ΠΑΤΡΑ: Ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζος στο Πανεπιστήμιο – Οι αλλαγές στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Τις επερχόμενες αλλαγές τόσο στο θεσμικό πλαίσιο, όσο ακόμη και στο όνομα με το οποίο γνωρίζαμε εως σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρθηκε εκτός των άλλων από την Πάτρα και το Συνεδριακό Κεντρο του Πανεπιστημίου της πόλης, ο γενικός γραμματέας δημόσιας υγείας Ιωάννης Μπασκόζος.

Ο κ. Μπασκόζος βρέθηκε την Δευτέρα στην αχαϊκή πρωτεύουσα καθώς ήταν ομιλητής στην 4η εκδήλωση του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Δημόσια Υγεία» του Τμήματος Ιατρικής στο συνεδριακό κέντρο του πανεπιστημίου Πατρών.

Εκτός των άλλων θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε – όπως τα αντιβιοτικά και γενικά το σχέδιο δράσης για τη δημόσια υγεία- μίλησε και για το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον ρόλο που έχει σήμερα, αλλά και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που ιδρύθηκε με το Νόμο 2071/92 και λειτουργεί από το 1992. Είναι άμεσα εποπτευόμενο και χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οπως είπε ο κ. Μπασκόζος, θα αλλάξει ακόμη και η σημερινή του ονομασία και θα αναφερόμαστε στο κέντρο, ως Ε.Ο.ΔΥ.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ

Διοικητική μεταρρύθμιση των δομών Δημόσιας Υγείας

– Η σχέση του Ε.Ο.ΑΧ. με το νεοδιοργανωθέν ΕΣΥ.ΔΥ

Προτείνεται η εναρμόνιση των αρμοδιοτήτων τους και η κατά
περιπτώσεις στενή συνεργασία τους.

– Η Διοίκηση του Ε.Ο.Δ.Υ:
Προτείνεται η διοίκηση του από επταμελές ΔΣ, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, που διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και αποτελείται από καταξιωμένα και αναγνωρισμένα πρόσωπα του επιστημονικού χώρου του ιδιωτικού τομέα ή της δημόσιας διοίκησης, ιδίως επιστήμονες υγείας.

– Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αρμοδιότητά του Ε.Ο.ΑΧ. για τη συμβολή στην έρευνα, με κριτήριο τις προτεραιότητες υγείας του πληθυσμού μέσω διοργάνωσης και χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

– Για πρώτη φορά εισάγεται συνεκτικό και σαφές πλαίσιο για τη λειτουργία Κέντρων Αναφοράς.

– Για το Κ.Ε.Δ.Υ. και τα Π.Ε.Α., η σχετική ρύθμιση αποσκοπεί στο να προωθηθεί το μοντέλο λειτουργίας που αποδείχθηκε ως πιο επιτυχημένο έως σήμερα, δηλαδή η συνεργασία του Ε.Ο.Δ. με λοιπούς φορείς για τη λειτουργία τους.

– Κατάργηση δυνατότητας διάθεσης προσωπικού.