ΠΑΤΡΑ: Βασικό εργαλείο η συνεργασία για τη σύσταση Συνεταιρισμών

Ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής με στόχο να αναπτυχθούν οι τοπικές κοινωνίες, παρουσιάστηκε στην εκδήλωση της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ένωση Συμπολιτεία» που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης – Money Show Πάτρας 2018. Αναπτύχθηκε το ζήτημα της κοινωνικής οικονομίας και η ανάγκη συνεργασίας ομάδων πολιτών για την αυτονόμηση τους.

Οι Συνεργατισμοί – Συνεταιρισμοί είναι εργαλεία αυτοβοήθειας των μελών της για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, μεταξύ των οποίων η ομαδική προώθηση των προϊόντων τους στην κατανάλωση αλλά και η εργασία των μελών. Μεταξύ αυτών, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕΠ), Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ) και Συνεταιρισμοί εργαζομένων. Ρυθμίζονται και ελέγχονται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ για τη σύσταση τους απαιτούν 3, 5 ή 7 μέλη.
Όπως τονίστηκε κρίνεται απαραίτητη η συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων όπως και η ένταξη μελών με γνώση και εμπειρία.
Στα προβλήματα καταγράφεται η καθυστέρηση στην έναρξη χρηματοδότησης και η γραφειοκρατία, όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές. Αναφορά έγινε και στο ρόλο της κοινωνικής δικτύωσης ώστε να γίνουν γνωστές οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών.

Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν ο ρόλος του κοινωνικού κεφαλαίου και των ΟΤΑ για την στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, το Παραγωγικό και Καταναλωτικό Μοντέλο στην Κοινωνική Οικονομία, οι Ενεργειακές Κοινότητες, το Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο και οι Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Μίλησαν οι:
– Ευάγγελος Σπινθάκης, Σύμβουλος Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας
– Δημήτριος Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος Agronea
– Δημήτριος Βαρβιτσιώτης, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών (C.O.O )
– Αντώνιος Καράγιωργας, Ιδρυτικό Μέλος Συνεταιρισμού BIOSCoop
– Κωνσταντίνος Οικονομόπουλος, Γενικός Γραμματέας 3/3, Μέλος Δ.Σ. ΠΕΣΚΟ,
– Λουκάς Γεωργίου και Αθανάσιος Βασιλόπουλος, από την Ομάδα Διοργάνωσης