(ΦΩΤΟ)-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Τα τρία ρεκόρ του φετινού τουρισμού – Νέα καταλύματα, εισπράξεις και διανυκτερεύσεις

Οι τουριστικές δυνατότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τέθηκαν επί τάπητος στη διάρκεια της εκδήλωσης του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης – Money Show Πάτρας 2018».Θέμα της o αναπροσανατολισμός της κουλτούρας φιλοξενίας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας αναφέρθηκε στις καλές τουριστικές επιδόσεις της περιοχής. το τελευταίο διάστημα και στα ρεκόρ που σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «Ως Δυτική Ελλάδα επενδύουμε στον τουρισμό».
Στη διάρκεια του χαιρετισμού του τόνισε πως η Πάτρα δεν είχε ποτέ τουριστικό προσανατολισμό ήταν μια βιομηχανική πόλη, στραμμένη προς το λιμάνι της , χωρίς τουριστική κουλτούρα, η οποία όμως μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στο μέλλον. «Βήματα έχουν γίνει. Δεν είναι τυχαίο που τα ξενοδοχεία της Πάτρας έχουν πάνω από 90% πληρότητα ετησίως και αυτή είναι μια πραγματικότητα που κατακτήσαμε. Έχουμε κατακτήσει και κάτι άλλο, ότι σε νέο πρόγραμμα έχουμε 266 υποβολές για νέα τουριστικά καταλύματα και αυτό είναι ρεκόρ για τη Δυτική Ελλάδα. Εκτός από τα άλλα ρεκόρ που κρατάμε στις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 είχαμε 73% αύξηση «έπεσαν» δηλαδή στη Δυτική Ελλάδα 38 εκ ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Επίσης είχαμε 462.000 περισσότερες διανυκτερεύσεις. Η Δυτική Ελλάδα είχε 1.379.000 διανυκτερεύσεις. Και προ κρίσης δεν τις είχε αυτές . Σε μας στην Περιφέρεια μας ενδιαφέρει ο τουρισμός τεσσάρων εποχών. Έχουμε προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις, που έχουν να κάνουν με ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο marketing και επικοινωνίας. Επίσης, έχουμε σχεδιάσει τη νέα τουριστική προβολή , έχουμε δεσμεύσει πιστώσεις από το ΕΣΠΑ για πρώτη φορά 1. Εκ. Ευρώ, όπου θα τρέξει τουριστική προβολή για το 2019, για το 2020 και το 2021. Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τον διαγωνισμό».
Πρόσθεσε ότι η σημαντική πρόοδος έχει γίνει σε τρία σκέλη . Στην αύξηση της ροής επισκεπτών που δεν περιορίζεται σε μία μόνο εποχή, στη δυναμική είσοδο της Δυτικής Ελλάδας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς, τον οποίο προτείνουν τουριστικοί οργανισμοί της Ευρώπης. «Πήρε για πρώτη φορά το βραβείο του Ευρωπαϊκού προορισμού αριστείας. Δεν είμαστε στον χάρτη άλλη φορά» και πρόσθεσε πως «η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έχει 5,5 εκ επισκέψεις ετησίως».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας επεσήμανε στον σύντομο χαιρετισμό του ότι πανελλαδικά υφίσταται το δομικό πρόβλημα, μεταξύ αφίξεων και εισπράξεων, όπου ενώ οι πρώτες πιάνουν «ταβάνι» οι δεύτερες δεν είναι αντίστοιχες. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως είπε δείχνει να έχει αποκτήσει μια δική της δυναμική και η εξίσωση φαίνεται να είναι πιο θετική . «Καταφέραμε και δεν ήταν εύκολο, με σχέδιο, να σηκώσουμε τον πυλώνα του τουρισμού ψηλά.Έχει γίνει πολύ μεθοδική δουλειά και στοχευόμενη. Ήταν οραματική και το πιστέψαμε. Είναι μια συλλογική δουλειά».OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Από την πλευρά του ο Καθηγητής στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Αλκιβιάδης Παναγόπουλος διατύπωσε την πρόταση δημιουργίας κόμβου καινοτομίας έξυπνου τουρισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος του Ξενοδοχειακού Ομίλου Aldemar Resorts ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας στον τουρισμό και τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή καθώς και την ανάγκη ο καθένας μέσα στο «οικοσύστημα του τουρισμού» να βρει τη δική του θέση.
Η Μαρία Ζαφειροπούλου, Phd Γεροντολόγος, Νομικός και Αν. Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, στάθηκε στον τουρισμό της τρίτης ηλικίας και πως αυτός μπορεί να συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη.
Ο Λύσανδρος Τσιλίδης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων τόνισε πως είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη συνεργασία των φορέων με τα Τουριστικά και Ταξιδιωτικά Γραφεία για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα και την περιοχή.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ. Λαυρέντιος Βασιλειάδης, Προϊστάμενος στο Τμήμα Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Διδάκτωρ Περιφερειακού Προγραμματισμού στο Londοn School of Εconimics and Political science.