Να συμπαραταχθούν μαζί μας στην πορεία μας προς τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Μετωπικής ΠΡΟοδευτικής Συσπείρωσης
Της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.)

Οι ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου αποτελούν μια μεγάλη πολιτική πρόκληση για την χώρα μας, αλλά και για την τοπική μας κοινωνία. Σ’ αυτές θα κριθεί αν θα αναδειχθούν νέες δυνάμεις που θα αγωνιστούν για την αποδέσμευση της αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση της χώρας από τα μνημόνια και την ασφυκτική οικονομική επιτροπεία ή θα εκλεγούν οι ίδιες δυνάμεις που υπηρέτησαν πιστά ως τώρα τις μνημονιακές πολιτικές των Βρυξελλών στην τοπική αυτοδιοίκηση, και οδήγησαν τον θεσμό σε αγκύλωση.
Έτσι η Τ.Α. από λαϊκός – συμμετοχικός θεσμός που θα έπρεπε να είναι, κατάντησε με τις ευλογίες των μνημονιακών κυβερνήσεων το μακρύ χέρι της κρατικής μηχανής που φορολογεί τον πολίτη και φορτώνει στο Δήμο αρμοδιότητες χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση. Ο «Καλλικράτης» και ο «Κλεισθένης» αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που επιβάλλει το πολιτικό σύστημα, μέσα από το ψηφισμένο στη Βουλή μνημονιακό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για να εφαρμόσει και στην Τ.Α. την άγρια λιτότητα που έχει εφαρμόσει σε όλη την χώρα. Εργαλεία αυτών των αντιαναπτυξιακών νόμων είναι η περικοπή των πόρων, η αύξηση της ανταποδοτικότητας, η εξιδανίκευση των ΕΣΠΑ, η συνέχιση των ΣΔΙΤ για την αύξηση του κέρδους της ολιγαρχίας, η παραπέρα φορολόγηση του πολίτη μέσω των δήμων και η παραχώρηση ανταποδοτικών υπηρεσιών, όπως καθαριότητα, φωτισμός, πράσινο, κοινόχρηστοι χώροι και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η θέσπιση της απλής αναλογικής αποτελεί προπέτασμα καπνού, άλλοθι εκδημοκρατισμού, για να «χρυσώσει το χάπι» του ασφυκτικού ελέγχου των Ο.Τ.Α., της υποχρεωτικής ισοσκέλισης του προϋπολογισμού των δήμων, με φόβητρο τον “κόφτη” της κρατικής επιχορήγησης και τον καταλογισμό των δαπανών στα πρόσωπα των αιρετών και τελικά στην ύπαρξη δήμων ως μηχανισμών φορολογίας και χωρίς δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα. Στα μνημονιακά χρόνια η Τ.Α. και τα όργανα της (Π.Ε.Δ.-Κ.Ε.Δ.Ε. κ.λ.π.), υπήρξαν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, συνεπείς στην εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων που έχουν επιβάλλει στην χώρα μας οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Δ.Ν.Τ.
Στην Αιγιάλεια, αυτά τα χρόνια, οι δημοτικές αρχές υπηρέτησαν πιστά αυτή την αντιλαϊκή δημοτική πολιτική. Όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν και δεν διεκδίκησαν, αλλά αντίθετα “θεσμοποίησαν” τα μικροπολιτικά συμφέροντα, τις ίντριγκες, τις προσωπικές πολιτικές, τον παραγοντισμό και τις άναρχες συναλλαγές για την διατήρηση της εξουσίας. Οι επιπτώσεις ήταν άμεσες στην ζωή των δημοτών μας, που εκτός της απόγνωσης εξαιτίας της πολιτικής των μνημονίων, βίωσαν και την απογοήτευση από τις πολιτικές των τοπικών δημοτικών αρχών παρά τις αντίθετες υποσχέσεις.
