Στο κοινοβούλιο της Βρετανίας το «μπαλάκι» για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit


Έντονο είναι το παρασκήνιο πίσω από την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit. Σαν βάση είναι η έγκριση στο προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πληροφορίες του Sky News κάνουν λόγο για «μεγάλη διάσπαση» του κυβερνητικού σχήματος, καθώς 10 υπουργοί φαίνεται πως αντιτάχθηκαν στο προωθούμενο deal. «Μας είπαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί» ανέφερε στο Twitter η πολιτική συντάκτρια του Sky News, Μπεθ Ρίγκμπι. Τη συγκεκριμένη πληροφορία επιβεβαίωσε εν μέρει και ανώτερος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης. «Η πρωθυπουργός χρησιμοποίησε παθιασμένα τη λέξη για ένα λόγο, και ξεκάθαρα υπήρχαν έντονες απόψεις που διατυπώθηκαν για αυτό το θέμα, τις οποίες αναγνωρίζουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Reuters.

Την ίδια ώρα, πάντως, διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, κανένας υπουργός δεν έφθασε στο σημείο να απειλήσει με παραίτηση.

Η Τερέζα Μέι, μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, εξήγησε ότι η συζήτηση που διεξήχθη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν «μακρά, λεπτομερής και παθιασμένη». Είπε ακόμη ότι το προσχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο έφερε η ίδια στο τραπέζι του υπουργικού, «ήταν το καλύτερο που μπορούσε να έχει προκύψει από τη διαπραγμάτευση».

Όπως παραδέχθηκε, η απόφαση στήριξης της συμφωνίας για το Brexit δεν ελήφθη «ελαφρά τη καρδία». «Είμαι βαθιά πεπεισμένη, με το μυαλό και την καρδιά μου, ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό για το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου μας» υπογράμμισε.

Στη Βουλή οι επίσημες ανακοινώσεις

Η συμφωνία προβλέπει τη λήψη απόφασης τον Ιούλιο του 2020, προκειμένου να παραμείνουν ανοικτά τα ιρλανδικά σύνορα, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ. Όμως, οι υπουργοί της Μέι είναι διχασμένοι.

Αν τελικά η συμφωνία επιβεβαιωθεί από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο και τους ηγέτες της ΕΕ, η Μέι πρέπει να δημοσιοποιήσει στο Κοινοβούλιο τη συμφωνία αποχώρησης, καθώς και το περίγραμμα μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες και θα ολοκληρωθεί με μια ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας.

Τότε, το ερώτημα που ήδη απασχολεί τη Βρετανία είναι αν το κοινοβούλιο θα στηρίξει την Μέι για τη συμφωνία για το Brexit.

Τι προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit

Στη δημοσιότητα δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.

Στο επίμαχο κείμενο, μεταξύ άλλων, καθορίζεται ο τρόπος πρόσβασης των βρετανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., ο οποίος θα κινείται στα πρότυπα των αμερικανικών και ιαπωνικών εταιρειών.

Πρόκειται, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, για μία «αποδυναμωμένη σχέση», η οποία είναι και ο «καλύτερος διακανονισμός που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το Λονδίνο».

Στο πλαίσιο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθεί να υλοποιήσει μία σειρά δεσμεύσεων, οι οποίες θα αφορούν:

τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας
τη διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς
την προστασία των επενδυτών
την εξασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού
Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα κανονιστικά και λειτουργικά συστήματα, αλλά και στην αυτονομία της διαδικασίας λήψης εταιρικών αποφάσεων.

Το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων
Στο κείμενο, έκτασης 585 σελίδων, ειδική αναφορά γίνεται και στη συμφωνία για την αποφυγή των λεγόμενων «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι παρότι η Βόρεια Ιρλανδία θα απολαμβάνει το ίδιο τελωνειακό καθεστώς με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, θα συνεχίσει να υπόκειται σε συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το προσχέδιο, αποφεύγεται το σενάριο των αυστηρών διασυνοριακών ελέγχων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η εμπορική συμφωνία
Όσον αφορά την εμπορική συμφωνία, Βρυξέλλες και Λονδίνο κατέληξαν σε μία μεσοβέζικη λύση, κατά την οποία θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μίας συμφωνίας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο των εμπορικών σχέσεων.

Το νέο εμπορικό σύμφωνο, ως εκ τούτου, θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2021, εκτός αν υπάρξει πρόβλεψη για ολιγόμηνη παράταση της μεταβατικής περιόδου.

Σύνοδο Κορυφής για το Brexit
Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος Γιούνκερ, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη σύγκληση της συνόδου των αρχηγών-κρατών της Ε.Ε., επικαλούμενος την «αποφασιστική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις για την «ομαλή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παράλληλα, χαιρέτισε την επιτευχθείσα πρόοδο, σημειώνοντας ότι «προχωράμε σε μία δίκαιη συμφωνία, η οποία διασφαλίσει την ομαλή αποχώρηση και την εγγύηση του μηχανισμού ασφάλειας (backstop) για τα σύνορα με την Ιρλανδία».

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας» κατέληξε, σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, o Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., έκανε λόγο για ένα «αποφασιστικό βήμα προς το συντεταγμένο Brexit», υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία επιφέρει μία «τάξη» στις συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε..

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κοινή λύση για την αποφυγή των «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ειδική μνεία έκανε και στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις σχετικές διαπραγματεύσεις την επομένη της αποχώρησης από την Ε.Ε.».

«Κακό» για την Σκωτία το σχέδιο συμφωνίας

Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας Λονδίνου -Βρυξελλών για το Brexit είναι κακό για την οικονομία της Σκωτίας, προσθέτοντας ότι η έγκριση του σχεδίου αυτού θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

«Είναι προφανές ότι (η Μέι) µετά βίας μπορεί να ενώσει το υπουργικό της συμβούλιο για αυτή τη συμφωνία και επίσης είναι ολοένα και περισσότερο σαφές ότι θα παλέψει να κερδίσει την πλειοψηφία για αυτήν στο κοινοβούλιο», είπε με ανακοίνωσή της.

«Αν αυτή η συμφωνία απορριφθεί όντως από το κοινοβούλιο τότε η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διασφαλίσει μια καλύτερη», συμπλήρωσε η η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).