Τι συμβαίνει με την τηλεθέαση στην Αμερική

Από την σκοπιά της εμπορικότητας, ο οργανισμός του ΝΒΑ φαίνεται να βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας του. Η τηλεθέαση αυξάνεται ραγδαία από το μακρινό 2010 – είναι χαρακτηριστικό ότι την περσινή σεζόν και τα τέσσερα μεγάλα αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα, εμφάνισαν θετική διακύμανση στον σχετικό δείκτη: ABC  +17%/ TNT +13%/ ESPN +4%/ NBA TV +1%. Αναμφίβολα θεαματική άνοδος. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στους τελικούς.

Επιπλέον τα πολυτελή στάδια της λίγκας συνεχίζουν να είναι κατάμεστα. Σε αυτό βέβαια βοηθάει και ο τρόπος με τον οποίο παίζεται πλέον το παιχνίδι. Τα υψηλά σκορ και ο γρήγορος ρυθμός έχουν μετατρέψει το αμερικάνικο μπάσκετ σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό προϊόν, που κερδίζει συνεχώς έδαφος τόσο στην εγχώρια όσο και στις ξένες αγορές. Αναλυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού επισημαίνουν πως ενδεχομένως να βρισκόμαστε μπροστά σε μια αλλαγή φρουράς – το ΝΒΑ κοντεύει να καθιερωθεί ως το νέο εθνικό σπορ των Η.Π.Α. Τόσο μεγάλη είναι η δημοτικότητα του. Η διαχείριση από τον Adam Silver και τους συνεργάτες του, κρίνεται κάτι παραπάνω από υποδειγματική. Τελικά η δυναστεία των Warriors δεν προξένησε τόσο μεγάλη ζημιά στο άθλημα, όσο τουλάχιστον θεωρούσαν κάποιοι. Τα συνολικά έσοδα προσεγγίζουν αριθμούς ρεκόρ.

Η φετινή βέβαια σεζόν δεν έχει ξεκινήσει το ίδιο καλά. Για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία η τηλεθέαση παρουσιάζει σημαντικές πτωτικές τάσεις : -26% στο TNT και -6% στο ESPN. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ως βασικό υπεύθυνο για το εν λόγω φαινόμενο, τον σπουδαίο Lebron James. Η καλοκαιρινή μετακόμιση του στο Los Angeles, μοιάζει διαφοροποίησε ολοκληρωτικά το τηλεοπτικό τοπίο της λίγκας. Γιατί άραγε να συμβαίνει αυτό;

Τα τηλεοπτικά δίκτυα διαθέτουν δύο ξεχωριστές ζώνες προβολής των αγώνων, καθώς οφείλουν να λάβουν υπόψη τους την διαφορά ώρας. Οι αγώνες της Ανατολής πάντοτε προβάλλονται πιο νωρίς στην ημέρα. Οι αναμετρήσεις του Βασιλιά αυξάνουν κατά πολύ την τηλεθέαση – πράγμα που πολλές φορές λειτουργεί ως δίκοπο μαχαίρι. Το ενδιαφέρον των φιλάθλων για την Ανατολική περιφέρεια δείχνει να έχει ατονήσει – κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να παρακολουθήσει τους Cavaliers, οι οποίοι μετά την φυγή του James σέρνονται. Η απόφαση του να μετακομίσει στην πόλη των Αγγέλων δημιούργησε μια τηλεοπτική ανισορροπία ανάμεσα στις δύο ακτές. Σε όλα αυτά προσθέστε το γεγονός ότι για παράδειγμα οι δεύτεροι Bucks, ανήκουν στην 36η πλουσιότερη αγορά του ΝΒΑ, ενώ οι τέταρτοι Pacers στην 28η – αντικειμενικά δεν υπάρχουν σοβαρά περιθώρια βελτίωσης. Ποια μπορεί να είναι η λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα; Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Πάντως μην εκπλαγείτε αν διάφοροι super stars της λίγκας επιλέξουν ξαφνικά το καλοκαίρι το αντίθετο δρομολόγιο από του Lebron.

to10.gr