(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Η λαϊκή συνέλευση, για τον προϋπολογισμό του Δήμου το 2019 – Στη Μεσσάτιδα

Την Δευτέρα 19 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Δημοτική Ενότητα Μεσσάτιδας, λαϊκή συνέλευση για τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2019.
Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, οι Αντιδήμαρχοι, Ιουλία Γιαννιτσοπούλου και Χρήστος Κορδάς, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, δημοτικοί, διαμερισματικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και πολλοί κάτοικοι.
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, είπε:
«Tο έργο μας έχει ως στόχο την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η φτώχεια. 300 οικογένειες είναι χωρίς ρεύμα σήμερα στην Πάτρα και σε 10.000 Πατρινούς έχουν πάει χαρτάκια που τους ειδοποιούν για διακοπή.
Εμείς απέναντι σε αυτά δεν θα παραμείνουμε θεατές. Δεν θα παραμείνουμε φρόνιμοι. Θα αντιδράσουμε. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ενότητα. Eνωμένοι και δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν να προσπαθήσουμε. Χωρίς αγώνα δεν γίνεται τίποτε. Θα συνεχίσουμε σε συνεργασία με τους Συλλόγους σας και η Πάτρα θα αλλάξει».
Στην εισηγητική της παρέμβαση η Αντιδήμαρχος, Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
«Από τον πρώτο χρόνο που αναλάβαμε τον Δήμο, καθιερώσαμε την διαδικασία των Λαϊκών Συνελεύσεων όχι σαν μια τυπική διαδικασία αλλά ως ουσιαστική επικοινωνία μαζί σας προκειμένου να ακούμε την γνώμη σας, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας, αλλά και να σας ενημερώνουμε σε ποια κατεύθυνση κινούμαστε.
Τέσσερα χρόνια μετά γνωρίζετε καλά πια είναι η δική μας κατεύθυνση!
Προχωράμε έχοντας πυξίδα τις ανάγκες του λαού.
Από την λακκούβα, την λάμπα, την πλατεία, την παιδική χαρά, το σχολείο, το λαϊκό φροντιστήριο, την παιδική κατασκήνωση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, έως τον αγώνα κατά της ανεργίας που μαστίζει την πόλη μας και την διεκδίκηση μόνιμης σταθερής δουλειάς για όλους, με δικαιώματα.
Πολλοί πιστεύουν ότι οι Δήμοι είναι ανεξάρτητο κομμάτι και δεν επηρεάζονται από την πολιτική που ασκείται στον τόπο μας. Δυστυχώς όμως οι Δήμοι εισπράττουν στο ακέραιο τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής. Είναι πρόσφατα τα παραδείγματα που ζήσαμε της τραγωδίας από την φωτιά στο Μάτι, τις πλημμύρες στην Μάνδρα κλπ που φέρνουν στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο τα ζητήματα έλλειψης έργων αντιπυρικής-αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και αντισεισμικής θωράκισης.
Είναι έργα μη επιλέξιμα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα λόγω έλλειψης ανταποδοτικότητας! Η κυβέρνηση καθορίζει τις προτεραιότητες με βάση επενδύσεις και έργα που σαν τελικό αποτέλεσμα έχουν στο να αυξάνουν τα ποσοστά των κερδών τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι στο να είναι ασφαλείς οι πολίτες και οι περιουσίες τους.
Η ανταποδοτικότητα αγκαλιάζει τους περισσότερους τομείς του Δήμου με την κρατική χρηματοδότηση να είναι πλέον στο 38% ενώ το 62% αφορά ίδιους πόρους του Δήμου από τις εισφορές κλπ. Δηλαδή προέρχονται από τον πατραϊκό λαό που στενάζει μέσα στις αντιλαϊκές πολιτικές. Κι ενώ είναι τόσο φειδωλοί σε σχέση με την χρηματοδότηση στους Δήμους, την ίδια στιγμή για εξοπλιστικά δίνουν 4 δις ετησίως. Το 2% του ΑΕΠ της χώρας μας πάει στο ΝΑΤΟ κατόπιν συμφωνίας στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής.
Για μας είναι μπροστά οι ανάγκες του λαού, είμαστε με την λαϊκή οικογένεια. Στόχος μας είναι η ανακούφισή της με πρώτη προτεραιότητα τα παιδιά μας. Γι’ αυτό και σε μια από τις πρώτες αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, απαλλάξαμε το 80% από την καταβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς ενώ κάναμε αγώνες και καταφέραμε να πάρουμε φέτος 300 παιδιά περισσότερα. Δημιουργήσαμε καινούργια βρεφικά τμήματα.
