(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Η σημασία του να είσαι εθελοντής – Εκδήλωση του Σοροπτιμιστικού Ομίλου «Δανιηλίς»

Η πολύπλευρη διάσταση του εθελοντισμού και το σημαντικό κοινωνικό του έργο αναδείχτηκε στην εκδήλωση του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πάτρας «Δανιηλίς», στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης – Money Show Πάτρας 2018.
H Ελένη Μπαλαδάκη, Εθελόντρια, Στέλεχος πρόληψης, Γραμματέας Δ.Σ. , Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής, Συντονίστρια ομάδων εθελοντών του φορέα «ΠΡΟΤΑΣΗ Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής», μίλησε για τον εθελοντισμό ως μέσο διοχέτευσης της πρόληψης στην κοινότητα.
Παρουσίασε τη «φιλοσοφία» του εθελοντισμού, τις δράσεις και τη στόχευση της Κίνησης Πρόταση, η οποία μέσα από τα προγράμματα πρόληψης που εφαρμόζει προσπαθεί, όπως είπε να συμβάλει στην ανασύνθεση του κοινωνικού ιστού, να ξανασμίξει τους ανθρώπους, να δημιουργήσει ομάδες και συλλογικότητες και να δυναμώσει την κοινωνική αλυσίδα.
Η πρόληψη είπε πως είναι υπόθεση όλων μας του ατόμου, της οικογένειας, του σχολείου αναδεικνύοντας τη σημασία της ενημέρωσης, της υποστήριξης, της ενημέρωσης του πολίτη και της συμμετοχής του στα κοινά. «Βελτιώνω τον εαυτό μου και τη ζωή μου μέσα από την προσφορά μου στο σύνολο» είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία δικτύων.
«Ο δικός μας αναπροσανατολισμός στην Κίνηση Πρόταση δεν είναι παρά αυτό που επιτελούμε τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι πρόταση στην πρόκληση του να παίρνουμε την ευθύνη μας ως άτομα και ως κοινωνία όλοι μαζί να οραματιζόμαστε και να αγωνιζόμαστε για ζωή με νόημα και ποιότητα. Να λειτουργούμε ως πολλαπλασιαστές του άλλου τρόπου ζωής»..

Η Ανδρομάχη Σαλαμαλίκη, που αναπτύσσει εθελοντική δράση στην Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) Νομού Αχαΐας και τον οποίο εκπροσωπεί και στην Ευρώπη, αναφέρθηκε στη δύναμη του εθελοντισμού. Η δύναμη του εθελοντισμού, όπως είπε είναι τεράστια. Στην Ελλάδα όμως έχουμε το μικρότερο ποσοστό εθελοντών σε σχέση με την Ευρώπη και την Αμερική.
«Λόγοι που μπορείς να γίνεις εθελοντής υπάρχουν πολλοί. Είσαι μέλος μιας κοινωνίας και μπορείς να προσφέρεις πολλά. Κερδίζεις χρήματα; Σίγουρα όχι ,αλλά νοιώθεις καλά με τον εαυτό σου, σου δημιουργούνται συναισθήματα που μόνο η αλληλεγγύη σου δίνει» επεσήμανε.
Και πρόσθεσε: «Σίγουρα δεν αντικαθιστούμε το κράτος, αν και κράτος είμαστε εμείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βοηθάμε να εδραιωθεί μια αμισθί εργασία. Τα οφέλη του εθελοντισμού και η δύναμή του είναι τεράστια. Απέδειξαν ότι αν υπήρχε μια volunteer land (χώρα εθελοντισμού ) τότε θα κέρδη και η προσφορά θα ήταν τεράστια».
Η Άντα Ρεμούντη, Υπεύθυνη της Εθελοντικής Ομάδας Πανταχού Παρών, μίλησε για τη δική της εμπειρία ως εθελόντρια και για τον σπουδαίο ρόλο που έχει διαδραματίσει ο εθελοντισμός στη ζωή της, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους, καθώς μέσα από αυτόν ανταπεξήλθε.
«Ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής. Δεν έχει υπάρξει μέρα από το 2004, που να μην έχω κάνει κάτι εθελοντικά», είπε. Η δημιουργία της άτυπης ομάδας εθελοντών ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ, όπως ανέφερε , ξεκίνησε ενεργά τη δράση της το 2013 και δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της έννοιας του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία, με έδρα την Πάτρα. Οι εθελοντές συμμετέχουν σε κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες διοργανώσεις.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Νατάσα Ράγιου.