(Φωτό)-«Κίτρινα γιλέκα» κατά Μακρόν – Πεδίο μάχης το Παρίσι

Η γαλλική αστυνομία στο Παρίσι έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων, αλλά και κανονιών νερού προκειμένου να διαλύσει συγκεντρωμένους διαδηλωτές στην γαλλική πρωτεύουσα. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος των καυσίμων, αλλά και για τις οικονομικές πολιτικές του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται για το δεύτερο Σαββατοκύριακο των διαδηλώσεων του “κίτρινου γιλέκου,” που έχει προκαλέσει αναταραχή σε ολόκληρη την Γαλλία. Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία, όπου και ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις, που τους εμπόδισαν να πλησιάσουν στο προεδρικό μέγαρο.

Μερικοί από τους διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ενώ μερικοί άλλοι είχαν ταμπέλες με συνθήματα που έγραφαν “Παραίτηση Μακρόν,” και “Μακρόν, κλέφτη.” Για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας, οι διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα που πρέπει να έχουν στα οχήματά τους, όλοι οι οδηγοί στην Γαλλία, πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε μεγάλους οδικούς κόμβους και σε ολόκληρη την χώρα.

Οι διαμαρτυρίες αυτές, από τα φλεγόμενα οδοφράγματα, μέχρι τα κομβόι των φορτηγών που κινούνται με αργές ταχύτητες, προκαλούν προβλήματα στην ομαλή πρόσβαση σε σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων, εμπορικά κέντρα, αλλά και βιομηχανίες.

H  οργή πυροδοτήθηκε από τον ειδικό “οικολογικό” φόρο για τον άνθρακα στα καύσιμα. Ο Εμμανουέλ Μακρόν επιμένει ότι “όλος ο κόσμος γνωρίζει εδώ και δέκα χρόνια ότι πρέπει να μειώσουμε προοδευτικά την διαφορά ανάμεσα στο ντίζελ και την βενζίνη και τις καθαρές μορφές ενέργειας. Πρέπει να φορολογήσουμε περισσότερο τους υδρογονάνθρακες για να χρηματοδοτήσουμε τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”. O φόρος έρχεται να προστεθεί σε μια οικονομία που παραπαίει και στενάζει εδώ και χρόνια από τις πολιτικές λιτότητας. Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την οικονομική βοήθεια των νοικοκυριών ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υλοποιήσει με αργότερους ρυθμούς το φιλικό προς το περιβάλλον σχέδιό της. Έρευνες δείχνουν ότι μια στις 4 γαλλικές οικογένειες αδυνατεί να τραφεί σωστά καθημερινά. Παρ’ όλο που το κράτος παραμένει στιβαρό, ο μέσος Γάλλος πολίτης υποφέρει, αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που γύρισε την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα και απέθεσε τις ελπίδες του στον νεαρό πρόεδρο

Οι δημοσκοπήσεις είναι καταστροφικές για τον Εμανουέλ Μακρόν που έχασε σ’ ένα μήνα άλλες πέντε μονάδες από την δημοτικότητά του και προσγειώθηκε στο 24% ενώ η Μαρίν Λεπέν έρχεται πρώτη στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές.

Τα «κίτρινα γιλέκα» όμως δεν έχουν την υποστήριξη των συνδικάτων. Ο ΓΓ του μεγαλύτερου συνδικάτου, της CGT, Φιλίπ Μαρτίνες δήλωσε ξεκάθαρα πώς “δεν είναι δυνατόν η CGT να διαμαρτύρεται δίπλα στο Εθνικό Μέτωπο -ή όπως αλλιώς το λένε τώρα. Το Εθνικό Μέτωπο ασκεί κριτική σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αρνείται να τα βάλει μ’ εκείνους που έχουν τον πλούτο και τα βάζει με τους ξένους”. Και αυτά γιατί η Μαρίν Λεπέν, έχει εκφράσει την υποστήριξή της στο κίνημα, ένα κίνημα που δεν ξεκίνησε από τις γραμμές της αλλά το οποίο έσπευσε να προσεταιριστεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΦΩΤΟ: REUTERS