Απόσυρση του άρθρου 40 για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία

Την απόσυρση του άρθρου 40 για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία καθώς και του σχεδίου νόμου στο σύνολό του, ζητά ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Πατρέων αναφέρει τα εξής:
«Το περιεχόμενο του άρθρου 40 που εισάγεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλες διατάξεις». Επιφέρει αρνητικές αλλαγές στην λειτουργία και στο χαρακτήρα και προσανατολισμό των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.
Δικαίως προκάλεσε έντονο προβληματισμό και μεγάλη αναστάτωση στους Εκπαιδευτικούς, στους Γονείς και στους Μαθητές/τριες των αντίστοιχων Σχολείων. Με την παρέμβασή σας δεν αντιμετωπίζονται τα χρόνια προβλήματα: των ελλείψεων σε Εκπαιδευτικούς Γενικής Παιδείας, Μουσικών Οργάνων και άλλων ειδικοτήτων, των μετακινήσεων των μαθητών/τριών, της πιστοποίησης των σπουδών των αποφοίτων, της χορήγησης δωρεάν βιβλίων για τα ειδικά μαθήματα. Της αναγκαίας χρηματοδότηση για τις λειτουργικές ανάγκες τους και την αγορά εκπαιδευτικού υλικού κλπ.
Αντίθετα με το άρθρο 40 μετατρέπεται η μουσική εκπαίδευση σε απλή ενθάρρυνση καταργείται το αναλυτικό πρόγραμμα για τα μαθήματα αισθητικής παιδείας. Επιδιώκεται στα πλαίσια του περιορισμού του δημοσιονομικού “κόστους” η εξοικονόμηση πόρων για την εμφάνιση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο κρατικό προϋπολογισμό εις βάρος των Εκπαιδευτικών, των Γονέων και των μαθητών/τριών και της δημόσιας Μουσικής Παιδείας στη χώρα.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 40 στο νομοσχέδιο του Υπουργείου σας, όπως και το σχέδιο νόμου στο σύνολό του. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Εκπαιδευτικού, Γονεϊκού, Μαθητικού Κινήματος και σας καλούμε να υλοποιήσετε τα δίκαια αιτήματα για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών στα Μουσικά Καλλιτεχνικά Σχολεία».