Brexit: Ξεκινά η πιο επικίνδυνη εβδομάδα για την Τερέζα Μέι και το μέλλον της Βρετανίας

Θολό παραμένει το πολιτικό τοπίο στη Βρετανία με την Τερέζα Μέι να υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια την συμφωνία για τo Brexit και τους εσωκομματικούς «αντάρτες» να προσπαθούν να συγκεντρώσουν τις πολυπόθητες 48 επιστολές για να καταθέσουν πρόταση μορφής κατά της πρωθυπουργού ανοίγοντας το δρόμο για την ανατροπή της.

Υπολείπονται έξι επιστολές για να ζητηθεί ψήφο εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sun».

Την ώρα που η Ευρώπη παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στο Λονδίνο, συνολικά 42 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι έχουν επιβεβαιώσει ότι κατέθεσαν επιστολές για πρόταση μορφής κατά της πρωθυπουργού.

Η βρετανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι 25 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν δηλώσει δημοσίως ότι υπέβαλαν τις επιστολές αυτές, ενώ άλλοι 17 έχουν δηλώσει εμπιστευτικά ότι έχουν αποστείλει τις επιστολές αυτές στον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο οποίος συγκεντρώνει ανώνυμα τα ονόματα αυτών που έχουν υποβάλει επιστολές, βάσει του ρόλου του ως πρόεδρος της «Επιτροπής 1922» των Συντηρητικών.

Στο μεταξύ, υπουργοί των «27» της Ε.Ε συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, στην οποία θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το Brexit. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεξεργάζονται την πολιτική δήλωση που θα καθορίζει τη μελλοντική σχέση τους με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.

Για τους Βρετανούς η Μέι πρέπει να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ε.Ε

Την ώρα που η Μέι δίνει την ύστατη μάχη για να πείσει τους συμπολίτες της να στηρίξουν το σχέδιο για το Brexit, δημοσκόπηση δείχνει ότι το 42% των Βρετανών επιθυμεί την παραμονή της στην πρωθυπουργία έως την ημέρα του Brexit. Δύο άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Τόρις έχουν βγει λαβωμένοι από το θέμα του Brexit με τους Eργατικούς να παίρνουν τα… πάνω τους.

Η Μέι αγωνίζεται να πείσει τους Συντηρητικούς ότι το σχέδιο για το Brexit είναι προς όφελος της χώρας

Η Βρετανή πρωθυπουργός αγωνίζεται να φρενάρει το σχέδιο ανατροπής της από τους ευρωσκεπτικιστές Brexiteers με τους δελφίνους να περιμένουν στη γωνία. Το παιχνίδι της εξουσίας έχει ήδη ξεκινήσει στους Τόρις με τον Ντομινίκ Ράαμπ, πρώην υπουργό αρμόδιο για το Brexit και τον Μπορίς Τζόνσον, πρώην υπουργό Εξωτερικών, να θεωρούνται τα δύο φαβορί για να διαδεχτούν την Μέι στην ηγεσία των Συντηρητικών.

Στο μεταξύ για πρώτη φορά, ακούγεται το όνομα του τέως πρωθυπουργού της Βρετανίας ως πιθανού υποψηφίου για την ηγεσία των Συντηρητικών. Σε δηλώσεις του στην βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο πρώην διευθυντής στρατηγικής της Μέι, Στηβ Χίλτον υποστήριζε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο διεκδικώντας και αυτός την… καρέκλα της Μέι.

Το μεταναστευτικό σύστημα θα βασίζεται στα «ταλέντα και τις ικανότητες» των ατόμων

Σύμφωνα με το BBC, σε ομιλία της στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων η Μέι αναμένεται να πει πως το προσχέδιο έχει πλήρως συμφωνηθεί και πως μεταξύ άλλων θα εξασφαλίσει ένα δίκαιο μεταναστευτικό σύστημα. Δηλαδή , ότι με βάση το σχέδιο για το Brexit στο οποίο συμφώνησαν Ευρωπαίοι και Βρετανοί αξιωματούχοι, το μεταναστευτικό σύστημα θα βασίζεται στα «ταλέντα και τις ικανότητες» των ατόμων.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες της πολιτικής διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη. Η ειδική σύνοδος της Ε.Ε για το θέμα του Brexit είναι προγραμματισμένη για τις 25 Νοεμβρίου.