Η CIA «βλέπει» εντολή του Σαουδάραβα διαδόχου πίσω από τη δολοφονία Κασόγκι

H CIA είναι πεπεισμένη ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έγινε κατόπιν εντολής του διαδόχου στον θρόνο της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Αυτό προκύπτει από πληροφορίες των εφημερίδων Washington Post και Wall Street Journal.

Το συμπέρασμα της CIA εντείνει τις αμφιβολίες για το πόρισμα των σαουδαραβικών εισαγγελικών Αρχών, οι οποίες την Πέμπτη ανακοίνωσαν πως ο πρίγκιπας δεν είχε γνώση της υπόθεσης.

Η εκτίμηση της CIA βασίζεται, μεταξύ άλλων, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο αυτοεξόριστος Κασόγκι με αδελφό του διαδόχου, τον Χαλίντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος προέτρεψε τον δημοσιογράφο να μεταβεί στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη ώστε να παραλάβει έγγραφα που χρειαζόταν για τον επικείμενο γάμο του.

Σύμφωνα με την «Washington Post» το τηλεφώνημα του Χαλίντ έγινε για λογαριασμό του αδελφού του Μοχάμεντ και εντοπίστηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στην WSJ σημείωσε πως το πόρισμα της CIA βασίζεται και σε βαθύτερη γνώση «του πώς λειτουργεί» το σουνιτικό βασίλειο.

«Αυτό δεν θα είχε συμβεί και δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί» δίχως την ανάμειξη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανέφερε η ίδια πηγή.

Την Πέμπτη ο γενικός αντεισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξε ότι η απόφαση για θανάτωση του Κασόγκι ελήφθη επί τόπου από τον επικεφαλής της ομάδας που είχε σταλεί στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τον «επαναπατρισμό» του δημοσιογράφου.

Ο Κασόγκι, επιφανής επικριτής των πολιτικών του διαδόχου, δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Πόλη.

Την εκδοχή των σαουδαράβων εισαγγελέων έχει ήδη αμφισβητήσει η Τουρκία, η οποία μάλιστα υποστήριξε πως διαθέτει περαιτέρω ηχητικό υλικό που διαψεύδει τα όσα υποστηρίζει το Ριάντ.

Τυχόν εμπλοκή του πρίγκιπα Μοχάμεντ στην ενορχήστρωση της δολοφονίας Κασόγκι μπορεί να προκαλέσει νέα διεθνή κατακραυγή, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες του Ριάντ να τον προστατεύσει.