Φίλης για συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: Οι αρχιερείς φαίνεται να έχουν άλλα κίνητρα

«Η αντίδρασή τους, οφείλεται πρωτίστως στην απροκάλυπτη πολιτικοποίηση της Ιεραρχίας και σε παρασκηνιακές μεθοδεύσεις της ηγεσίας της ΝΔ», δήλωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας

Στο θέμα της συμφωνίας πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Νίκος Φίλης, βουλευτής Α΄ Αθήνας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στον κινηματογράφο Αλκυονίδα, σε εκδήλωση των Πολιτικών Κινήσεων 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας.

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «η συμφωνία πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου για τις σχέσεις κράτους- εκκλησίας έχει ένα θετικό χαρακτήρα, αφού έφερε στην επιφάνεια μια ιστορική εκκρεμότητα και τη διάθεση των δύο πλευρών να την επιλύσουν. Σε συνάρτηση με τη συνταγματική αναθεώρηση και την πρόταση της κυβέρνησης να κατοχυρωθεί ακόμη πιο έντονα ο ουδετερόθρησκος χαρακτήρας του κράτους στο άρθρο 3. Ξέρετε τις θέσεις μου. Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ της εξάλειψης από το Προοίμιο του Συντάγματος της αναφοράς στην Αγία Τριάδα, αλλά και υπέρ της τολμηρής αναθεώρησης του άρθρου 3 με την κατάργηση της αναφοράς σε «επικρατούσα θρησκεία».

Και συνέχισε: «Από εκεί και πέρα είδαμε τι έγινε. Παρά την ευνοϊκή για την Εκκλησία συμφωνία στο περιουσιακό, αλλά και τη διασφάλιση της εσαεί μισθοδοσίας των ιερέων από το δημόσιο ταμείο, υπήρξε στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου πυρ ομαδόν εναντίον της συμφωνίας, με πρόσχημα την απομάκρυνση των κληρικών από το σημερινό δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς. Μπορούμε να κατανοήσουμε τους φόβους των απλών ιερέων για την ενίσχυση της δεσποτοκρατίας. Τους ακούμε να παρακαλούν για την κρατική προστασία, δείγμα κι αυτό των αναχρονιστικών σχέσεων που έχει καθιερώσει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η πλειοψηφία των Αρχιερέων όμως φαίνεται να έχει άλλα κίνητρα. Η αντίδρασή τους, οφείλεται πρωτίστως στην απροκάλυπτη πολιτικοποίηση της Ιεραρχίας και σε παρασκηνιακές μεθοδεύσεις της ηγεσίας της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης, πυροδότησε την αντίδραση της ισχυρότατης πτέρυγας της δεξιάς και ακροδεξιάς του Κυρίου. Με το επιχείρημα, μάλιστα, ότι δεν είναι δυνατό να συναφθεί συμφωνία με τον «άπιστο» ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο μαζί του μετά τις εκλογές που φαντασιώνεται ότι θα τις κερδίσει. Η κυβέρνηση μετά από αυτή την εξέλιξη δήλωσε ότι θα κάνει διάλογο με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο πριν προχωρήσει σε νομοθέτηση των συμφωνηθέντων”.

Στην ομιλία του ο Νίκος Φίλης τόνισε: “Η χώρα μας, μετά από 8 χρόνια Μνημονίων, βγήκε από τους σκληρούς καταναγκασμούς της δανειακής σύμβασης. Δεν βγήκαμε οριστικά από την κρίση, αλλά, έχουμε κάνει αποφασιστικά βήματα για να βγούμε από αυτήν”.

Για να πει : “Δεν πανηγυρίζουμε. Γνωρίζουμε ότι τα 8 χρόνια Μνημονίων προκάλεσαν μεγάλο κοινωνικό πόνο, διέλυσαν τις μεσαίες και τις λαϊκές τάξεις , έκαναν αβίωτη την καθημερινότητα για εκατομμύρια συμπολίτες μας , στέρησαν την ελπίδα από εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά.

Εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας και κάτω από τις γνωστές συνθήκες του αδίστακτου εκβιασμού των Δανειστών, αντιμέτωποι με την χρεωκοπία της χώρας το καλοκαίρι του 2015, συμβιβαστήκαμε. Και πήγαμε στο λαό για να εγκρίνει ή να απορρίψει την στάση μας”

Και ο κ. Φίλης υπογράμμισε: “Για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, είναι αναγκαίο να γίνουν νέες επενδύσεις. Στην παρούσα φάση ενεργοποιούμε τις δυνατότητες από το ΠΔΕ , καθώς και από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Για πρώτη χρονιά, όμως, μετά από πολλά χρόνια, αυξήθηκαν και οι άμεσες ξένες επενδύσεις . Η ελληνική οικονομία αναμένεται το 2018 να κλείσει με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας 10ετίας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις παρουσιάζουν αύξηση 16,8% στο 8μηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017, που υπενθυμίζω ότι ήταν κι αυτό έτος-ρεκόρ για τη 10ετία. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές, το λιανικό εμπόριο, η βιομηχανική παραγωγή, το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων παρουσιάζουν αυξητική πορεία. Πρόκειται για σταθερή βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας”.

Ο πρώην υπουργος Παιδείας υπογράμμισε: “Βάζουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας την καινοτομία και τη δημιουργικότητα των νέων επιστημόνων μας παντού. Την ανάπτυξη του τομέα της μεταποίησης , τη μετακίνηση της παραγωγής προς προϊόντα ανταγωνιστικά, υψηλής προστιθέμενης αξίας. Την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στη γεωργία, στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στις υποδομές, στις μεταφορές, στις ψηφιακές υπηρεσίες, στα logistics”.

Πηγή:Πρώτο Θέμα