Μοσκοβισί σε Σαλβίνι: Ζητάμε αμοιβαίο σεβασμό από την Ιταλία και όχι ειρωνείες


Ο διάλογος με την Ιταλία για το θέμα του προϋπολογισμού της δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά έχει καταστεί επιτακτικός, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera ο Πιερ Μοσκοβισί.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είπε ότι τώρα που «ήρθε το γράμμα από τις Βρυξέλλες, περιμένει και από τον Άγιο Βασίλη», ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σημείωσε ότι οι ειρωνείες δεν έχουν θέση σε έναν τέτοιο διάλογο και ότι οι δύο πλευρές πρέπει να σέβονται η μία την άλλη.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε δεν έχουν ακόμη οριστεί.

Επίσης ο Ευρωπαίος επίτροπος χαρακτήρισε ανεπαρκή τον ιταλικό προϋπολογισμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος χαμηλής παραγωγικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι απάντησε με ειρωνεία και απαξίωση στην απόρριψη από την Κομισιόν του προσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας για τον προϋπολογισμό του 2019.

«Έφτασε το γράμμα από τις Βρυξέλλες; Εντάξει, περιμένω κι ένα από τον Άι Βασίλη», ήταν η πρώτη ατάκα του Ιταλού ΥΠΕΣ, ο οποίος πρόσθεσε: «Ας μας αφήσουν να δουλέψουμε. Μου φαίνεται ασεβές να επιβληθούν κυρώσεις για μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη. Θα τα πούμε σε ένα χρόνο, αλλά δεν θέλω προκαταλήψεις. Εμείς πιστεύομε στην αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού μας, εγώ δεν αμφισβητώ τους προϋπολογισμούς των άλλων χωρών».

Ο Ματέο Σαλβίνι δεν φαίνεται να υποχωρεί των θέσεών του, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους στην αντιπαράθεση με την Κομισιόν, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να αναμετρηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πιέρ Μοσκοβισί και οποιονδήποτε άλλον.