Το συναρπαστικό φωτορεπορτάζ του Reuters για την συγκομιδή του σαφράν

Όπως κάθε φθινόπωρο, στην Κοζάνη γίνεται η συγκομιδή του κρόκου, ενός σπάνιου και πολύτιμου προϊόντος, η παραγωγή του οποίου χαρακτηρίζει όλη την περιοχή.

Ο φωτογράφος του Reuters Άλκης Κωνσταντινίδης καταγράφει τη συγκομιδή του ακριβού αυτού μπαχαρικού που ονομάζεται «κόκκινος χρυσός» και έχει φέρει σε μια περιοχή γνωστή για την ανεργία της στα χρόνια της κρίσης χρήματα και δουλειές.  Πριν από ένα χρόνο, οι παραγωγοί άρχισαν να εξάγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα κοιτάζουν προς την Κίνα.

Οι περισσότεροι καλλιεργητές είναι νεαροί Έλληνες που απομακρύνθηκαν από την αγορά εργασίας κατά την εννιάχρονη οικονομική ύφεση της Ελλάδας. Επέστρεψαν στην εξοχή για να ζήσουν από τη γη. Οι Έλληνες καλλιεργούν σαφράν για τρεις αιώνες στην ύπαιθρο που περιβάλλει τον Κρόκο, μια περιοχή έξω από την Κοζάνη η οποία έχει πάρει το όνομά της από τον κρόκο, το λουλούδι σαφράν. Ο Μέγας Αλέξανδρος λέγεται ότι το έχει χρησιμοποιήσει για να θεραπεύσει πληγές μάχης.

Η Ελλάδα παράγει σήμερα περίπου τέσσερις τόνους ετησίως, εκ των οποίων το 70% πηγαίνει στο εξωτερικό. Ο Συνεταιρισμός διπλασίασε τα μέλη του από 494 σε 1.000. Έχει επίσης αυξήσει τη γη από 592 στρέμματα το 2008 σε 1.349 στρέμματα.

Χρειάζονται 150.000 λουλούδια για να φτιάξουν ένα κιλό μπαχαρικό, το οποίο πωλεί για περίπου 1.500 ευρώ.

Το Ιράν είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός σαφράν στον κόσμο, αλλά η ζήτηση για την ελληνική ποικιλία αυξάνεται.

 

 

Φωτο Reuters/Alkis Konstandinidis