Βίτσας: Στη Σάμο υπάρχει κύκλωμα διακινητών

Βέβαιος για την ύπαρξη κυκλώματος διακινητών στη Σάμο, εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, που επικαλέστηκε τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των ροών προς τη Σάμο, έναντι μηδενικών ροών σε άλλα νησιά.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει κύκλωμα διακινητών. Προχτές, με έξι μποφόρ, έφτασαν 166 άτομα στη Σάμο, κανένα στη Λέσβο και στη Χίο», ανέφερε ο κ. Βίτσας, μιλώντας στον Alpha, ενώ παραδέχθηκε ότι «στη Σάμο, το σχέδιο που έχουμε δεν αποδίδει αποτελέσματα».

Πρόθεση του υπουργείου, ανέφερε, είναι να φτιάξει ένα νέο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο για να κλείσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ, αλλά η διαδικασία προχωράει αργά λόγω γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, στη Μόρια και τη γύρω περιοχή υπήρχαν 8.500 άτομα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ σήμερα ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται στους 5.800 και την άλλη εβδομάδα ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να πέσουν κάτω από τους 5.000.

Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι χτες, 3.000 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά προς την ενδοχώρα ή επιστράφηκαν εθελούσια στις πατρίδες τους. Επίσης, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι στην ενδοχώρα υπάρχουν 28 κέντρα φιλοξενίας και διαμερίσματα για 25.000 ανθρώπους, «οι οποίοι ζουν σε πολύ καλές έως άριστες συνθήκες».

Για τις καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών στα ΚΥΤ

Αναφερόμενος στις καταγγελίες ότι παιδιά υφίστανται κακοποίηση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής κάλεσε τις οργανώσεις να κάνουν «άμεση αναφορά στις αντίστοιχες αρχές» και σημείωσε ότι «η σωστή προσέγγιση είναι να προσπαθείς συνέχεια να μην υπάρχει κακοποίηση».

Από πλευράς υπουργείου, γίνεται κατά προτεραιότητα των ευάλωτων παιδιών στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε μέρη με ασφαλέστερες συνθήκες διαβίωσης.

Τέλος, σχολιάζοντας την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός «είναι αναπτυξιακός γιατί παίρνει τα δεδομένα όλων των προηγούμενων χρόνων που μας έβγαλαν από το μνημόνιο και δεν παίρνει περιοριστικά μέτρα, αλλά θετικά μέτρα». Αυτό, συνέχισε, θα δώσει δύο πολύ μεγάλες ωθήσεις, «την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης» και «τις συνθήκες για ένα νέο επίπεδο επενδύσεων».