ΣΗΜΕΡΑ με την διακήρυξη αυτή, ΔΙΑΤΡΑΝΩΝΟΥΜΕ την θέλησή μας και την αγωνιστική μας διάθεση να δώσουμε τέλος σε αυτή την γκρίζα εποχή. ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ την πολιτική – αυτοδιοικητική δύναμη που θα γυρίσει οριστικά σελίδα στα δημοτικά της Αιγιάλειας. Εμείς που αυθόρμητα δημιουργήσαμε την δημοτική αυτή παράταξη, είχαμε συμμετοχή και παρουσία στο συνδικαλιστικό, αγροτικό, αυτοδιοικητικό και οικολογικό κίνημα, αλλά και στα δημοτικά πράγματα της Αιγιάλειας στο πρόσφατο παρελθόν. Συγκρουστήκαμε με το σύστημα και τις αντιλαϊκές επιλογές του, αλλά και σε τοπικό επίπεδο εναντιωθήκαμε στη διαπλοκή και στην κακοδιαχείριση των δημοτικών πραγμάτων.
ΑΦΗΝΟΥΜΕ πίσω το παλιό, το απαξιωμένο, το χθες, προχωράμε με φόντο τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου στην δημιουργία κινήματος για την Τ.Α. που θα εδραιώσει έναν άλλο τρόπο άσκησης δημοτικής πολιτικής στον αντίποδα της φθαρμένης σημερινής. Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με τις όποιες κυβερνητικές πολιτικές ελέγχου και χειραγώγησης της Τ.Α. , τις πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης των λαϊκών, μικρομεσαίων, των αγροτικών στρωμάτων και των εργαζομένων. Έχουμε ως μόνιμο προσανατολισμό ένα δήμο όργανο διεκδίκησης κεντρικών πόρων για αναπτυξιακούς σκοπούς και έκφρασης των αγωνιστικών και λαϊκών αιτημάτων, στοχεύοντας σε μια Αιγιάλεια που αντιστέκεται και αγωνίζεται να επιβιώσει και να εξελιχτεί.
ΘΕΛΟΥΜΕ ο δήμος μας να εκφράζει τα συμφέροντα του απλού δημότη που υποφέρει από την πολιτική των μνημονίων και να αγκαλιάζει τα κοινωνικά, αγροτικά, περιβαλλοντικά, φιλειρηνικά και νεανικά κινήματα.
ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ σε μια Αιγιάλεια ισόρροπης βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής, αποτροπής του κοινωνικού αποκλεισμού, δημιουργίας έργων υποδομής και ποιότητας ζωής. Οι δημοτικές κοινότητες να έχουν βαρύνοντα λόγο στα τοπικά ζητήματα. ΠΡΟΚΡΙΝΟΥΜΕ σύγχρονες και φιλικές με το περιβάλλον μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων με αξιοποίηση του δυναμικού του δήμου και ενίσχυσής του με αναγκαίες προσλήψεις.
ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ έναν δήμο που θα υποβοηθήσει την πρωτογενή παραγωγή με την υλοποίηση προγραμμάτων ανταγωνιστικότητας των τοπικών αγροτικών προϊόντων μας, και την δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για μια Τ.Α. με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα που θα χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους, μια δημοτική αρχή που θα είναι συμπαραστάτης του δημότη, ιδιαίτερα των φτωχών στρωμάτων και θα αγωνίζεται μαζί του, όταν απειλείται η κατοικία του ή άλλα βασικά αγαθά. ΔΙΝΟΥΜΕ ιδιαίτερο βάρος στην κοινωνική πρόνοια, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος ( Σ.Π.Ο.Α.Κ. κ.λ.π.).
ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ για μια δημοτική αρχή και έναν δήμαρχο με φιλολαϊκό, αγωνιστικό, διεκδικητικό πρόσωπο, που επί πλέον θα εγγυάται τη διαφάνεια στη διοίκηση του δήμου και στην οικονομική διαχείριση.
ΟΛΟΙ εμείς που εγκρίνουμε και προσυπογράφουμε σήμερα αυτό το κείμενο της ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ της ιδρυθείσας δημοτικής παράταξης, ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους συμπολίτες μας που αποδέχονται τις παραπάνω αρχές και στόχους να συμπαραταχθούν μαζί μας στην πορεία μας προς τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.
ΑΙΓΙΟ 25-11-2018

Για την Συντονιστική Επιτροπή
Ο επικεφαλής της Παράταξης
Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος