Νέα καταδίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, για όπλα – δώρα και αρχαία…

Ενας αµφορέας, δώρο του τότε διευθυντή του µουσείου Βραυρώνας, και µερικά όπλα της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης οδήγησαν τον Ακη Τσοχατζόπουλο στο εδώλιο του Ζ’ Τριµελούς Πληµµελειοδικείου της Αθήνας
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έφαγε νέα «καµπάνα» από τη Δικαιοσύνη, καθώς το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 27 µήνες ποινή φυλάκισης και 10.000 ευρώ χρηµατική ποινή για τα αδικήµατα της παραβίασης της υποχρέωσης δήλωσης µνηµείου, παράνοµης οπλοκατοχής και παράνοµης κατοχής κυνηγετικού όπλου.

Μάλιστα, καλείται να βρει περίπου 30.000 ευρώ προκειµένου να µην οδηγηθεί πίσω στη φυλακή, καθώς το δικαστήριο µετέτρεψε την ποινή του σε χρηµατική προς 10 ευρώ ηµερησίως. «∆εν έχει να φάει ο άνθρωπος. Εχει χρέη στο ελληνικό ∆ηµόσιο ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, έχει εκδοθεί και διάταξη για εγγυοδοσία που του είχε επιβληθεί ύψους 50.000 ευρώ και µειώθηκε στις 5.000» είπαν οι συνήγοροί του στο δικαστήριο, καθώς η εισαγγελέας είχε προτείνει µετατροπή προς 50 ευρώ ηµερησίως!

Τελικά η απόφαση του δικαστηρίου ήταν θετικότερη, ενώ έγινε δεκτή και η αίτηση δοσοποίησης µε την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2019.

Πέντε αναβολές
Η υπόθεση είχε αναβληθεί πέντε φορές, όπως και αυτήν τη φορά υπήρχε η ίδια πρόθεση από την πλευρά του Ακη Τσοχατζόπουλου. Οι δικηγόροι του ζήτησαν την αναβολή της υπόθεσης, καθώς, όπως δήλωσαν στο δικαστήριο, «ήθελε ο ίδιος να παρασταθεί αλλά είναι άρρωστος µε σοβαρά προβλήµατα υγείας». Το αίτηµα δεν έγινε δεκτό, ενώ παρούσα στη δικαστική αίθουσα ήταν η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου. Στο άκουσµα της πιθανότητας αναβολής, ο αρχαιολόγος που κατέθεσε τελικά ως µάρτυρας κατηγορίας εξεµάνη, αφού ταλαιπωρείται αρκετά χρόνια µε τις αναβολές τις δίκης.

«Δεν έχει να φάει ο άνθρωπος. Εχει χρέη στο ελληνικό Δηµόσιο ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ» υποστήριξαν οι συνήγοροι του Ακη Τσοχατζόπουλου

«Είµαι αρχαιολόγος και υπηρετούσα στο υπουργείο Πολιτισµού. Κάποια στιγµή κλήθηκα στο πολιτικό γραφείο του κατηγορουµένου και µου έδειξαν κάποιες εικόνες που δεν ενέπιπταν στους νόµους περί αρχαιοτήτων και έναν αµφορέα. Ο τελευταίος χρονολογείται τον 4ο µε 5ο αιώνα µ.Χ. και εκτιµήθηκε στα 1.200 ευρώ. ∆εν µπορώ να ξέρω πώς έφτασε στα χέρια του, είναι διαδεδοµένο κοµµάτι, πρέπει να έχει συλλεχθεί από ναυάγιο» ανέφερε ο µάρτυρας.

Αναµνηστικά
Η υπεράσπιση του Ακη Τσοχατζόπουλου κατέθεσε έγγραφο της ΕΛΒ σύµφωνα µε το οποίο τα περίστροφα ΖΑΣΤΑΒΑ που βρέθηκαν στην κατοχή του πρώην υπουργού είναι αναµνηστικό δώρο εν όψει συµφωνίας µε γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για την παραγωγή αυτών των όπλων. Μάλιστα, επέδειξαν και φωτογραφίες µε παράδοση και παραλαβή των δώρων ως εθιµοτυπική διαδικασία. Τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε ο πρώην υπασπιστής του. «Την ευθύνη των δώρων που λαµβάνει ο υπουργός έχει το υπουργείο και συγκεκριµένα το Γραφείο Εθιµοτυπίας. Ιδίως οι αραβικές χώρες έδιναν δώρα όπλα. Παραλάµβαναν στο γραφείο τα δώρα και έκαναν όλες τις διαδικασίες για τη νοµιµοποίησή τους. Αυτά που βρέθηκαν στο γραφείο του είναι προσωπικά δώρα» είπε ο µάρτυρας.

Η εισαγγελέας της έδρας στη πρότασή της ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο πρώην υπουργός λέγοντας: «Τέλεσε τις πράξεις. ∆εν αποδείχθηκε κάποια πλάνη του. Αντιλαµβάνοµαι ότι θα έπρεπε να µεριµνήσει για την άδεια αλλά πίστευε ότι δεν θα του χρειαζόταν. Ζητώ να κηρυχθεί ένοχος». Οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι τα όπλα βρέθηκαν στοιβαγµένα σε µια αποθήκη στο γραφείο του και πως δεν είχαν εικόνα όπλων χρηστικών, καθώς είχαν επάνω περίτεχνα κοσµήµατα. «Ο υπουργός δεν θεώρησε ότι έχει υποχρέωση να νοµιµοποιήσει εκ των υστέρων τα όπλα αυτά» υποστήριξαν, χωρίς όµως να πείσουν το δικαστήριο.