Έκτακτα μέτρα για την προστασία των ελαιοπαραγωγών

Στη μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί οι ελαιοκαλλιεργητές στην Αχαΐα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.
Οι ζημιές στο ελαιόλαδο αποδίδονται στον δάκο και στο γλοιοσπόριο. Οι ελαιοπαραγωγοί θέτουν ερωτήματα για την μη έγκαιρη ολοκλήρωση ή απουσία ψεκασμών ειδικά για το δάκο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα. Υποστηρίζουν επιπλέον ότι επειδή η καταστροφή της παραγωγής στον νομό της Αχαΐας ξεπερνά το 30% θα μπορούσε να αναληφθεί πρωτοβουλία από τους κρατικούς φορείς ώστε να υπάρξει ειδική έκτακτη ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών των παραγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν θα υπάρξει άμεση εκτίμηση για το είδος και το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή ελαιολάδου και εάν προβλέπεται διαδικασία για χορήγηση αποζημιώσεων με έκτακτη απόφαση καθώς και εάν θα υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή έκτακτης ειδικής ενίσχυσης όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις απρόβλεπτων ζημιών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: Έκτακτα μέτρα για την προστασία των ελαιοπαραγωγών

Σε αναστάτωση βρίσκονται οι ελαιοκαλλιεργητές στην Αχαΐα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο λόγος είναι ότι η φετινή χρονιά στην παραγωγή ελαιολάδου είναι μία από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων και η καταστροφή αγγίζει σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και το 100% της παραγωγής και έχει συνέπεια και την πτώση της τιμής του πολύτιμου αυτού προϊόντος. Έρχεται δε ως συνέχεια των μεγάλων ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί και των αμπελιών, των κερασιών, και των βυσσινιών.
Οι ζημιές στο ελαιόλαδο αποδίδονται στον δάκο και στο γλοιοσπόριο. Οι ελαιοπαραγωγοί θέτουν ερωτήματα για την μη έγκαιρη ολοκλήρωση ή απουσία ψεκασμών ειδικά για το δάκο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα. Υποστηρίζουν επιπλέον ότι επειδή η καταστροφή της παραγωγής στον νομό της Αχαΐας ξεπερνά το 30% θα μπορούσε να αναληφθεί πρωτοβουλία από τους κρατικούς φορείς ώστε να υπάρξει ειδική έκτακτη ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών των παραγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επειδή ο πρωτογενής τομέας και δη η παραγωγή ελαιολάδου συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου
Επειδή το ελαιόλαδο αποτελεί «εθνικό μας προϊόν»
Επειδή δεν μπορεί να αφήνονται στην τύχη τους οι ελαιοπαραγωγοί
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Θα υπάρξει άμεση εκτίμηση για το είδος και το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή ελαιολάδου; Προβλέπεται διαδικασία για χορήγηση αποζημιώσεων με έκτακτη απόφαση; Εάν ναι, ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;
2. Θα υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή έκτακτης ειδικής ενίσχυσης όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις απρόβλεπτων ζημιών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας
Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας