Βουλή live: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Οι προθεσμίες που δείχνουν εκλογές τον Μάιο

Ξεκίνησε στις 11 το πρωί στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την πρόταση Συνταγματικής Αναθεώρησης που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί η επικράτηση καθαρού πολιτικού κλίματος που θα επιτρέψει πολιτικές συγκρούσεις σε ιδεολογική βάση. Οι συνθήκες αυτές δεν υπάρχουν καθώς η καλλιέργεια σκανδαλολογίας, η πόλωση και η προεκλογική περίοδος λειτουργούν υπονομευτικά σε κάθε προσπάθεια συναίνεσης και αμοιβαίων συγκλίσεων. Υπο αυτά τα δεδομένα η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται να εξελιχθεί σε στείρα σύγκρουση εφ όλης της ύλης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Η έναρξη των τυπικών διαδικασιών τροποποίησης του Συντάγματος μπορεί να προσδίδει μια ψευδαίσθηση θεσμικής διαμάχης, ωστόσο τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται για πόλεμο που θα περιλαμβάνει τα ζητήματα της οικονομίας, της ανομίας, της διαφθοράς και λιγότερο των αναγκαίων αλλαγών στο Σύνταγμα.

Άλλωστε, και η κυβέρνηση δείχνει συστηματικά ότι επιθυμεί να εργαλειοποιήσει τις θεσμικές διαδικασίες για προσπορισμό πολιτικών κερδών. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι τα επιτελεία Μαξίμου και Βουλής έσπευσαν ορίσουν αναθεωρητικές διαδικασίες εξπρές προκειμένου να λειάνουν τον προεκλογικό διάδρομο του Μαΐου. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της πλειοψηφίας το σύνολο των διαδικασιών που μπορεί η παρούσα Βουλή να πραγματοποιήσει πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εως τις 28 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη την περίοδο αναμένεται να έρθει στην Βουλή προς κύρωση και η περίφημη Συμφωνία των Πρεσπών.

Διαδικασία

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το διαδικαστικό κατά την σημερινή διαδικασία η Ολομέλεια της Βουλής θα εγκρίνει την σύνθεση της νέας επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και θα ορίσει την 15 Ιανουαρίου 2019 ως καταληκτική ημερομηνία παράδοσης της σχετικής της έκθεσης. Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα Βουλή αποφασίζει μόνο για τα άρθρα που πρέπει να αναθεωρηθούν και όχι για το τροποποιημένο περιεχόμενό τους. Υπο αυτά τα δεδομένα τα προτεινόμενα προς αναθεώρηση άρθρα θα τεθούν σε πρώτη ψηφοφορία στις 28 Ιανουαρίου για να ακολουθήσει η δεύτερη ένα μήνα μετά, στις 28 Φεβρουαρίου. Οσα λάβουν περισσότερες από 180 ψήφους θα χρειαστούν τουλάχιστον 151 στην επόμενη Βουλή για να τροποποιηθούν ενώ όσα λάβουν από 151 εως 179 θα χρειαστούν στην επόμενη Βουλή τουλάχιστον 180.