(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Tο Γεφύρι της Πλάκας και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Tο Γεφύρι της Πλάκας και η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αναδείχτηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου, στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης – Μοney Show Πάτρας 2018 , ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών και ο Σύνδεσμος Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή.

Στη διάρκειά της υπογραμμίστηκε η σημασία των πολιτισμικών επιλογών για το δομημένο χώρο, η επανερμηνεία των παραδοσιακών αξιών και η επανεκτίμηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως στοιχείο επαναπροσδιορισμού και νέας ανάγνωσης των θεμάτων που άπτονται της μνήμης και της ιστορίας.
Στην εκδήλωση, απηύθυναν χαιρετισμό οι: Αλέξανδρος Χάιδας, Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών και Αναστάσιος Στασής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή». Ο Γρηγόρης Κουτρόπουλος, αρχιτέκτων μηχανικός, μέλος της ομάδας «Μπουλούκι», παρουσίασε «Το περιοδεύον εργαστήριο Μπουλούκι στην Πλάκα Τζουμέρκων».

Η ομάδα «Μπουλούκι» είναι μια διεπιστημονική συλλογικότητα που ασχολείται με τη μελέτη των παραδοσιακών τεχνικών δόμησης, τα ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ανανέωσης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος, καθώς και την κριτική διερεύνηση των στρατηγικών που εκδιπλώνονται στα εν λόγω πεδία. Με επίκεντρο τους θεματικούς αυτούς άξονες, η δράση της ομάδας περιλαμβάνει τη διεξαγωγή έρευνας, τη διοργάνωση εργαστηρίων, συνεδρίων και την προώθηση έργων, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τους φορείς τους.
Ο κ. Κουτρόπουλος αναφέρθηκε στο δωδεκαήμερο εργαστήριο Πέτρινης Δόμησης «Το μπουλούκι στο Γεφύρι», το οποίο διεξήχθη από 20 ως και 31 Αυγούστου 2018, στην περιοχή της Πλάκας Τζουμέρκων. Η ομάδα «Μπουλούκι», σε συνεργασία με το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) και το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, σχεδίασε και υλοποίησε το εργαστήριο αυτό, που ως αντικειμενικό του σκοπό είχε να φέρει σε επαφή νέους επαγγελματίες του δομημένου περιβάλλοντος (τεχνικούς, μηχανικούς, καλλιτέχνες) με μια συστηματική προσέγγιση της παραδοσιακής γνώσης της τέχνης της πέτρας.
«Ως Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης, σημείο εκκίνησης για την προσπάθεια αυτή υπήρξε η κοινή μας πεποίθηση πως οι παραδοσιακές τεχνικές έχουν έναν σημαντικό ρόλο να παίξουν στην ερμηνεία και την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης που χαρακτηρίζει το ελληνικό οικιστικό περιβάλλον, ήδη εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αν και είναι μάλλον περιττό, αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η έμφαση στις παραδοσιακές τεχνικές δεν σημαίνει την υιοθέτηση μιας εικονογραφικής προσέγγισης της παράδοσης, η οποία άλλωστε είναι η άλλη όψη της εγκατάλειψης των παραδοσιακών συνόλων. Πολύ συνοπτικά θα λέγαμε πως η εστίαση στις τεχνικές, σημαίνει την αναζήτηση μιας εναλλακτικής θεώρησης, μιας άλλης στάσης συνολικά απέναντι στο «πως» αλλά και το «γιατί» της παραγωγής του χώρου» σημείωσε χαρακτηριστικά o κ. Κουτρόπουλος.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Η αρχιτέκτων , Π. Εντεταλμένη Λέκτορας Αρχιτεκτονικής Σχολης Πανεπιστημίου Πατρών Βασιλική Φαρμάκη μίλησε με θέμα «Το πετρόκτιστο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας, ως ανάμνηση και υπόμνηση», υπογραμμίζοντας πως αποτέλεσε τολμηρό τεχνικό έργο της εποχής του. Σε άλλο σημείο της ομιλίας της επεσήμανε πως το γεφύρι έπεσε θύμα της εγκατάλειψης και αδιαφορλίας με αποτέλεσμα να καταπέσει, τονίζοντας πως αξίζει να το ξαναφτιάξουμε.
Σε σύντομη παρέμβασή του, ο Βαγγέλης Πολίτης, Διευθυντής του γραφείου της πρώην Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου στάθηκε στον χρόνο, στα προβλήματα , στις αντιθέσεις και τις συνθέσεις που χρειάστηκε να γίνουν για να υλοποιηθεί προγραμματική σύμβαση για την αναστήλωση του γεφυριού, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν προσπάθειες δύο ετών. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Αλέξης Γκλαβάς.