Τσακώθηκαν στη Βουλή με ποια άρθρα θα ξεκινήσουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση -Τη λύση έδωσε ο Βενιζέλος

Με το καλημέρα ξεκίνησε η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος. Τα δύο κόμματα συγκρούστηκαν   για το ποια άρθρα θα είναι τα πρώτα με τα οποία θα ξεκινήσει η συζήτηση της αναθεώρησης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση που έκανε ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Παρασκευόπουλος και δέχτηκαν αρχικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η συζήτηση να ξεκινήσει με τα άρθρα 62 και  86  για τη βουλευτική ασυλία και  τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και 32 και 35  για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και το άρθρο 3 για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας να συζητηθούν τελευταία.

Αντιθέτως η Νέα Δημοκρατία ζήτησε η συζήτηση   να γίνει με βάση την σειρά των άρθρων του Συντάγματος και άρα να ξεκινήσει η συζήτηση με το άρθρο 3 για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας.

Τελικά τη λύση έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με μια συμβιβαστική πρόταση που έγινε δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συζήτηση να ξεκινήσει για την τιμή του πολιτικού κόσμου με την αναθεώρηση των  άρθρων 62 και  86.

  • Γιώργος Κατρούγκαλος: «Κανένας δεν θέλει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που θέτει συνεχώς στο εδώλιο του απολογουμένου τον πολιτικό κόσμο. Υπάρχει κανείς που να μη θεωρεί ότι αυτό συμβάλλει στο πλήγμα της αξιοπιστίας; Δεν πρέπει να  προταχθεί για να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του;».

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου εξηγώντας επιπλέον την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αυτό γίνεται προκειμένου να συζητηθούν πρώτα τα άρθρα στα οποία συμφωνούν και τα δύο μεγάλα κόμματα για την αναθεώρηση τους.

  • Τασία Χριστοδουλόπουλου: «Θα ήταν πολύ χρήσιμο για λόγους κωδικοποίησης της δουλειάς μας να ξεκινήσουμε με τα άρθρα με τα οποία συμφωνούν και τα δύο κόμματα. Δεν χρειάζεται  να τα σηματοδοτήσουμε πολιτικά και  ιδεολογικά. Είναι κάποια αιτήματα που είναι ώριμα και κάποια άλλα που δεν είναι γι’ αυτό και δεν υπάρχουν στις κοινές  προτάσεις ή υπάρχουν με διαφορετικό περιεχόμενο».

Από την πλευρά του ο  Αδωνις Γεωργιάδη ζήτησε  να ξεκινήσει η συζήτηση  με το άρθρο 3  και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλει αυτή τη συζήτηση τώρα προκειμένου να ολοκληρωθεί πρώτα ο διάλογος που έχει ξεκινήσει για την προσυμφωνία Τσίπρα και Αρχιεπισκόπου.

  • Άδωνις Γεωργιάδης: «Γιατί το άρθρο 3 να πάει στο τέλος τώρα που το μείζον θέμα συζήτησης στην Ελλάδα είναι η  δήθεν συμφωνία πρωθυπουργό Αρχιεπισκόπου;  Δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή για να συζητήσουμε τα κόμματα τι πραγματικά θέλουν να κάνουν στις σχέσεις κράτους εκκλησίας;  Πότε θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση αφού θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για την πιθανή συμφωνία.

Πιθανολογώ ότι δεν θέλετε να ανοίξετε τα χαρτιά σας την ώρα που διεξάγεται η μεγάλη συζήτηση και υπήρχαν οι κρυφές συνομιλίες από όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Εδώ δε μιλάμε με κρυφές συνομιλίες, μιλάμε με καθαρά πράγματα να πείτε δημόσια ποιες είναι οι απόψεις σας και όχι να τις κρύψετε  δημόσια και να τις πείτε τελευταία στιγμή»
Απαράδεκτη η  πρόταση σας να θέλετε ακόμα και την αναθεώρηση του Συντάγματος με την προσαρμόζετε στην πολιτική σας ατζέντα»

Κανένα πρόβλημα δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με το άρθρο 3 απάντησε η κ. Χριστοδουλόπουλου.

  • Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Κανένα πρόβλημα δεν θα έχει ο ΣυΡιζΑ για το άρθρο 3 είναι η πρώτη δύναμη από το 1975 που θέτει το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 3 και το θέτει  χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος σε αντίθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις  οι οποίες  όπου υπάρχει πολιτικό κόστος σπεύδουν να αποχωρήσουν από τον διάλογο και την συζήτηση. Προτείνω να ξεκινήσουμε με τα άρθρα για τα οποία έχουν καταθέσει πρόταση και τα δύο μεγάλα κόμματα».

Ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιλέγει να εργαλειοποιήσει  την διαδικασία αναθεώρησης του  συντάγματος προκειμένου να την εντάξει  στην εκλογική του τακτική και επέμεινε στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας η συζήτηση να γίνει με τη σειρά των άρθρων που υπάρχει στο Σύνταγμα.

  • Μάκης Βορίδης: «Η συνταγματική αναθεώρηση υποτάσσεται στον εκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ.  Αν ξεκινήσουμε με τη λογική του κριτηρίου σπουδαιότητας στην κοινωνία των διατάξεων  εσείς λέτε το άρθρο 86 εμείς λέμε το άρθρο 16  για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έτσι θα γίνει αυτή η συζήτηση; Ποιος θα επιλέξει το κριτήριο σπουδαιότητας και ιεράρχησης της συζήτησης για τις διατάξεις του Συντάγματος;

Θα πάμε λοιπόν με κριτήρια υποκειμενικής σπουδαιότητας που θέτει ο κ. Κατρούγκαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ και με την   επικοινωνιακή συγκυρία που πάλι θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι εργαλειοποίηση  της συνταγματικής αναθεώρησης;
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη θα πάμε έτσι όπως λέει το Σύνταγμα, ούτε σε τι διαφωνούμε, ούτε σε τι συμφωνούμε. Οπως είναι οργανωμένο το Σύνταγμα αυτή τη σειρά θα ακολουθήσουμε».

Για προεκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος μίλησε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκ μέρους της Δημοκρατική Συμπαράταξης ο οποίος ζήτησε η συζήτηση να γίνει με βάση τις θεματικές ενότητες  ξεκινώντας από την αρχή έτσι όπως τα άρθρα  βρίσκονται στο Σύνταγμα.

  • Ευάγγελος Βενιζέλος: «Είναι πολιτικός προεκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης αυτό που γίνεται . Δεν δικαιολογείται αυτή η πύκνωση της διαδικασίας ενώ υπήρξε μια τόσο χαλαρή διαδικασία διαβούλευσης. Έχει αποφασίσει η κυβέρνηση  ότι τελειώνει η θητείας της και πρέπει να είναι όλα έτοιμα για τις  εκλογές. Αν είναι αυτός ο λόγος, τότε τον επικροτώ ευχαρίστως και να συμβάλλουμε και εμείς στις πολλές συνεδριάσεις για να φανεί ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ξεκίνησε η διαδικασία».

Μάλιστα στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος έκανε μια συμβιβαστική πρόταση λέγοντας να ξεκινήσει η συζήτηση με τα άρθρα 62 και 86  και αμέσως μετά να πάμε στην κανονική συζήτηση ξεκινώντας από το άρθρο 3.

Ο κ. Κατρούγκαλος έδειξε να συμφωνεί με  την πρόταση Βενιζέλου απομακρυνόμενος έτσι από την αρχική πρόταση του προέδρου της επιτροπής Νίκου Παρασκευοπούλου λέγοντας πως αυτή είναι και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή να γίνει πρώτα η συζήτηση των δύο άρθρων 62 και 86  και μετά να ξεκινήσει  με την σειρά η  εξέταση όλων των άρθρων. Μάλιστα αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα της συζήτησης του άρθρου 3.

  • Γιώργος Κατρούγκαλος: «Εμείς το 3  άρθρο  το θεωρούμε προνομιακό χώρο για να αναπτύξουμε το ιδεολογικός μας στίγμα, γιατί θεωρούμε πως είναι ώριμος ο πολιτικός χρόνος από όλες τις απόψεις».

Επειδή η Νέα Δημοκρατία επέμεινε στην πρόταση της τελικά έγινε ψηφοφορία με την  οποία κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε  η  συζήτηση αρχικά να ξεκινήσει με  τα άρθρα 62, 86 και μετά η συζήτηση να ομαλοποιηθεί  και να ξεκινήσει με τη σειρά για τα  υπόλοιπα άρθρα του Συντάγματος.