Λειτουργήσαμε τις παιδικές κατασκηνώσεις στην πλαζ και φέτος ξεκινήσαμε και στα Ροΐτικα. Τα 4 χρόνια πέρασαν συνολικά από τις κατασκηνώσεις του Δήμου 3.800 παιδιά. Αποφασίσαμε την διανομή δεκατιανού στα παιδιά, στα σχολεία. Καθιερώσαμε στο Λαϊκό Φροντιστήριο.
Στην Δημοτική Ενότητα Μεσσάτιδας κάναμε παρεμβάσεις στο 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Οβρυάς, 2ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς, Γυμνάσιο Οβρυάς, 10ο Νηπιαγωγείο Δεμενίκων, Νηπιαγωγείο Μαυρομανδήλας, Γυμνάσιο και Δημοτικό Σαραβαλίου, Δημοτικά Κρήνης και Καλλιθέας.
Έγινα παρεμβάσεις σε πολλούς δρόμους. Στο Πετρωτό οδός Αφροδίτης – Πάροδος Λεύκας. Οβρυά, Πολυτέκνων – Καλαβρύτων, Ηλείας δύο τμήματα, Ιλισού – Ερυμάνθου, Θεσσαλονίκης – Σαχτούρη και πάροδος Πολυτεχνείου. Κρήνη, Αγίων Πάντων – Αγ. Παρασκευής – Παλιάμπελα – Φούντας – Κολοκοτρώνη ένα κομμάτι πολύ επικίνδυνο στην οδό Πολυτεχνείου και επίσης ένα σημαντικό έργο που ήταν αίτημα 40 χρόνων να σχαρωθούν 70 μέτρα συλλογής ομβρίων ανάμεσα στο σχολείο και στην πλατεία.
Φτιάξαμε την πίστα στο Θεατράκι της Κρήνης και έγινε ένταξή του σε πρόγραμμα προκειμένου να γίνει η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Έγινε πλήρης ανακατασκευή της πλατείας Λουκίας στο Πετρωτό με κερκίδες για εκδηλώσεις, επένδυση πέτρας, τοποθέτηση φωτιστικών και παγκάκια.
Για όλα αυτά τα έργα, το βασικό γρανάζι της μηχανής του Δήμου είναι οι εργαζόμενοι, οι μόνιμοι και οι οκταμηνίτες δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό για να δημιουργούν και να συμβάλλουν στο έργο για την πόλη μας.
Η Δημοτική Αρχή μαζί με τον λαό διεκδικούμε και πετύχαμε αρκετά. Διεκδικήσαμε το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και το πήραμε. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να δημιουργήσουμε πάρκα για το λαό.
Χώροι που ήταν σκουπιδότοποι τώρα είναι χώροι πρασίνου , όπως το Νότιο Πάρκο, ο Κόκκινος Μύλος, το Πλατανόδασος και συνεχίζουμε.
Διεκδικήσαμε μαζί με τον λαό και κερδίσαμε την υπογειοποίηση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής.
Στεκόμαστε δίπλα στην λαϊκή οικογένεια παίρνοντας απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και προτείναμε νομοθετική ρύθμιση σε όλα τα κόμματα στην Βουλή, εκτός της χρυσής αυγής, που να δίνει το δικαίωμα στο δημοτικό συμβούλιο να διαγράφει τα χρέη σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν. Δυστυχώς δεν έγινε δεκτή παρά μόνο από το ΚΚΕ.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική που βιώνει καθημερινά η λαϊκή οικογένεια, χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας σε κοινούς αγώνες με κοινή διεκδίκηση και λαϊκή οργάνωση.
Έχουμε κοινά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε και δεν μας χωρίζει τίποτε. Μαζί ενωμένοι μπορούμε να ανατρέψουμε τα πάντα».

Στην συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις, ερωτήσεις και επισημάνσεις από εκπροσώπους συλλόγων και κατοίκους και δόθηκαν απαντήσεις από τον Δήμαρχο.
Στην λαϊκή συνέλευση της Δημοτικής Ενότητας Μεσσάτιδας συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των Συλλόγων Κρήνης, Οβρυάς, Πετρωτού (Βαλαντούνα), Σαραβαλίου, Καλλιθέας.