δημοκρατικής κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμοι μπορούν, αξιοποιώντας τις αρμοδιότητές τους και σε συνεργασία με ολόκληρο το φάσμα των τοπικών φορέων και των γυναικείων οργανώσεων, να αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις υπέρ της ισότητας των φύλων.
Ήδη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρου άρθρου οι Δήμοι είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή πολιτικών ή τη συμμετοχή σε δράσεις και Προγράμματα, που στοχεύουν στη μέριμνα, στην υποστήριξη και τη φροντίδα ευπαθών κοινωνικών ομάδων με έμφαση στη συμβουλευτική στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, που αποτελεί άλλωστε βασικό στόχο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο πλαίσιο της πρόληψης και την καταπολέμησης όλων των μορφών έμφυλης βίας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει να ασκήσει μια υπεύθυνη, κοινωνική πολιτική, και ο Δήμος Αιγιαλείας είναι αποφασισμένος, να κάνει πράξη τις πρωτοβουλίες του για ενεργητική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Ο Δήμος Αιγιαλείας έχει ήδη εντάξει την ισότητα των φύλων στις πολιτικές του κι έχει αναβαθμίσει τη λειτουργία του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού, παρέχοντας συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη από το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος, καθώς επίσης έχει συστήσει και λειτουργεί στην περιοχή μας το Κέντρο Κοινότητας (με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Δυτ. Ελλάδος -στο σημείο αυτό ευχαριστίες στο Περιφερειάρχη-), μονάδα που λειτουργεί ως πόλος συντονισμού, πληροφόρησης, ενημέρωσης και δικτύωσης προγραμμάτων, φορέων και γυναικείων οργανώσεων.
Σύμφωνα με το ανωτέρω πλαίσιο άμεσοι στόχοι μας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν:
α) επιμορφώσεις – ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειρίας μεταξύ των στελεχών που εργάζονται στο πεδίο (δημόσιοι λειτουργοί, στελέχη δομών, στελέχη από μη κυβερνητικές οργανώσεις) με διοργάνωση ημερίδων, ενημερωτικών συναντήσεων και εργαστηρίων αλλά και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
β) δράσεις ενημέρωσης του γυναικείου πληθυσμού για τα δικαιώματά τους και τις υπηρεσίες που μπορούν να τους παρασχεθούν με διανομή έντυπου υλικού υπό τη μορφή οδηγιών και εγχειριδίων.
καθώς επίσης:
α) Η διεκδίκηση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και τη δημιουργία υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών όπως την δημιουργία ξενώνων κ.α.
β) Η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα σε συνεργασία με άλλους εταίρους από το δημόσιο τομέα, ερευνητικά κέντρα ή/και γυναικείες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Απόρροια ενός τέτοιου προγράμματος άλλωστε είναι και η σημερινή ημερίδα μας.
Σε πείσμα των καιρών, οι δυσκολίες των οποίων συχνά προτάσσουν εσωστρέφεια, συρρίκνωση και απομόνωση, με το έργο μας στην Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων ευελπιστούμε να λειτουργήσουμε εξωστρεφώς και αλληλέγγυα, προάγοντας συνεχώς την ισότητα ως πανανθρώπινη αξία, ιδεώδες, ιδανικό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας.
Ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας να διανύσουμε αλλά οι γυναίκες έχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι έχουμε και τη βούληση και την αλληλεγγύη αλλά και τις αντοχές, όταν πρόκειται να αγωνιστούμε για θέματα ισότητας, αξιοπρέπειας δημοκρατίας και ειρήνης.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων βίας που δεν δηλώνονται λόγω ελλιπούς εμπιστοσύνης στην αστυνομία και τις υπηρεσίες εν γένει.

Δυστυχώς, Ο Δήμος μας ανήκει σ’ αυτό το ποσοστό, αφού είναι μία σχετικά μικρή κοινωνία επαρχίας, όπου δεν συνηθίζεται ακόμη η ανοιχτή συζήτηση για τις προσωπικές εμπειρίες βίας. Τα ποσοστά γυναικών που καταγγέλλουν περιστατικά στις αρχές είναι χαμηλά και η βία κατά των γυναικών δεν έχει αναδειχθεί σε βασικό θέμα.

Κυρίες και κύριοι,
Στη δύσκολη και γεμάτη απροσδόκητες αντιξοότητες, πραγματικότητα των καιρών μας, οι γυναίκες, όπως κι άλλες, ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, γίνονται συχνά θύματα διακρίσεων. Διακρίσεις, που, δυστυχώς, όχι μόνον δεν εξαλείφονται, αλλά επιμένουν και ενισχύονται.
Η προστασία των γυναικών, είναι μια υποχρέωση της πολιτείας, όμως είναι και ένα στοίχημα για ολόκληρη την κοινωνία μας. Η μάχη ενάντια στην βία κατά των γυναικών οφείλει να γίνει προτεραιότητα για ολόκληρη της κοινωνία, για κάθε νοικοκυριό. Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις και να κινητοποιήσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αλλά και την ελληνική πολιτεία προς την κατεύθυνση αυτή.
Αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών με τον νέο νόμο Κλεισθένης 40%-θετικό μέτρο.

Βάσω  Ψυχράμη