Κοινωνικό μέρισμα: Όλα τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου –δηλαδή μέσα στα 24ωρα που θα ακολουθήσουν του Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου- θα ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος για το 2018 που είναι και μια από τις τελευταίες εκκρεμότητες της κυβέρνησης για φέτος, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο.

Η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου, επικεντρώνεται στο να κλειδώσει ένα προς διάθεση ποσό, όσο το δυνατόν πλησιέστερα προς τα 720 εκατ. ευρώ που δόθηκαν και πέρυσι ώστε να μην υπάρξουν «δυσαρεστημένοι» που θα μείνουν χωρίς λεφτά. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και η κυβέρνηση πιέζεται να κρατήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο «μαξιλάρι ασφαλείας» προκειμένου να μην τεθεί σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 3,5%. Επίσης, πιέσεις ασκούνται και για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου που έχουν παραμείνει καθηλωμένα στα 2,6 δις. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 9μηνου.

Με 720 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών πρακτικά δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο σε σχέση με πέρυσι. Το 2017, δόθηκαν 720 εκατ. ευρώ οπότε κατέστη δυνατό να πληρωθούν όσοι πληρούσαν τα ακόλουθα κριτήρια:

α) Εισοδηματικά κριτήρια

Για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης, το εισόδημα του νοικοκυριού, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων ευρώ (9.000) για τα νοικοκυριά με ένα μέλος, το ποσό των δεκατριών χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (13.500) για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη, το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων επτακοσίων πενήντα ευρώ (15.750) για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο, το ποσό των δεκαοκτώ χιλιάδων ευρώ (18.000) για τα νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα, το ποσό των είκοσι χιλιάδων διακοσίων πενήντα ευρώ (20.250) για τα νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη με τρία ανήλικα τέκνα, το ποσό των είκοσι δύο χιλιάδων πεντακοσίων πενήντα ευρώ (22.550) για τέσσερα ενήλικα μέλη ή δυο ενήλικα μέλη με τέσσερα ανήλικα τέκνα και τέλος τα είκοσι επτά χιλιάδες ευρώ (27.000) για πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.

β) Περιουσιακά κριτήρια

Ακίνητη περιουσία:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των εκατόν ογδόντα χιλιάδων (180.000) ευρώ.

Κινητή περιουσία:
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε προστιθέμενο μέλος

Αυτά ήταν τα περυσινά κριτήρια. Για να ισχύσουν και φέτος θα πρέπει να δοθούν και πάλι 720 εκατ. ευρώ αλλά αν αυτό γίνει ο προϋπολογισμός θα είναι πραγματικά στον «αέρα». Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να συμβιβαστούν με χαμηλότερα νούμερα καθώς μεταξύ άλλων θα πρέπει να προκύψει «χώρος» και για την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης. Φτάνουμε στον Δεκέμβριο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ακόμη περιμένει τις τελικές αποφάσεις προκειμένου να ανοίξει την πλατφόρμα του επιδόματος θέρμανσης.

Οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν ταχύτατα προκειμένου να περάσει η τροπολογία στη Βουλή και στη συνέχεια να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων. Η πληρωμή θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Το γεγονός ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει σε σχέση με πέρυσι, δεν φαίνεται να προβληματίζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς υπάρχει πλέον η εμπειρία από πέρυσι.

φωτο αρχείου