10 τροφές που έχεις στην κουζίνα σου και καταπολεμούν το κρυολόγημα

Εάν θέλεις να περάσεις αυτό το χειμώνα χωρίς να κρυολογήσεις/κολλήσεις γρίπη, θα πρέπει να έχεις στρατηγική: Να πλένεις συχνά τα χέρια σου, να κοιμάσαι αρκετά και να λες σε αγαπημένους ότι τους αγαπάς, αλλά δεν πρόκειται να βγεις μαζί τους όσο έχουν μέχρι και τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος. Τα καλά νέα είναι ότι η πιο νόστιμη συνταγή γιατρού για δυνατό ανοσοποιητικό και γρήγορη ανάρρωση βρίσκεται ήδη στην κουζίνα σου. Να πιες τροφές θα γίνουν ο καλύτερός σου φίλος αυτήν την περίοδο του χρόνου:

1. Σκόρδο
Ενεργεί ως ένα ισχυρό αντιβιοτικό που έχει μάλιστα συγκριθεί με την πενικιλίνη, επειδή και τα δύο δουλεύουν για να σκοτώσουν τα βακτήρια με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να μην είναι το πιο μοσχομυριστό τρόφιμο που μπορείς να φας, αλλά μάλλον θα πρέπει να διαλέξεις: Δυνατό ανοσοποιητικό ή κοινωνική ζωή.

2. Πορτοκάλια
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C τα καθιστά ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για εσένα που θέλεις να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου. Να προσφέρουμε μια σπιτική πορτοκαλαδίτσα, λοιπόν;

3. Νερό
Ναι το ξέρουμε -τεχνικά- δεν αποτελεί τρόφιμο. Θα εκμεταλλευτούμε όμως κάθε ευκαιρία που θα μάς δοθεί για να τονίσουμε ξανά και ξανά τα πλεονεκτήματα της καλής ενυδάτωσης του οργανισμού. Είτε σού αρέσει είτε όχι, 8 ποτήρια νερό την ημέρα συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και κατά συνέπεια στην προστασία του από ασθένειες.

4. Μπρόκολο
Μια μερίδα μπρόκολου περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα ολόκληρο πορτοκάλι. Άκουσε τώρα να δεις! Μην τα ξαναλέμε: Η βιταμίνη C είναι ο πιο πιστός σου σύμμαχος αυτήν την εποχή, οπότε φάε το μπρόκολό σου και μην το πολυσκέφτεσαι!

5. Μύρτιλλα
Λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά και θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος. Πρόσθεσέ τα στην βρώμη σου, κατανάλωσέ τα ως σνακ ή φτιάξε ένα πεντανόστιμο μωβ smoothie.

6. Κομπούχα
Είναι ιδανικό ποτό για την αποτοξίνωση του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς περιέχει πλήθος βιταμινών, όπως Β1, Β2, Β6, Β12, αλλά και βιταμίνη C, οι οποίες τονώνουν τον οργανισμό.

7. Πράσινο τσάι
Αδιαμφισβήτητα το πιο υγιεινό και ευεργετικό από όλα τα τσάγια, το πράσινο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως κατεχίνες και έτσι θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ό, τι πρέπει για όταν αισθάνεσαι ότι ίσως αρχίζεις να αρρωσταίνεις…

8. Ελαιόλαδο
Σύμφωνα με μελέτη του 2007 από το British Journal of Nutrition, το ελαιόλαδο μπορεί να λειτουργήσει ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Μήπως να φτιάξουμε ένα λαδερό ή μια βινεγκρέτ για τη σαλάτα μας τελικά;