Δερματικές εκδηλώσεις του σακχαρώδη διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ευρέως διαδεδομένη νόσος των ενδοκρινών αδένων, η οποία προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών. Το 2000 υπολογίζεται ότι η επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ήταν 171 εκ. ασθενών και είναι πιθανό μέχρι το έτος 2030 να φτάσει στα 336 εκ. ασθενών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δερματικές αλλοιώσεις που σχετίζονται με το σακχαρώδη διαβήτη κυμαίνονται μεταξύ 30 και 70%. Όπως μας εξηγεί η Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Αρμυρά Κέλλυ πορεί να εμφανιστούν πριν την έναρξη του σακχαρώδη διαβήτη, ή κατά τη διάρκεια αυτού και μπορεί να σχετίζονται με επιπλοκές σε εσωτερικά όργανα, ή ως ανεπιθύμητη ενέργεια της αντιδιαβητικής θεραπείας.

Η αναγνώριση των δερματικών συμπτωμάτων της νόσου, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρώιμη διάγνωση και στην ορθή θεραπεία. Παρ’όλο που ο μηχανισμός με βάση τον οποίο ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί δερματικές διαταραχές δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένος, είναι γνωστό ότι, η υπεργλυκαιμία και η υπερινσουλιναιμία μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε μια μεγάλη ποικιλία κυττάρων, περιλαμβανομένων των κερατινοκυττάρων και των ινοβλαστών.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται τα δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με το σακχαρώδη διαβήτη. Τα περισσότερα είναι αρκετά συχνά, υπάρχουν όμως και πιο σπάνια νοσήματα.

Δερματικές καταστάσεις που σχετίζονται με σακχαρώδη διαβήτη. Ξηρότητα δέρματος, κνησμός, μελανίζουσα ακάνθωση, δακτυλιοειδές κοκκίωμα, θηλώματα, λιποειδική νεκροβίωση, διαβητική πομφόλυγα, κίτρινη χρώση δέρματος, εξανθηματικά ξανθώματα, διατιτραίνουσες δερματοπάθειες, , λευκοπλακία στοματικής κοιλότητας, ομαλός λειχήνας, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, λεύκη (πιο συχνή σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1).
Λοιμώξεις. Βακτηριακές λοιμώξεις- ερύθρασμα, θυλακίτιδα, μολυσματικό κηρίο, δοθιήνας.
Μυκητιασικές λοιμώξεις- καντιντίαση, δερματοφυτία.

Δερματικές εκδηλώσεις των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη. Μικροαγγειοπάθεια, μακροαγγειοπάθεια, νευροπάθεια (υπεύθυνες για το διαβητικό πόδι και τη διαβητική δερματοπάθεια)
Δερματικές αντιδράσεις από την αντιδιαβητική αγωγή. Ανεπιθύμητες ενέργειες της ινσουλίνης- λιποϋπερτροφία, λιποατροφία, άμεσου κ επιβραδυνόμενου τύπου αλλεργία.
Ανεπιθύμητες ενέργειες στα από του στόματος χορηγούμενα αντιδιαβητικά φάρμακα-πολύμορφο ερύθημα, λευκοκυτταροκλαστική αγγειΐτιδα, φαρμακευτικά εξανθήματα και φωτοευαισθησία.

Καθώς γίνεται έκδηλο ότι, πολλές ασθένειες σχετίζονται με το σακχαρώδη διαβήτη και την προδιαβητική κατάσταση, όταν οι ασθενείς εμφανίσουν εκτεταμένες δερματικές βλάβες, πρέπει να ελεγχθούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους.