(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Προβληματίζουν τα στοιχεία για τη μείωση του πληθυσμού – Η δημογραφία εκδικείται

Η γήρανση στη χώρα μας όχι μόνον δεν ανακόπτεται, αλλά οι ρυθμοί της αναμένεται να επιταχυνθούν μέχρι το 2050. Στα χρόνια της κρίσης και συγκεκριμένα την περίοδο 2011-2017 έφυγαν από την Ελλάδα περισσότεροι κάτοικοι της χώρας (έλληνες και αλλοδαποί) με τον πληθυσμό να μειώνεται κατά 400.000. Μέχρι την επόμενη απογραφή το 2021, ο πληθυσμός θα έχει μειωθεί κατά 600.000.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον Βύρωνα Κοτζαμάνη, Καθηγητή Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην εκδήλωση του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας με θέμα: «Ο Δικός μας Επαναπροσανατολισμός / Το Δημογραφικό», στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης – Money Show Πάτρας 2018.
Ο ίδιος τόνισε πως την περίοδο 2004 – 2017 το 15% των γεννήσεων προέρχονται από τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα.Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθυσμός της Ελλάδας σήμερα περιλαμβάνει 900.000 αλλοδαπούς.
“Δημογραφική Πολιτική στη χώρα μας δεν υπάρχει και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την μετανάστευση και τη γονιμότητα. Πρέπει να δοθεί έμφαση κυρίως στη δημιουργία ευνοϊκού, για την τεκνογονία, περιβάλλοντος για τις γενεές των γυναικών που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε αναπαραγωγική ηλικία τα επόμενα πέντε χρόνια, κυρίως σε αυτές που βρίσκονται/θα βρεθούν στην αρχή του αναπαραγωγικού τους κύκλου (γυναίκες που γεννήθηκαν μετά το 1980) “, υπογράμμισε ο κ. Κοτζαμάνης. “H δημογραφία εκδικείται”, είπε κλείνοντας την ομιλία του.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Στη συνέχεια μίλησε η Αλεξάνδρα Τραγάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η οποία υπογράμμισε πως πλέον οι ελληνίδες υιοθετούν το μοντέλο “λίγα και αργά” με τη μέση ηλικία απόκτησης παιδιού να είναι σήμερα τα 31,3 χρόνια, 8 χρόνια υψηλότερη με 30 χρόνια πριν. Βασικός λόγος της καθυστέρησης στην απόκτηση πρώτου παιδιού προτάσσεται η επιθυμία ολοκλήρωσης των σπουδών, απόκτησης υψηλών μορφωτικών προσόντων και επαγγελματικής αποκατάστασης πριν τη δημιουργία οικογένειας.
“Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα πρώτα χρόνια της κρίσης “χάθηκαν” περίπου 110.000 γεννήσεις”, πρόσθεσε ενώ παράλληλα ανέφερε πως δεδομένου ότι ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών θα συνεχίσει να αυξάνει, στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε ο πληθυσμός να γερνά σε καλή υγεία.
Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο οικονομολόγος και μέλος του ΔΣ της Ανωτάτης Ομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος Ευστάθιος Αδαμόπουλος στην ομιλία του με θέμα: “Η επέκταση της πολυτεκνίας ως πρόταση άμβλυνσης του Δημογραφικού προβλήματος “.
“Πολύτεκνος ίσον τίποτα. Οι πολύτεκνοι φορολογούνται για εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχιας”, είπε μεταξύ άλλων δίνοντας έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας Υπουργείου δημογραφικής πολιτικής. Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να χορηγηθούν επιδόματα, φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις, ενώ αναγκαία έκρινε τη στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα. “Δεν μπορεί όλες οι επιχειρήσεις να φεύγουν στο εξωτερικό. Πρέπει να υπάρξει παραγωγή εδώ. Να ενδιαφερθούν οι πλούσιοι για τον τόπο τους”, τόνισε με νόημα και συμπλήρωσε: “Χωρίς τους πολυτέκνους το δημογραφικό πρόβλημα δεν βελτιώνεται”.
Ακολούθησε σχολιασμός από τον Αθανάσιο Διαμαντόπουλο, Αμ. Καθηγητή Ιατρικής ΕΚΠΑ (Νεφρολόγος, Αρχαιολόγος).
Την εκδήλωση συντόνισε ο Κωνσταντίνος Χρυσανθόπουλος, Ομ. Καθηγητής Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Γηριατρικής & Γεροντολογικής Εταιρείας.